Page contents

Estetik Diş Hekimliği

GÜLÜŞ TASARIMI

Görsel sanatın, mimarinin, mühendisliğin ve psikolojinin bir arada birleşerek diş hekimliğinde yeni bir yapılanmanın tasarımıdır. Aslında gülüş tasarımı; bir mimar gibi düşünmek, bir mühendis gibi tasarlamak (çünkü bu dişler ile yemek yiyecek hastalarımız) ve bir psikolog gibi bir fizyoterapist gibi adaptasyonu düşünmek durumundayız.

Hastalarımızın bizden gülüş tasarımını istemelerinin sebebi yani bir kişinin gülümsemesinde yeni bir görüntü oluşturmak istemesinin sebebi imajının yenilenmesi ya da mevcuttaki içsel imajın dışarı yansıtılmasıdır.

İNSANLAR NEDEN GÜLEMEZLER?

Çünkü gülememek, gülümseyememek ve gülümserken ağzı kapatmak bazen kişi için  istenmeyen bir durumdur ve kişinin sosyalleşmesini engelleyen, kendini ifade etmesini zorlaştıran bir durumdur. Bu, olayın psikolojik boyutudur ama günümüzde bu durum artık bir zorunluluk haline gelmiştir.  Diğer bir anlamda gelişen yöntemlerle hatta Dijital Diş Hekimliğinin hayatımıza girmesiyle dişlerin birbiriyle düzgünce temas etmesi dişlerin sağlığını da destekleyen bir durumdur. Ve bütünsel bir bakış açısının sonucudur. Dişlerin sağlığının desteklenmesi için düz bir yapıya sahip olmaları gerekir.

Çünkü dişlerin muntazam fırçalanması için ve diş ara bölgelerinde çürük olmaması için de gereken bir durumdur.  Yani bu bir mühendisliktir.

Gülüş tasarımı söz konusu olduğunda birçok yöntem geliştirilmiştir. Hollywood Smile ve Dijital Smile gibi birçok gülüş tasarımında kullanılan yöntemde amaç; kişinin aslında rahat rahat gülümsemesini, sağlıklı gülümsemesini, rahat ısırmasını, konuşmasını sağlamaktır.

GÜLÜŞ TASARIMINDA AMAÇ NEDİR?

Burada amaç bazen kişiye eski ideal görünümünü iade etmektir yani yıpranmış, kırılmış ve bozulmuş dişleri tekrardan düzenlemektir. Bazen de A’dan Z’ye yeni bir tasarım oluşturmaktır.

Bu tasarımı yaparken en önemli unsur önceden yaptığımız şeyin hastamızın yüzünde oluşturacağı etkiye hem görsel hem de dokunarak ve temas ederek hissetmesini sağlamaktır. Yeni bir tasarım yapıldığında aynı bir mimari proje gibi bu projenin bir şekilde üç boyutlu modelini ağzınızda nasıl görüneceğini sunmaktır.

Bu oldukça önemli bir aşamadır. Gülüş tasarımında hastamızın ihtiyacını anlamak ve hastamızı kliniğe getiren sebeplerin bir şekilde bu gülüş tasarımı sonrasında ne oranda karşılanıp karşılanmayacağını da bir şekilde ifade etme ve gösterme yöntemidir.

MOCK UP YAPARKEN AMACIMIZ NEDİR?

Güzel bir gülümseme tasarlarken hastamıza hayal kırıklığı yaşatmamaktır. Bu durumu ne diş doktoru ne de hastalar yaşamak ister.

Bir gülüş tasarımı yapılacağı zaman standart kalıplar standart işlemler artık kullanılmayan metotlar haline geldi. Yani Hollywood Smile her hasta için uygun olmayabilir. Çünkü bu tasarımın psikolojik yönü var. Bazı hastalar oldukça doğal bir tasarım isterken bazıları doğal gözükmeme durumunu önemsemezler. Asıl amaç kişiye özel gülüş tasarımı yapabilmektir. Bunun doğal bir sonucu olarak gülüş tasarımında kullanılan metotlar kişiye özel olmak durumundadır. Bu sebeple de birçok materyal gelişmiştir.  Bu konuda sektörde:

  • porselen laminalar,
  • kompozitler,
  • beyazlatma yöntemleri,
  • hizalama yöntemleri,
  • cerrahiler,
  • diş eti düzenlemeleri,
  • beyazlatma yöntemleri yani birçok yöntem gülüş tasarımına hizmet etmek için geliştirilmiş durumda ve bizler gülüş tasarımı yapabilelim diye hayatımıza girdi.

