Gülüş tasarım için son yıllarda en fazla tercih edilen yöntemler minimal invaziv yöntemlerdir bu nedenle dişe en az dokunarak estetik bir gülümseme yaratmayı amaçlamaktayız. Dolayısıyla ağrı söz konusu değildir.
Ancak bu tedavilerin kapsamı her hasta için bambaşka tedavi planları yapabilmekteyiz. Burada mevcut dişlerin durumu ve kişinin beklentisi büyük rol oynamaktadır. Gülüş tasarımı için en sık kullandığımız tedavi yöntemleri beyazlatma, şeffaf plaklarla dişlerin hizalanması kompozit laminalar, porselen laminalar ve ihtiyaç durumunda gingivektomi dediğimiz dişeti düzenlemeleirdir.
Beyazlatma ve lamına uygulamalarında dişin orijinal yüzeyine dokunmadığımızdan acı duyulabilme olasılığı yoktur. Dişeti seviyesi düzenlemesi uygulamalarında iste lokal anestezi yapılmakta hasta tarafından herhangi bir acı hissedilmemektedir. Dişeti uygulamalarında lazer kullandığımız için de iyileşme süresi 2 3 gün kadar sürmektedir.
Gülüş tasarımı hangi dişlere yapılır ?
Ancak burada her iki çenenin kapanış ilişkisi son derece önemli olduğu için diş sayısına daha bütüncül bakılarak karar verilmelidir. ihtiyaç dahilinde alt dişlere de müdahale edilir. Daha minör uygulamarın yeterli olduğu durumlarda sadece ön dört dişe yapılacak müdahale bile bambaşka bir gülümsemeye sahip olmamızı sağlayabilir. Daha majör değişikliklerde ise işlem yapılacak diş sayısı 6 ile 10 diş arasında değişiklik gösterir.
En sağlıklı karar dişler üzerine yapılacak geçici mock up uygulamalarıyla karar verilir.
Gülünce kaç diş görünmeli?
Gülerken çok sayıda dişin görünmesi dinamik genç ve sağlıklı bir imaj yaratırken yaşlanmayla birlikte dişlerin görünürlüğü azalır. Buna ek olarak dişlerin görünürlüğü dudakların dişlerle olan ilişkisine, dişlerin dizili olduğu çene kavsinin formuna, dikey boyut dediğimiz burun ucu- çene ucu mesafesine ve hatta dudakların kalınlığına bağlıdır. Dolayısıyla bu sayı 6 ile 10 diş arasında değişiklik göstermekte olup daha az dişin görünmesi estetik olarak tercih edilmemektedir.