Page contents

Çocuk Diş Hekimliği

SÜT DİŞLERİ

Bebeklik döneminde 6-9 ay civarında çıkmaya başlayan ve yaklaşık 2,5- 3 yaşlarında tamamlanan dişler “süt dişi” ya da “bebeklik dişi” olarak tanımlanmaktadır. Toplam 20 adet süt dişi bulunmaktadır. 6 yaş civarında daimi birinci azı dişin çıkmaya başlaması ve hemen hemen eş zamanlı olarak alt ön dişlerin sallanmaya başlamasıyla birlikte “karma/karışık dişlenme” dediğimiz döneme girilir. Genellikle 11-12 yaş civarında süt dişlerinin tamamı değişmiş olur. Dişlerin çıkma ve değişme zamanları +/- 6 ay değişkenlik gösterebilir.

Süt dişleri öncelikle daimi dişlerde olduğu gibi beslenmek için önemlidir. Çiğneme, beslenme ve dolayısıyla büyüme ve gelişme için süt dişlerinin önemi büyüktür. Süt dişlerinin en önemli görevlerinden birisi de altından gelecek olan daimi dişler için yer tutucu görevi görmeleridir. Süt dişlerinin eksiksiz olması altından gelecek olan dişlerin de düzgün sıralanabilmeleri için çok önemlidir.

Yeni konuşmayı öğrenen bir çocuk için harflerin doğru bir şekilde telaffuz edilebilmesi ve düzgün konuşabilme süt dişleri sayesinde olmaktadır.

Erken yaşta çürük nedeniyle ön süt dişlerinin erken kaybı ya da çürük nedeniyle siyah/ kahverengi görüntü özellikle okula yeni başlamış ve arkadaş edinmeye başlamış çocukların psikolojisini etkileyebilmektedir.

RANDEVU TALEP FORMU