GÜLÜŞ TASARIMINDA HİKÂYENİN DİNLENİLMESİ

Anamnez alımında önce hikâye dinlemek yani hastanın ihtiyaçlarını belirlemek gülüş tasarımında ihtiyaçların belirlenmesinde önemli bir kısımdır.

Yani gülümsemenin neresinden hastalarımız memnun değil. Bazen sadece bir dişin bir köşesinden, bazen de tüm yüz bütünlüğünde dişlerinin fazla gözükmesinden ya da dudağın ince olmasından rahatsızlardır. Her madde kişiye özeldir ve gülüş tasarımının ayrı ayrı sebebidir.

DUDAK YAPISI GÜLÜŞ TASARIMINDA ÖNEMLİ MİDİR?

Dudağın ince olması yani kişinin mutlu gülümsemesinde çerçevenin önemi büyüktür. Bazen dişin şeklinden kişi şikayetçidir, bazen de dişin yüz ile uyumundan ve bazen de daha büyük bir çerçevede yani yüzün bütünlüğünde dişin konumundan şikayetçidir. İşte bütün bunların değerlendirilmesi için ilk önce anamnez alınır.

  • Dişlerin daha önceki yapılan restorasyonlar değerlendirilir.
  • Dişlerin kökleri incelenir (röntgen ile)
  • Dişlerdeki çapraşıklığa bakılır (var ise)

Diş eti sağlığı incelenir. Hem muayene hem de röntgen ile durum değerlendirilir.

MAKRO DİŞ ESTETİĞİ NEDİR? (YÜZ BÜTÜNLÜĞÜNDE DİŞ ESTETİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ)

Yüz görünümü incelenir:

  • Yüzün şekli
  • Dişlerin yanak ve dudak dokusu ile uyumu
  • Konuşma analiz edilir
  • Kafanın şekli ve profil değerlendirilir.

Röntgen değerlendirilmesi yapılır.

Hastanın hikayesi dinlenir ve hikâyenin sonrasında bir fotoğraflarla ölçüm yapılır. Bu fotoğraflarla ölçümde ek olarak günümüz dijital diş hekimliğinde artık üç boyutlu tarayıcılarla dişlerin üç boyutlu ölçüleri de alınmaktadır.

Üç boyutlu ölçülerin sonrasında yapılan analizler, fotoğraf çekiminden sonraki yapılan analizler ile yeni tasarım için fikir edinilir.

GÜLÜŞ TASARIMINDA ÇEKİLEN FOTOĞRAFIN ÖNEMİ NEDİR?

Fotoğraf üzerinde konuşmak karşılıklı bu konuda bir fikir sahibi olmak açısından da çok çok önemlidir.  Gülüş tasarımı ve bütünsel estetik anlamında sadece birkaç dokunuş yeterli olursa o seansta bile tedavi planlaması çıkarılabilir.

Ama bazen çenelerin ilişkisine bakıldığında çenelerin birbiriyle olan konumunun düzeltilmesine de ihtiyaç hissedilir. O takdirde ikinci bazen üçüncü bir seans muayene için gereklidir.

HASTAMIZIN MİZACININ GÜLÜŞ TASARIMINDA ÖNEMİ NEDİR?

Gülüşünü değiştirmek için kliniğimize başvuran hastamızın kişilik özellikleri ve mizacı oldukça önemlidir. Şöyle ki biz bir tasarım yaparken üç boyutlu çalışan ve dünyayı ilk algıladığımız organımız üzerinde bir işlem yapmaktayız. Bazı insanlar bu sürece kolay adapte olurken bazı insanlar için tedavi tam bir kâbus olabilir.

