Protez

PROTEZ DAMAK NEDEN YAPILIR?

Ağız ve diş sağlığında her diş birbiriyle dinamik bir denge içindedir. Diş kayıplarına bağlı meydana gelen çiğneme problemleri, çene eklemine gelen dengesiz kuvvetlere sebep olarak eklemimizde geçici/kalıcı pek çok rahatsızlığa sebep olabilir. Ayrıca besinlerin yeterince öğütülememesine bağlı olarak mide, bağırsaklar gibi sindirim sisteminde problemlere neden olabilir. Kayıp diş sayısı arttıkça bu problemlerin görülme sıklığı ve şiddeti de daha fazla olur.

Geleneksel damak protezler ağızda kalan diş sayısına göre tam dişsiz ağızlar için hazırladığımız ‘Total Protezler’ ve ağızda az sayıda dişin kaldığı durumlarda hazırladığımız ‘Parsiyel Protezler’ olarak ikiye ayrılır.

Total protezler, ağızımızda hiç dişin kalmadığı durumlarda, kalan kemik dokusu üzerinden destek alarak hazırladığımız, halk arasında damak protezler diye bilinen hareketli protezlerdir.

DAMAK PROTEZLER İLE TEDAVİDE NE AMAÇLANIR?

Bu protezler ile sadece hastalarımızın kaybettiği dişleri değir, dişlerle beraber kaybolan kemik dokusu ve yumuşak dokuyu ve dudak desteğini yerine koyuyoruz. Bu sayede ağız çevresi ve yüz bölgesinde meydana gelen destek kayıplarına bağlı olarak oluşan çökmeler ve kırışıklıklar azalarak ortadan kayboluyor.

DAMAK PROTEZLER AĞIZDA NASIL DURUR?

Tutuculuğu negatif basınç oluşturarak vakum etkisi ile sağlayabildiğimiz total protezleri alt çeneye uygularken, alt çenede kalan kemik miktarına göre en az iki implant yerleştirerek tutuculuğu destekliyor ve protezin konforunu ciddi oranda arttırıyoruz.

KANCALI DAMAK PROTEZ NEDİR?

Halk arasında daha çok kancalı protezler olarak bilinen geleneksel parsiyel protezlerde ise hazırladığımız protezlerle ağızdaki eksik dişleri yerine koyarken tutuculuğu var olan dişlere uzanan metal kroşeler ile sağlıyoruz. Fakat günümüzde çok istisnai durumlar dışında kısmi dişsizlikleri implant tedavisi ya da sürgülü protezlerle tedavi ediyoruz.

DAMAK PROTEZDE VURUK NORMAL Mİ?

Özelikle yeni hazırlanmış bir damak protezde ilk aşamada vuruk, yara, batma gibi olayların olması son derece normaldir. Yapacağımız birkaç kontrol randevusunda protezde ufak düzenlemeler ve dokuların proteze adaptasyonu sonrasında bu sorunlar tamamen ortadan kalkar.

DAMAK PROTEZLERİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Protezinizin yemeklerden sonra çıkarılıp nazikçe temizlenmesi gerekir. Protez, yumuşak bir diş fırçası ya da bir protez fırçasıyla, macun kullanmadan fırçalanmalıdır. Günlük hayatta dişlerimiz için kullandığımız diş macunları protez yüzeyleri için aşındırıcıdır ve çiziklere neden olabilir. Fırçalama işlemi sonrasında protez, akan su ile iyice durulanmalıdır. Günlük protez temizliği için bir bardak ılık su içine diş protezinizi ve 1 adet diş protezi temizleyici tablet atmalısınız. Bardak içerisindeki su, protezi kaplayacak miktarda olmalıdır. Temizleme tabletlerinin haftada 2- 3 gece kullanılması yeterlidir. Onun dışında kalan zamanlarda protezlerin geceleri suda bekletilmesi yeterlidir. Diş proteziniz gevşer ve ağzınızla uyumsuz bir hale gelirse diş hekiminize kontrole gitmeniz gerekir. Gevşeyen diş protezleri tahrişe, ağız içerisinde yaralara ve enfeksiyona neden olabilir. Böyle durumlarda çok zaman geçirmeden hekiminize muayene olmanız gerekir.

RANDEVU TALEP FORMU