Page contents

Genel Diş Hekimliği

Kemik kaybının çok olduğu bireylerde ya da sistemik (genel sağlık) durumu bozuk olan kişilerde bile implant tedavileri mümkün olmaktadır. Artık gelişen teknoloji ve yöntemler ile bireylere uygun implant tedavileri ve protez seçenekleri var olabilmektedir. Peki herkes için implant tedavisi uygun mudur?

Kendi dişlerini bakımsızlık nedeni ile kaybetmiş kişiler? … Bu kişilerin kendi hayatlarına tekrar dişli olarak devam etmeleri için bazı değişiklikler yapmaları gerekmektedir. YENİDEN AĞIZ BAKIMINA BAŞLAMAK GİBİ! …

Çünkü implantlar da tıpkı dişlerimiz gibi birçok mikroorganizmanın olduğu bir ağız ortamında bulunmaktadır. Bu nedenle ağız bakımı implantlar içinde sağlıklı dişlerde olduğu kadar yapılmalıdır. Yani mutlaka implant yaptıracak iseniz bu dişlere iyi bakmak zorundasınız.

Şimdi genel anlamda implant tedavisi yaptırmayı düşünen kişilere tavsiyelerde bulunmak gerekirse, şunlar söylenebilir;

  • Sistemik durumunuzu yani genel sağlığınızı mutlaka kontrol altında tutun.
  • Sigara kullanımınızı ve beslenmenizi düzenleyin ki implantlarınız sigara kullanımından olumsuz etkilenmesin.
  • Mutlaka düzenli olarak diş hekimi kontrollerinize gidin.
  • Marka ve fiyat araştırması yapmadan önce bu tedavinin size uygun olup olmadığı konusunda emin olun. Bu konu tedavinizin başarısında diş hekiminizin bilgisi, becerisi ve implantın kalitesi kadar önemlidir.

Ben implant tedavisi istemiyorum, bu tedavi bana uygun değil ise ben ne çareler aramalıyım diyen kişilere, diş hekimliğinin gelişen diğer yönü adhesive teknolojilerinden bahsetmek istiyorum.

Şöyle ki dişlerin minesi oldukça güçlüdür ve bu mine yapışma için uygun bir yapıya sahiptir. Diş minesi (en üst tabakası) özel yapıştırıcılar ile üzerine yapışan materyali tutması sayesinde bir diş yanındaki diğer dişi taşıyabilir.

Geçmiş dönemde, hatta günümüzde de dişlere kesim yapılarak; boş bir dişin iki yanında ki dişler kesilerek üzerine kaplamalar yapılmaktaydı. Bu da bizlere diş eksikliğinde en sık kullanılan tedavi seçeneğini sunmaktaydı. Şimdi ise dişleri hiç kesmeden “MARYLAND” köprüsü denilen sistem ile eksik dişlerin yerine konulması mümkün olmaktadır.

Günümüzde 3D tarayıcılar diş hekiminin özellikle bu operasyonlarda hayatını kolaylaştıran cihazlar haline geldiler. Bu cihazlar ile yapılan taramalar sonucunda, diş eksikliği; diş yanında ki dişler kesilmeden giderilebilir hale geldi. Hatta arka azılarda, yan dişlerde çürük var ise; eksik dişin yan dişler ile bağlantısı dolgular ile de yapılabilmekte. Yani yan dişlerin hem dolgu ihtiyacı hem de eksik diş ihtiyacı “MARYLAND” köprüler ile giderilmektedir.

BİRDEN FAZLA DİŞ KAYBI OLAN KİŞİLERDE İMPLANT ALTERNATİFİ NEDİR?

Kişinin ağzında 10-14 adet diş var ise; “FULL MOUTH” köprü dediğimiz, bütün dişlerin kronlandığı köprüler yapılabilir. Özellikle diş eti problemi olan kişilerde, diş kesimi yapılırken ekstra yapılacak olan lazerin ise diş eti iyileşmesine çok faydası vardır. Şöyle ki bu tedaviyi yaparken tüm dişlerin kesilmesinin ardından hastaya bir hafta takacağı geçici bir diş yapılır. Hasta diş kesimini takiben aynı gün dişlere kavuşur.

Öncelikle diş kesimi ardından lazer ile diş  eti tedavisi yapılırken peşine dişlerin etrafında diş eti iyileştirmesini hızlandıracak OZON TERAPİ yapılır. Bu da kötü mikroorganizmanın ağızdan gitmesine yardımcı olur. Bir de tüm dişler geçici dişlerle yeni bir kapanışa yani basmaya geçer. Böylece dişlerin eksikliğinden aşırı yük almış dişler geçicilerin takılması ile yükü yanında ki dişler ile bölüşür. Böylece dişlerin sallanmaları da bir miktar azalmış olur.

Bu geçici dişler ile daha sonra yani bir haftalık bekleme süresi dolduktan sonra, yeni protezlere geçmeden, aynı geçiciler içerisinde CaOH2 içeren; diş yapısını güçlendiren yapıştırıcılar ile yapıştırılarak 2 ay kadar bekletilir. Bu süre kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir; bazı kişilerde 2 ay sürerken bu süre bazı kişilerde 2 hafta olabilmektedir. Bu esnada diğer dişlerin iç kısmı da onarılır. Yani diş hem içten hem dıştan onarılır ve üzerine yapılacak ister zirkonyum ister metal destekli kaplamaya hazır hale getirilir. Dişler güçlendirilir ve tazelenir. Bu dönemde birçok hastanın ağız kokusundan kurtulduğu gözlenmektedir. Daha sonra da yeni yüz bütünlüğüne uygun esas protez kaplamalar yapılır.

Ağızda birkaç dişi olan ve kemiği olmayan kişilerde, ÇITÇITLI PROTEZ dediğimiz bir kısmı sabit bir kısmı takılıp çıkarılan protezler ile hastamız estetik açıdan rahatlarken aynı zamanda çiğneme fonksiyonlarına yeniden kavuşur.

İmplant tedavisinin istenmediği durumlarda ya da kişiye uygun olmadığı durumlarda yani implant tedavisinin söz konusu olmadığı uygulamalarda, tedavi yöntemlerinin modernize edilmiş hallerini hastalarımıza uygulamak mümkün olmaktadır. Diş hekimliğinde eksik dişin yapımı günümüzden çok eskilere, Mısırlılara, dayanan bilim ve sanattır. Bu nedenle eksik dişlerin tedavileri ihmal edilmemelidir.

RANDEVU TALEP FORMU