GÜLÜŞ TASARIMININ TAM BİR KÂBUS OLMAMASI İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Elbette daha güzel gülmek için yapılan bir işlemin kişiyi mutsuz etme olasılığı vardır. Bu nedenle hekimin kafasındakinin hastaya; hastanın kafasındakini hekime aktarılmasının en mucizevi metodu dişlerin üzerinde yapacağımız geçici Mock-Up uygulamasıdır.

Hekimin kafasında gülüş tasarımı ile ilgili yapacakları şekillendiğinde gülüş tasarımı ile ilgili yapılacak metot ve yöntemler ile ilgili de birtakım fikirler oluşur.

MOCK UP UYGULAMASI NEDİR?

Fotoğraflar üzerinde ve üç boyutlu tarayıcı ile elde edilen görüntüler üzerinde oluşan analiz sonrasında hedeflenen sonucun üç boyutlu aktarımıdır. Diğer bir deyişle Mock- Up, hastamıza yeni gülüş tasarımının üç boyutlu gösterilmesidir. Gülüş tasarımının üç boyutlu olarak kişi tarafından algılanması ve etrafına danışılması açısından da Mock- Up gerçekten karar vermede yardımcı yöntemdir. Kişi bu gülüşüyle olan görüntüsünün fotoğrafını çekip yakınlarıyla da paylaşabileceği bir zaman geçirmesini sağlamak gerekir.

GÜLÜŞ TASARIMININ KARAR AŞAMASINDA MOCK-UP’IN ÖNEMİ

Kişinin karar alma ile ilgili davranışlarına da bu noktada izin vermek lazım. Çünkü tasarımda bazı kişiler hızlı karar verebilir ama bazı kişiler daha geç karar verebilir. Bu nedenle, diş tasarımı yapılacağı zaman kişinin karar verme sürecine de izin vermek gerekir. Hatta bazen kişi bu Mock- Up uygulaması ile dolaşabilir.

TEDAVİ PLANININ ÇIKARILIP KARAR VERİLMESİ

Yeni tasarımın karar verme sürecinde yani yeni görüntünün nasıl olacağı ile ilgili fikir elde edildikten sonra metotlar konuşulur.

Dişe yapacağımız yeni uygulamanın metotları neler olmalıdır? Porselen-lamine mi yapılacak kompozit-lamine mi yapılacak? Bütün bunların metotları konuşulur. Kullanım süreleri ne kadardır? Bütün bunlar tek tek izah edilir.

Kullanım esnasında dikkat edilecek özellikler, bunlara dikkat edilmez ise ortaya çıkabilecek sıkıntılar tek tek hastalarımıza izah edilmelidir. Bütün bu izahlar ve anlatımlarda tedavi öncesinde elde edilen analizler, röntgenler dişlerin durumu hep değerlendirilir. Değerlendirmeden sonra tedavi planlamasını geçilir.  Tedavi planlaması; tedavinin ne şekilde olacağı ve işlemlerin sıralaması nasıl olacağı şeklinde yapılır. Daha sonra ise randevu ile ilgili planlamalar yapılır.

GÜLÜŞ TASARIMININ MALİYETİ NEDİR?

Tedavi planlaması tek tek yapılır ve bu tek tek yapılan planlamaya göre ücretlendirme çıkarılır. Bazen tek seansta bonding uygulaması olduğu gibi bazen bir hizalama tedavisinin ardından estetik uygulamalara geçmek gerekebilir. İşte bütün bunlar sabit bir maliyeti ortadan kaldırır.

GÜLÜŞ TASARIMINDA TEDAVİ BAŞLANGICI NASIL OLUR?

Size uygun tedavi metodu belirlendikten sonra düzenli aralıklarla verilen randevunuzda tedaviniz aşama aşama gerçekleşecektir. Bu esnada ağız bakımınız ve düzenli dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir.

TEDAVİ SÜRECİ DEĞİŞKEN MİDİR?

Önceden hesaplanan planlamaya göre tedavi süreci değişebilir. Çünkü estetik uygulamalarda vücudun tepkisi ve yaranın iyileşmesi tedavi sürecini etkileyen en önemli nedenlerden biridir.

GÜLÜŞ TASARIMINA ADAPTASYON NE KADAR SÜREDE OLUR?

Gülümsemenin nihai sonucunu erteledikten sonra hastalarımızın adaptasyonu büyük değişiklikler olmadıkça 24 saat ile 2 hafta arasında değişir.

