Toplumda genelde kaplama adıyla bilinen literatürde ‘kron-köprü protezler’ olarak geçen protezler diş veya implant üstlerine hazırlanan sabit protezlerdir. Normalde hazırlanan bu protezlerin dişler veya implantlar üzerine sabit bir şekilde yerleştirildikten sonra kendi kendine çıkması beklenen bir durum değildir. Fakat çeşitli sebeplerle bu gerçekleşebilmektedir. Gelin bu sebeplere beraber bakalım.
- Hazırlanan protezlerin ağızda uygulanması sırasında, yapıştırma protokolünde bir hata yapılırsa veya proteze uygun bir yapıştırma ajanı kullanılmazsa, yeterli bağlantı kuvveti oluşmayacağı için kaplamalar düşebilir.
- Özellikle uzun süredir ağızda bulunan eski kaplamalarda, zamana bağlı uyum bozulmaları ve kenar sızıntılarına bağlı olarak destek dişlerde meydana gelen çürükler kaplamaların düşmesine neden olabilir.
- Şiddetli diş sıkma (bruksizm) gibi dişlerin üzerine normal fizyolojik sınırları aşan aşırı kuvvetlere uzun süreli maruz kalan kaplamalarda kaplama zarar görebilir veya yapıştırıcının kendi bünyesinde kırılmalar meydana gelerek kaplamalar düşebilir.
- Hazırlanan kaplamanın diş ile uyumunda hata oluşması veya yerleştirilirken hatalı pozisyonda yerleştirilmesi sonucu kaplamalar düşebilir.
- Yapıştırıcı kullanmadan hazırlanan implant üstü vidalı kaplamalarda, implant protez bağlantısını sağlayan vidada gevşeme görülebilir. Bu durumda kaplama sallanabilir veya tamamen düşebilir.
Kaplamanın düşmesi beklenmeyen bir durum olduğu için, diş kaplamanızın düşmesi durumunda, çok zaman geçirmeden, bir diş hekimine başvurarak durumu değerlendirilmesi ve gerekli düzeltmelerin yapılması gereklidir.