Page contents

Protez

MARYLAND KÖPRÜ NEDİR?

Son yıllarda diş hekimliğinde gelişen yapıştırıcı ajanlar ve koruyuculuk kavramının önem kazanması ile en az düzeyde diş dokusu kaybı ile tedavilerin yapımı gündeme gelmiştir. Bu nedenle günümüzde özellikle kısa dişsiz boşlukların tedavisinde, boşluğa komşu dişlerde aşındırma yapılmadan, hazırlanan köprülere ‘Maryland Köprü’  veya ‘Kanatlı Köprü’ adı verilir.

MARYLAND KÖPRÜLER HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Maryland köprüleri daha çok ön bölgelerdeki diş eksikliklerinde tercih ediyoruz. Özellikle implant uygulamaları sonrası kemikle kaynaşma süresince dişsiz boşlukları ortadan kaldırmak adına, dişlere zarar vermeden hazırlanan geçici köprüler olarak ve implant uygulanmasına uygun olmayan durumlarda koruyucu bir sabit protez olarak uygulanır.

MARYLAND KÖPRÜLER NASIL UYGULANIR?

Geçici olarak uygulayacağımız Maryland köprüleri bazı durumlarda fiber desteklerden faydalanarak direk ağız içinde de hazırlayabiliyoruz.

Fakat genelde ölçü alarak teknisyen laboratuvarlarında metal destekli porselen, zirkonyum, cam seramik gibi çeşitli materyallerden üretip, dişlerde herhangi bir aşındırma yapmadan dişlere yapıştırarak tedavimizi tamamlıyoruz.

MARYLAND KÖPRÜ UYGULAMALARI İLE TEDAVİDE NE AMAÇLARIZ?

Dişlerde hiçbir aşındırma yapmadan sadece yapıştırma ajanlarını kullanarak dişsizliği geçici veya kalıcı şekilde çözmeyi amaçlarız.

Bu kadar koruyucu bir uygulamanın neden her zaman uygulanmadığı sorusu akıllara gelebilir. Maryland köprülerin en önemli avantajı dişlerde madde kaybı ortaya çıkarmamasıdır. Ancak bu sebeple tutuculuğu diğer köprü tedavileri kadar güçlü olmadığı için özellikle çiğneme kuvvetinin yoğun olduğu alanlarda dayanma güçleri yetersizdir. Bu yüzden genelde kısa dişsiz alanların tedavisinde tercih edilen bir protez türüdür.

MARYLAND KÖPRÜLERİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Normal dişlerimizde olduğu gibi her yemekten sonra protezlerimizin olduğu bölgeleri de aynı şekilde fırçalamamız gerekmektedir. Maryland köprülerin yapışma alanları geleneksel diş iplerinin geçişine imkan vermeyeceği için, dişsiz bölgedeki köprülerin altında kalan alanın temizliğinde özel diş ipleri ve ağız duşları kullanılmalıdır. Ceviz, fındık gibi gerçek dişlerimize de zarar verme ihtimali bulunan sert kabuklu kuruyemişleri protezlerimizle de kırmamaya dikkat etmemiz gerekir.

RANDEVU TALEP FORMU