HORLAMA NEDEN OLUR?
Horlama, genellikle küçük dil ve yumuşak dokuların, uyku esnasında hava yolunu belirli ölçülerde tıkaması sonucu oluşur. Fazla kilo, uyku pozisyonu, alkol kullanımı ve anatomik faktörler gibi çeşitli nedenler horlamanın şiddetini değiştirebilir.
HORLAMA TEDAVİSİ NEDİR?
Horlama tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri, horlama apareyleri ve ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahaleleri içeren bir tedavi protokolüne sahiptir. Uyku apnesi gibi altta yatan sorunlar için CPAP cihazları da kullanılabilir. Ancak çok ilerlememiş vakalarda horlama apareyi kullanmanın CPAP kullanma ihtiyacını azalttığını gösteren çok sayıda makale bulunmaktadır.
HORLAMA NASIL GEÇER? HORLAMAYI AZALTMAK İÇİN NE TÜR DEĞİŞİKLİKLER YAPILABİLİR?
Horlama, uyku pozisyonunu değiştirmek, kilo vermek ve alkol gibi kas gevşetici maddelerden kaçınarak azaltılabilir. Ayrıca, horlama apareyi gibi cihazlar kullanarak hava yolunu açık tutmak da etkili olabilir.
UYKU KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?
Düzenli uyku saatleri belirlemek, rahat bir uyku ortamı oluşturmak ve elektronik cihazlardan uzak durmak uyku kalitesini artırabilir. Ayrıca, kafein ve ağır yemeklerden kaçınmak da uyku kalitesini olumlu yönde etkiler.
HORLAMA APARATI NE İŞE YARAR?
Horlama aparatı, uyku sırasında hava yolunu açık tutmak için kullanılan bir cihazdır. Genellikle alt çeneyi öne doğru kaydırarak dilin ve yumuşak dokuların hava yolunu tıkamasını engeller. Cerrahi müdahale gerektirmeyen bu non-invaziv çözüm, horlama ve hafif-orta dereceli uyku apnesi tedavisinde etkilidir. Küçük ve taşınabilir olması sayesinde seyahatlerde de rahatlıkla kullanılabilir
HORLAMA APARATI NASIL KULLANILIR?
Horlama aparatı, genellikle uyku sırasında alt çeneyi öne doğru kaydırarak hava yolunu açık tutar. Cihaz, diş hekimi tarafından kişiye özel olarak ayarlanır ve her gece takılması önerilir.