Page contents

Dijital Diş Hekimliği

Diş hekimliğinin eski dönemlerinde yapılan tedavilerde kaplama veya dolguların fiziksel olarak dişe tutunması sağlanıyordu. Örneğin amalgam dolgular yapılırken, çürük temizlendikten sonra diş dokusu sağlıklı bile olsa tedavinin uzun ömürlü olması için fazladan doku kaldırılması gerekebiliyordu.

Gelişen teknoloji ile birlikte diş dokusuna kimyasal olarak bağlanma yani yapışma (adezyon) sağlanabildi. Bu adımdan sonra tedavi seçeneklerimiz hızla gelişip çeşitlenmeye başladı. İşte bugün porselen dolgu diye anlattığımız inlay, onlay, overlay ler veya kompozit dolgular adezyon (yapışma) tekniğinin bir gelişmesidir.

Porselen, bizim kaplamalarda (kron restorasyonları) kullandığımız estetik, sağlıklı ve doğru kullanımında dayanıklı bir materyaldir. Porseleni diş hekimliğinde kullanmayı seviyoruz ve artık dişe nasıl yapıştırabileceğimizi de biliyoruz. Bu sayede dolgu materyallerinin eksik noktalarından porselen dolgular sayesinde kaçınabiliyoruz.

İNLAY, ONLAY, OVERLAY (PORSELEN DOLGU) NEDİR?

Porselen dolgu, özellikle çok az sağlıklı doku kalmış dolgu yapılamayacak seviyedeki dişleri, eski yöntemle tamamen kesip kaplama yapmamızın önüne geçen bir tedavi seçeneği. Aynı zamanda porselen dolgular, standart kompozit dolgulardan daha temizlenebilir, uzun ömürlü ve güçlü olmasının yanı sıra estetik özellikleri sayesinde kompozit dolguların da yerine geçmeye başlayan bir tedavi yöntemidir.

Dişin çürükten harap olmuş, kırılmış bölgesinin porselen materyali ile aynı bir puzzle gibi tamamlanmasına porselen dolgu denilir. Dişin kayıp doku miktarına göre ise inlay, onlay, overlay olarak adlandırılırlar. İnlay, kompozit dolgu gibi dişin hiçbir tepeceğini kaybetmediği durumlarda yapılır. Onlay, dişteki doku kaybı tepeciklere doğru ilerlemiş ve porselen bazı tüberkülleri yerine koyacak kadar büyükse yapılır. Overlay ise dişin tüm çiğneme yüzeyinin porselen ile kaplanmasına denir.

Overlay tedaviler, oklüzyon yükseltmelerde, diş çatlaklarında veya kırılma riski yüksek olan durumlarda çiğneme kuvvetlerini dişe eşit dağıtmada kullanılırlar. Özellikle diş sıkma problemi olan hastalarda çatlak veya aşınma sebebi ile tedavi edilecek dişlerde sıklıkla tercih edilirler.

PORSELEN DOLGU TEDAVİSİ SONRASI YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Porselen dolgularda amaç, kron gibi ekstra doku kaldırmadan dişi sağlıklı diş formuna geri döndürmektir. Tedavi sonrasında yapıştırma tekniğinin en iyi şekilde uygulanması, kapanışın ve çiğneme hareketlerinin özenli bir şekilde hekim tarafından düzenlenmesi esastır. Normal dolgulara göre daha pürüzsüz ve dişle uyumu daha yüksek olduğu için kullanımı konforludur. Diş ipi tüm diş aralarında olduğu gibi porselen dolgulu dişin etrafında da aynı şekilde kullanılır, dolguya zarar vermez. Sadece yapıştırma yapıldığı gün diş ipi kullanılmaz, onun yerine fırçalama yapılabilir.

Yapıştırma seansından hemen sonra ortalama 1-2 gün çok yapışkan, aşırı sıcak veya aşırı soğuk gıdalar tüketilmemesi önerilir. Çünkü kullanılan yapıştırıcı ilk 24-48 saatte dahi sertleşmeye devam etmektedir. Nihai sertliğine ulaştıktan sonra kendi dişiniz gibi sağlıkla kullanılabilir. Bu sebeple biz diyoruz ki hayata teknoloji ile gülümseyin.

 

RANDEVU TALEP FORMU