24 saat içerisinde aslında dudak-dil yeni gülümsemeye adapte olmaya başlar. Nadir vakalarda bu süre iki haftayı bulur. Yüzün değişiminin sağlandığı gülüş tasarımlarında sert dokunun değişimine yumuşak dokunun da bir adaptasyonu gerekir, yani yumuşak dokunun bir şekilde yeni iskelet sistemine adaptasyonu zaman alır.  Bu da yaklaşık olarak iki ay kadar bir zaman alabilir.

Porselen-Lamine gibi uygulamalarda ve kronlarda diş etlerinin diş aralarına gelip yerleşmesi ve natürel bir görüntü oluşması da iki hafta kadar bir zaman sürer.

GÜLÜŞ TASARIMI ACILI BİR İŞLEM MİDİR?

Tüm diş hekimliği metotlarında hastalarımıza yapılacak lokal anestezi yeterli bir ağrısız ortam sağlar. Bu yüzden gülüş tasarımında ve diş hekimi diğer branşlarında diş hekimi koltuğunda herhangi bir ağrı duyulması söz konusu değildir.

YENİ GÜLÜŞÜME ALIŞAMAZSAM NE OLUR?

Yeni görüşünüze alışmaz iseniz mutlaka ufak tefek düzenlemelerle yapılan işlemlerde yeniden revizyonlar yapılabilir. Çünkü planlama önden çıkarıldığı için size yapılacak gülüş tasarımı sizin için hiçbir zaman  kötü bir sürpriz değildir.

DUDAKLARIN VE DİLİN ADAPTASYONU ZAMAN ALABİLİR.

İstemediğiniz bir görüntüyle karşılaşma şansınız yok. O nedenle başlangıçta özellikle Mock- Up aşamasında isteklerin doğru anlatılması yeni gülüşün kolay adaptasyonunu sağlar. Çünkü dişlerinizin bir ön provasını gördünüz. Bazen tereddütlü olan hastalarımızda zaten planlama aşama aşama yapılır. Bu neden ile planlama çok çok önemlidir. Planlamanın yapımı esnasında bazen kişi için sadece beyazlatmanın yeterli olacağına karar verilir ve diğer aşamalar daha sonra yapılır.

Yapılabilmesi için hastalarımız tedavi aşamalarında da ara ara molalar verilebiliriz. Bütün bunlar gülüş tasarımının bir parçasıdır. Gülüş tasarımı bittikten ve tamamlandıktan sonra kişinin adapte olmaması gibi bir durum söz konusu olmaz.

GÜLÜŞ TASARIMININ KONTROLLERİ

Kaç ayda bir kontroller yapılmalıdır?

Gülüş tasarımında diğer diş hekimliği uygulamalarındaki gibi altı ayda bir kontrol edilmesi gerekir.

GÜLÜŞ TASARIMI SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR NELERDİR?

Gülüş tasarımından sonra tüm diş hekimliği uygulamaları gibi bu uygulama için de ağız bakımı çok çok önemlidir. Dişlerin düzenli fırçalanması, arayüzlerin iplik kullanarak ya da ağız duşu ile bakılması ve aynı zamanda altı ayda bir diş hekimine kontrole gidilmesi önemlidir.

Birçok gülüş tasarımı uygulamasında günümüz stres dünyasında insanların geceleyin dişlerini sıkıp sıkmadıkları da tespit edilerek gece plağı uygulaması yapılır. Yani porselen laminaların korunması için ya da kompozit laminaların korunması için geceleyin diş sıkmaya karşı plaklar uygulanır.

PORSELEN LAMİNE UYGULAMALARINDA VE KOMPOZİT LAMİNE UYGULAMALARINDAN SONRA MUTLAKA GECE PLAĞI TAKMAK GEREKİR.

Bu yapılan gülüş tasarımı çok rahatlıkla uzun yıllar kullanılır. Gece plağının da düzenli olarak kullanıldığında bu süre uzar.

Çay kahve kola tüketimi tedavi sonrasında mutlaka dikkat edilmesi gereken şeylerden birisidir. Çay kahvenin fazla kullanımı dişe ve diş etine zarar verir.

RANDEVU TALEP FORMU