Günümüzde estetik olarak gülümsemedeki değişimi sağlamak, eksik dişleri yerine koymak, fazla doku kaybı olan dişleri restore etmek amacıyla halk arasında kaplama olarak tabir edilen kron, köprü tedavileri uygulanmaktadır. Bu tür tedaviler ağız içerisindeki dişlere yapıştırılıp kişinin kendi dişi gibi kullandığı sabit tedavilerdir.
Emax, zirkonya, porselen gibi terimleri bu sabit tedaviler başlığı altında duymaktayız.
Sabit tedavilerde süreç dişin tamamını kaplayan tedavilerde öncelikle dişler, üzerine gelecek materyale yeterli alan oluşturmak adına bir miktar küçültülür. Ardından prepare edilmiş (kesilmiş/küçültülmüş) dişlerin ölçüsü alınır. Ölçü alınırken hamur
kıvamındaki eski usül ölçü yöntemlerine alternatif olarak günümüz teknolojisinde 3 boyutlu ağız içi tarayıcı cihazları kullanılabilir.
Alınan ölçüler üzerinden kişinin tercih ettiği materyal (zirkonya, emax, metal vb) ve yönteme (dijital/geleneksel) göre daimi dişlerin üretim süresi başlar. Dijital yöntemlerde kazıyıcı cihazlar kullanılarak aynı gün içerisinde daimi dişler üretilip yapıştırılabilir. Ancak manuel olarak bir diş teknisyeninin el işciliği eşliğinde gerçekleşen üretim süreci, materyale bağlı olarak ortalama 1 hafta 10 gün içerisinde biter. Bu süreç boyunca hastalara esas dişleri gelene kadar, kısa sürede hazırlanabilen, akrilikten yapılmış plastik geçici dişler yapılır. Bu geçici dişler prova seanslarında kolayca çıkabilmesi adına geçici yapıştırıcılar ile dişe yapıştırılır.
Geçici dişlerin faydaları: Geçici dişler neden yapılır?
– Kesilmiş dişlerin hassasiyet yapmasını önler.
– Estetik kaybı önleyerek kişinin sosyal ortamlarda rahat etmesini sağlar.
– Eksik dişlerden kaynaklı konuşma farklılığı ve güçlüğünü önlemeye yardımcı olur.
– Dudaklar ve yanaklar başta olmak üzere yumuşak dokuları destekleyerek yüzün
çökmesini önler.
– Çok kuvvetli olmasalar da 1 haftalık süreçte kişinin çiğneme yapmasını sağlar.
– Dişin etrafındaki diş etini şekillendirerek final protezin uyumunu kolaylaştırır.
– Prepare edilmiş (kesilmiş/küçültülmüş) dişleri bakteriler yemek artıkları gibi dış
etkilerden korur.
– Dişlerin yer değiştirip hareket etmesini önler.
Geçici dişlerin malzemesi sağlığa zararlı mı?
Halk arasında “plastik diş” olarak adlandırılan geçici dişler, biyouyumlu yani içerik olarak sağlığa zararsızdır. Ağız içerisindeki sıcaklıktan, yediğimiz içtiğimiz gıdalardan etkilenmezler. Tek dezavantajları zirkonya, porselen, emax gibi materyallere göre daha kırılgan ve estetik olarak bu materyaller kadar tatmin edici olmamalarıdır.
Geçici dişleri ne kadar kullanabiliriz?
Geçici dişler standart olarak daimi dişler gelene kadar 1 hafta 10 günlük süreçte kullanılır. Ancak farklı tedavi planı ve ihtiyaçlara göre kırılmadıkları sürece ay bazında çok daha uzun süreler kullanılabilirler.
Dt. İrem Sena Divanlıoğlu