İMPLANT ÜSTÜ BARLI PROTEZ NEDİR?
Tam dişsizlik durumlarında uyguladığımız, geleneksel damak protezler gibi hazırlanan ve çene kemiğine yerleştirilen implantlar üzerine hazırlanan metal bir yardımıyla tutuculuğu sağladığımız protez çeşididir.
İMPLANT ÜSTÜ BARLI PROTEZ KİMLERE UYGULANIR?
Ağzında hiç dişi bulunmayan hastalarımızın konforlu bir şekilde yemek yiyebilmesini sağlamak amacıyla uygulanır.
İMPLANT ÜSTÜ BARLI PROTEZ NASIL UYGULANIR?
Hastalarımızın ağız içi muayenesini ve radyografik muayenelerini tamamladıktan sonra implant planlamamızı tamamlarız. Daha sonra tamamen steril bir ortamda implantlar çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonra implantların kemikle kaynaşma süreci beklenir. Bu süreç esnasında hastalarımıza hızlı bir şekilde geçici bir hareketli protez hazırlayarak bu süreci dişsiz geçirmemelerini sağlarız. Kemikle kaynaşma süreci sonunda implantların üzeri ölçüsü alınarak gerçek protezimizin yapımına başlanır. Ölçü aşaması, kapanış kaydının alınması, dişlerin nihai halinin ağızda görülüp son düzenlemelerin yapılmasının ardından protezimiz tamamlanır.
BARLI PROTEZLER İLE TEDAVİDE NE AMAÇLARIZ?
Damak protezlerde olduğu gibi sadece hastalarımızın kaybettiği dişleri değil, dişlerle beraber kaybolan kemik dokusu, yumuşak dokuyu ve dudak desteğini yerine koymayı amaçlarız. Geleneksel damak protezlere göre tutuculuğu implantlardan destek alan metal yapı ile sağlayarak çok daha ileri seviyede bir protez yapmayı ve daha etkin bir tutuculuk sağlamayı amaçlarız.
BARLI PROTEZLERİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Barlı protezleri ağızdaki metal bar ve takıp çıkarılan kısım olarak iki parçada ele alabiliriz. Yemeklerden sonra hareketli parçanın ağzımızdan çıkartılıp, nazikçe temizlenmesi gerekir. Protez, yumuşak bir diş fırçası ya da bir protez fırçasıyla, macun kullanmadan fırçalanmalıdır. Bu protezlerde dikkat etmemiz gereken önemli faktör hareketli protezimizin iç kısmında bulunan tutucu parçalara zarar vermemektir. Günlük hayatta dişlerimiz için kullandığımız diş macunları protez yüzeyleri için aşındırıcıdır ve çiziklere neden olabilir. Fırçalama işlemi sonrasında protez, akan su ile iyice durulanmalıdır. Günlük protez temizliği için bir bardak ılık su içine diş protezinizi ve 1 adet diş protezi temizleyici tablet atmalısınız. Bardak içerisindeki su, protezi kaplayacak miktarda olmalıdır. Temizleme tabletlerinin haftada 2- 3 gece kullanılması yeterlidir. Onun dışında kalan zamanlarda protezlerin geceleri suda bekletilmesi yeterlidir.
Ağızda kalan bar yapısını her yemekten sonra diş fırçası ve köprüler için kullanılan diş ipleri ile temizlememiz gerekir. Bar yapısının fazladan gıda tutulumuna sebep olabileceği için o bölgelerin temizliğine ayrıca özen gösterilmelidir. Ağız duşlarının kullanımı bu anlamda faydalı olabilir.