Dönem dönem hepimizin yaşadığı bir problemdir ağzımızda aft çıkması.
Peki nedir aft?
Ağzımızda genellikle 1cmden küçük şeklinde oluşan, çoğunlukla beyaz, gri yerleşimli, ağrılı yaralardır. Bir çoğu 1-2 hafta da kendiliğinden iyileşir , ancak iyileşene kadar da bizi sosyal hayatımızdan, belki de en sevdiğimiz şey olan yemek yemek ve konuşmaktan birazcık alıkoyabilir.
Peki hangi durumlar bizde aft oluşturabilir? Nasıl bu durumdan kaçınabiliriz veya aft oluştuğunda bize yardımcı olacak tedavi yöntemleri nelerdir?
Ağızda aft problemi yaşayan bireylerin çoğunluğu genel olarak sağlıklı bireylerdir. Genelde 2-3 haftada geriler ancak sık tekrarlar.
Aftların oluşmasında çoğunlukla kişinin vücudunun bağışıklık sisteminin ailesel yatkınlık ile genetik etkinin etken olduğu düşünülmektedir. Bağışıklık sisteminin düşmesine neden olan kan hastalıkları , bağışıklık bozukluğu hastalıkları adı altında sayabileceğimiz , Addison hastalığı, Çölyak, Crohn hastalığı, Lupus eritemetozus da kişide aft oluşumuna sebebiyet verebilir. Nedenlerine demir eksikliği, folik asit eksikliği, B12, çinko, kalsiyum ve C vitamini eksikliği de sayılabilir. Kadınlarda adet öncesi dönem, hormonal dengenin bozulması da nedenler arasında sayılabilir. Ve tabii ki sigara…
Çoğunlukla yiyecek [nek sütü, çikolata, gluten, fındık gibi.) ve ilaç alerjileri, bazen diş macunları bile kişide alerji oluşturabilir. Kişinin ağır bir stres veya depresyon yaşaması veya ağız içindeki bir travmadan da kaynaklanabilir. Dental işlemler, diş fırçası, diş ısırması gibi travmatik işlemler de başlatıcı etken olabilir.
Ancak her zaman bir neden olmasına ihtiyaç yoktur. Çoğu zaman bir neden bulamayız. Vücudumuzun iyileştirme kapasitesinin verdiği cevap bu durumun oluşup oluşmamasında ana etkendir aslında. Genellikle gebelik durumunda veya sigaranın bırakıldığı dönemde tekrarlarla kendisini gösterebilir.
Bazı incelemeler Folik asit, B12 vitamini ve demir eksikliğinde %20’ye varan oranlarda kişide aft oluşumuna neden olabileceğini göstermektedir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğinde kişide küçük aftlar görülürken, demir eksikliği anemisinde majör dediğimiz aftlar görülebilir.
Peki aft oluştuğunda iyileşme sürecinde yaşadığımız ağrılı dönemi daha rahat geçirmek mümkün mü?
Bu konuda doğa, bize tüm imkanları sunuyor. Örneğin, Propolis…
Propolis, ağaçların dışından elde edilen reçine ile çiçek özü, arı salyası, mum ve polen karışımı içerir. Ağızdaki mantar enfeksiyonları, bakteri enfeksiyonları ve virütik yaralarda iyileştirici etkisi son derece belirgindir. Diş eti iltihapları ve aft gibi ağız yaralarında propolisin damla şeklinde olan formunu gargara olarak kullanabilirsiniz. Propolisin damla formunu eczane veya aktarlardan edinebilirsiniz.
1 su bardağına 2 veya 3 damla propolis damlatarak gargara hazırlayabilirsiniz. Bu gargarayı dişlerinizi fırçaladıktan sonra günde 2 kere olmak kaydıyla 1 hafta süreyle kullanın. Aftlarınızın ve diş eti problemlerinizin gözle görülür biçimde iyileştiğini kendiniz gözlemleyebilirsiniz.
Hayata Gülümseyin…
Dt. Hatice Betül Saylar