MİKROSKOPLA TEDAVİ
Günümüz gelişen teknolojiler dünyasında yaşantımızın her alanında dahil olup alışkanlıklarımızı değiştirdiği bir çağda yaşıyoruz. Gelişen teknoloji bizim hayatımıza yenilikle kolaylıklar getirmekte. Uzay çağı gibi bir çağda diş hekimliği uygulamalarında çıplak gözün gördüğü kısım ile daha büyük büyük büyütmelerle gördüğü arasında büyük farklar olduğu anlaşılmaktadır. Bu gelişmeler gün geçtikçe daha da hızlanmakta, dönüşümler daha sıklıkla yaşanmaktadır. Diş hekimliği sektörü de bu gelişimlerden nasibini almaktadır. Böyle bir dönemde teknolojinin sağladığı imkanlardan yararlanabilenler geleceği tatmakta ve bir adım önde yaşamaktadırlar. Mikroskop diş hekimliği aslında çok çok evveliyatından yani diş hekimliğinin başlangıcından beri olan bir durumdur. Büyütmeyle çalışmak bulunan alanın daha aydınlık hale gelmesi ve daha aydınlık bir ortamda çalışmak aslında çok daha evveliyatından keşfedilen bir yöntemdir yani diş hekimliğinin başından beridir.
Mikroskop diş hekimliğinde mevcut olan bölgeyi 6 kat, 15 kat hatta 40 kat büyük olarak görebilmekteyiz. Bu esnada ışık kaynağı da bulunan alanın daha net görülmesini sağlamaktadır.
- Porselen lamina ve kompozit lamina uygulamaları,
- Dişte yaptığımız kesimlerdeki basamağın düzgün ve pürüzsüz olduğunu görmek,
- Kanal tedavilerinde kanal tedavisi yapacağımız dişin ekstra kanalı var mı yok mu diye görebilmek,
- Çürüklerin tespitinde,
- Aldığımız ölçünün netliğinin tespitinde,
- Dişteki çatlakların ve çatlakların görüntülerinin devamlılığını izlemekte,
- Diş eti tedavilerinde,
- Diş taşı temizliğinde hatta diş etinde yapılacak olan operasyonlarda mikroskop diş hekimliği bize daha büyük bir görüntü alanı sağlamaktadır.
10 kat– 16 kat hatta 40 kat büyüme altında gördüğümüz görüntü ile biz hastamıza yaptığımız uygulamanın daha net daha pürüzsüz olmasını sağlayarak burada hastamızın sağlığını maksimum korumada gelişmiş yöntemleri kendimize rehber almaktayız. Ayrıca mikroskopla hekimlik yapan hekimlerin oluşturduğu gruplar, burada deneyimlerin paylaşılması da diş hekimliği trendinde daha yüksek bir yapıyla temas etme imkânı sağlamaktadır. Diş hekimliğinde uzun yıllarca baskın olan görüş “Extension For Prevention” olmuştur. Yani korumak için genişletmek yani görüntüyü sağlamak adına diş dokusundan daha fazla miktarda alıp eski dolgu maddelerinin dişe tutunabilmesi için dişin yüzeyinde geniş bir alan sağlanmıştır. Özellikle amalgam dolguların popüler olduğu zamanlarda dişin üzerinde görüşü sağlamak, çürüğün tam tespit edildiğini anlamak için dişin üzerinde fazladan bir madde kaldırmak zorunda kalınmıştır. Mikroskop diş hekimliğinde sadece çürüğün bulunduğu alanı 40 kat büyütme sağlayarak temizlemek ve bu temizlemeden sonra dolguları tabakalandırma sistemi kullanarak yapmak mümkündür. Yeni araştırmalar ve gelişimler bu konunun üzerine yoğunlaşmış ve mikroskop diş hekimliğine ek olarak Dental Loupe’ların kullanıldığı büyütme cihazları da diş hekimlerinin rutin olarak kullandığı büyütme sistemleri olmuştur.
Gözlüklerle bu işi yaparken 2,5 – 3,5 hatta 4,2 kat olarak görüş sağlanabilmektedir. Bunlar muayene ve teşhis esnasında diş hekimin daha net daha güzel görüşünü sağlayabildiği gibi herhangi bir cihaza gerek kalmadan direkt diş hekiminin gözüne takarak yapmasını sağlamaktadır. Mikroskop diş hekimliği, Mikroskop Destekli Diş Hekimliği Akademisi (AMED) kurucusu David Clark’ın sözü çok güzel açıklamaktadır: “Dişlerin uzun süreli ağızda tutunabilmesinin en büyük göstergesi, tedavi sonunda kalan sağlıklı ve doğal diş dokusunun hacmidir.” Yani tedavi görmüş bir diş ne kadar az doku kaybına uğramışsa ağzınızda o kadar uzun süre kalma olasılığı vardır. Yani biz dişten ne kadar az alırsak dişe yaptığımız restorasyon o kadar uzun ömürlü olacaktır. Özetle artık mikroskoplar diş hekimliğinde de yaygınlaşmaya başlayan cihazlardır. Kullanılma sebebi ise küçük ve hassas yapıdaki dişlerin tedavisinin de yüksek hassasiyet altında yapılmasının gerekliliğidir. Hekimler, ne kadar ayrıntılı görüş alanına sahipse, hekim becerisine de bağlı olarak, o kadar hassas tedaviler yapabilir, diş dokusundan minimum kaldırarak dişlerinizin uzun süre ağızda kalmasına yardımcı olabilirler.