Page contents

Protez

SÜRGÜLÜ PROTEZLER NEDİR?

Literatür adı hassas bağlantılı protezler olan, hastalarımız arasında ‘Sürgülü Diş’ veya ‘Çıtçıtlı Diş’ adıyla bilinen,  bir diğer hareketli bölümlü diş çeşididir.

SÜRGÜLÜ PROTEZLER KİMLERE UYGULANIR?

Geleneksel bölümlü protezlerde olduğu gibi çok sayıda diş kaybı olan hastalarımıza uyguladığımız bir tedavi protokolüdür. Genelde kemik kayıplarının çok ileri seviyede olduğu veya sistemik bir rahatsızlığı olan ve bu sebeplerle implant yapamadığımız hastalarımızda bu protezleri tercih ediyoruz.

SÜRGÜLÜ PROTEZLER NASIL UYGULANIR?

Bu protez çeşidinde hareketli protezimizde tutuculuğu ağız içerisinde var olan dişlere yerleştirdiğimiz parçalarla sağlıyoruz. Bunun için önce ağızdaki dişlere özel kaplamalar hazırlayıp sürgü, top başlık gibi özel tutucu parçalı bu kaplamalara adapte ediyoruz. Hareketli protezimizin iç yüzeyine de bu parçalarla uyumlu özel tutucu parçaları ekleyip tedavimizi tamamlıyoruz.

SÜRGÜLÜ PROTEZLER İLE TEDAVİDE NE AMAÇLARIZ?

Damak protezlerde olduğu gibi sadece hastalarımızın kaybettiği dişleri değil, dişlerle beraber kaybolan kemik dokusu, yumuşak dokuyu ve dudak desteğini yerine koyuyoruz. Geleneksel bölümlü protezlere göre sürgülü protezlerde metal kancaların olmaması hem estetik olarak çok daha ileri seviyede bir protez yapmamızı hem de daha etkin bir tutuculuk sağlıyor.

SÜRGÜLÜ PROTEZLERİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Sürgülü protezleri ağızdaki dişler ve takıp çıkarılan kısım olarak iki parçada ele alabiliriz. Yemeklerden sonra hareketli parçayı ağzımızdan çıkarıp, nazikçe temizlememiz gerekir. Protez, yumuşak bir diş fırçası ya da bir protez fırçasıyla, macun kullanmadan fırçalanmalıdır. Bu protezlerde dikkat etmemiz gereken önemli faktör hareketli protezimizin iç kısmında bulunan tutucu parçalara zarar vermemektir. Günlük hayatta dişlerimiz için kullandığımız diş macunları protez yüzeyleri için aşındırıcıdır ve çiziklere neden olabilir. Fırçalama işlemi sonrasında protez, akan su ile iyice durulanmalıdır. Günlük protez temizliği için bir bardak ılık su içine diş protezinizi ve 1 adet diş protezi temizleyici tablet atmalısınız. Bardak içerisindeki su, protezi kaplayacak miktarda olmalıdır. Temizleme tabletlerinin haftada 2- 3 gece kullanılması yeterlidir. Onun dışında kalan zamanlarda protezlerin geceleri suda bekletilmesi yeterlidir.

Ağızda kalan kaplamalarımızı her yemekten sonra doğal dişler gibi diş fırçası ve köprüler için kullanılan diş ipleri ile temizlememiz gerekir. Ağız içindeki tutucu elemanlar fazladan gıda tutulumuna sebep olabileceği için o bölgelerin temizliğine ayrıca özen gösterilmelidir. Ağız duşlarının kullanımı bu anlamda faydalı olabilir.

RANDEVU TALEP FORMU