Diş tedavisi sonrasında bazı kişilerde ağızda aft oluşumu gözlenebilmektedir. Aftlar, genellikle ağız içindeki bir tahriş sonucunda veya bağışıklık sistemi tepkisine bağlı olarak ortaya çıkarlar. Ağrılı olabilirler ve genellikle bir hafta içinde kendiliğinden iyileşirler.
Aft Nedir?
Aft, ağız dokularında oluşan küçük, beyaz veya sarı renkli yaralardır. Genellikle yuvarlak veya oval şekilde görünen aftlar, dil, dudak içi, yanak içi gibi bölgelerde ortaya çıkabilir. Ağrılı olabilir ve dokunmaya hassastır.
Diş Tedavisi Sonrası Aft Neden Oluşur?
Aft oluşumu kişisel ve çevresel birçok faktör bağlı olabilir.
Bağışıklık Yanıtı
Diş tedavisi, vücutta bağışıklık sisteminin tepkisine neden olabilmektedir. Bu tepkiler aft oluşumu şeklinde bir sonuç ortaya çıkarabilmektedir. Ayrıca tedaviler sırasında kullanılan alet ve malzemeler hafif travmalara yol açabilmektedir. Bunun sonucunda mukozada ortaya çıkan hafif zedelenmeler aft oluşumuna yatkınlık gösterebilmektedir. Tedavi sırasında veya sonrasında bağışıklık sistemi harekete geçer ve istenmeyen bu durum ortaya çıkarabilir.
Stres
Çağımızın hastalığı stres, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatan ve birçok medikal durumun öncüsü olduğu çalışmalarla kanıtlanmış toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen kaçınılmaz bir durumdur. Diş tedavileri de kişilerde stres kaynağı olabilmektedir. Diş tedavisi öncesi veya sırasında yaşanan stres ve anksiyete bağışıklık sistemini zayıflatarak ve mukoza dokusunu etkileyerek aft oluşumuna katkıda bulunabilir. Tedavi öncesi ve sonrasında rahatlatıcı teknikleri uygulamak bu durumu azaltabilir.
Beslenme
Beslenme alışkanlıkları da kişinin aft oluşumuna yatkınlığını artırabilmektedir. Özellikle asidik veya baharatlı yiyeceklerin tüketimi, ağız içinde tahrişe ve yaralanmalara neden olarak aft oluşumunu tetikleyebilir. Diş tedavileri sırasında ağız mukozasında oluşabilen hafif zedelenmiş alanlar, bu tür yiyecek ve içeceklerin etkisi ile daha fazla etkilenerek aft şekline dönüşebilir. Bu tür yiyeceklerden özellikle tedavi sonrası süreçte kaçınmak veya tüketimini azaltmak faydalı olabilir. Ayrıca bazı vitamin ve minerallerin eksikliği de vücutta tekrarlayan aftların oluşumuna neden olabilmektedir. Eğer bir kişide sık sık aft gözleniyorsa bu eksiklikler araştırılmalı ve düzenlenmelidir.
İlaç Kullanımı
Diş tedavisi sonrasında bazı durumlarda ilaç tedavileri de tercih edilebilmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar, aft oluşumunu etkileyebilir. Ağrı kesiciler veya antibiyotikler, ağız içinde hassasiyet yaratarak aft oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu ilaçların kullanımı sırasında böyle bir şikayet gelişmesi halinde diş hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
Tüm bu etkenlerden bağımsız olarak iyi bir ağız hijyeni, diş tedavisi öncesinde ve sonrasında ağız ortamındaki zararlı bakterilerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve ağız mukozasının güçlü bir savunma bariyeri oluşturmasına katkı sağlar. Her bireyin vücut tepkisi farklıdır ve aft oluşumu kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, diş tedavisi sonrasında ağzınızda aft geliştiyse bu durumu diş hekiminizle paylaşmak ve uygun tedavi yöntemlerini değerlendirmek önemlidir.