Yeni Gülüş Tasarımı
Doğanın bize verdiği dişler zaman içerisinde sararıp kırılabilir ya da baştan beridir yanlış hizalanmış, şekli bozulmuş ya da antibiyotik ve benzeri şeylerle renklenmiş olabilirler.
Gelişen teknoloji ile dişlerin arasındaki boşlukları kapamak ya da hizalamalarını düzelterek dişlere yeni bir tasarım katmak mümkündür.
Artık gelişen teknolojiyle; hastalarımızın kendi telefonlarında çektikleri fotoğrafların önden değerlendirmesini yaparak da bu tedavi ile ilgili bir fikir oluşturabiliriz. Bunu hastalarımız değişik programlar kullanarak kendi kendilerine bile yapabilmektedirler. Yani; yeni gülümsemeleri ile ilgili bir fikir oluşturabilirler.
Porselen Lamina
Porselen Lamina yaptırmaya karar verildiğinde öncelikle mutlaka dişlerin ve yüzünün fotoğrafları alınır. Çünkü dişler gülümseme için vardır, yani dişlerin yüz bütünlüğü ile değerlendirilmesi gerekir. Bazen dişlerde küçük dokunuşlar büyük farklar yaratır, bazen de daha büyük bir gülümseme ihtiyacı hissedildiğinde çok sayıda işe dokunmak gerekir. Bu tamamen hastalarımıza yapacağımız MOCK UP ile yüzde görülerek karar verilir.
Aşamalar
Gülüş tasarımını planlamak için ilk önce kişinin istekleri belirlenir. Bir dizi ilgili anketle bu istekler anlaşılır. Bu ankette kişinin dişlerindeki beğenmediği unsurlar tek tek tespit edilir ve aynı zamanda nasıl bir gülümsemeye kavuşmak istediği de sorulan sorularla açığa çıkar. Ayrıca kliniğimizde daha önceden yaptığımız vakalarla hastalarımızın isteklerini anlamaya çalışırız.
Her tedavinin kişiye özel olması isteğiyle geçmişteki yaptığımız tedavilerin önceleri ve sonralarına beraberce bakmak ve bu esnada hastamızın isteklerini de anlamak bizim için oldukça önemlidir.
Bu nedenle ilk muayenemiz özellikle bir 1,5 saat kadar sürer çünkü dişlerin konumlar, sağlığı, hem röntgenle hem de özel 3 boyutlu tarayıcılarla tek tek değerlendirilir. Bu değerlendirilme sonucunda istekler anlaşıldığında, bu isteklerin üç boyutlu bir görüntüsünü hastalarımıza da göstermek isteriz.
Ön Prova Mock-Up
Diş hekiminin kafasındakiyle hastamızın kafasındakinin üç boyutlu görüntüsünün hastamıza gösterilmesidir. Bu esnada hastamız yeni görüntüsünü yüzünde görüp fotoğraflarını çekip hatta bir günü o dişlerle geçirme şansına sahiptir. Kliniğimizde hastalarımızın bir şekilde karar verme aşamasında farklı mizaçlara sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle her mizaca özel bir karar verme sürecine de izin veririz. Bazı kişiler çevresine vücuttaki dişlerini gösterip fikir alma ihtiyacı hissederler ve bu nedenle onların bu ihtiyaçlarını karşılamaları için dişleriyle bir gün geçirmeye izin veren bir yöntemdir MOCK UP. Karar verme aşaması geçtikten sonra ölçü aşamasına geçebiliriz.
Ölçü Alımı
Bazen anestezi yapmaya bile gerek kalmadan dişin üzerinde bir hazırlık yapılır. Günümüzde gelişen teknolojilerle dişlerde kesim gerekmeden bile porselen lamina ölçüsü alınabilir .Dijital ölçüm yöntemleri ve manuel ölçü yöntemleri kullanılır.
Geçici Laminaların Yapılması
Ölçü alındıktan sonra hastamıza mutlaka kompozitten geçiciler hazırlarız. Bu kompozitten geçiciler hastamıza yeni dişi hakkında fikir verir. Bu çok önemli bir aşamadır, çünkü yaklaşık olarak bir hafta kadar yani, yeni dişler yapılıncaya kadar bu dişle geçirdiği süreç hem dudak desteğini şekillendirir hem de yeni diş görüntüsüne hastamızın adapte olmasını gerçekleştirir.
Teknisyenin Porselen Laminayı Üretmesi
Porselen laminaların üretilmesinde kullanılacak teknik ve teknisyenin el becerisi farklılık gösterir. Pek çok porselen lamine markası ve tekniği vardır. Burada elde edilecek sonuca göre önceden alınan fotoğraflar ve mock up, bu anlamda teknisyene rehber olur. Sadece üst dişleri çalıştığımız zaman alt işlerden alınacak fotoğraflar hastanın yeni diş görüntüsü için rehber olabilir.
Şeffaflık, biçim, şekil, yeni gülüş dizaynına göre teknisyene tek tek aktarılır. Bunun için zaman zaman videolar doldurulur fotoğraf ve tarayıcılarla elde edilen görüntüler, yeni yapılacak dişin yapısı, görüntüsü, istenilenler ve beklentiler, teknisyene tek tek anlatılır ve buna göre renk ve malzeme seçimi yaparak teknisyen, porselen laminaları üretir. Genellikle üretim süresi beş gündür.
Prova
Porselen laminaların üst yüzeyleri cilalanmadan önce provaları yapılır. Geçici laminaların çıkartılmasından sonra dişleri ağızda tutabilecek yapıştırıcılar ile porselen laminalar ağıza yerleştirilir. Bu yerleşimden sonra dişlerin küçük mikro adaptasyonları diş hekimi tarafından gerçekleştirilir çünkü porselen laminalar kişiye özel tasarımlardır ve prova esnasında hastamız dişlerin her yönden yüze adaptasyonunu, rengini, şeklini son kez görme şansını yakalar. Bu randevu süresi genellikle 1-1,5 saat kadardır. Hastalarımız bu randevuye estetik bakış açısına güvendikleri bir refakatçiyle gelebilirler.
Porselen Laminaların Yapıştırılması
Yarı saydam bir görünüme sahip olan porselen laminalar oldukça kırılgan ve hassastırlar. bu yüzden yapıştırma seansı yaklaşık olarak 1 1,5 saat kadar sürer.
Yapıştırma esnasında porselen laminaların içi bir dizi hazırlığa tabi tutulur. Aynı şekilde diş yüzeyleri deözel dezenfektanlarla dezenfekte edilir. burada amaç porselen Laminenın son derece net ve sağlam bir şekilde dişe yapıştırılmasıdır. bir kez ideal bir şekilde yapışmış porselen lamina kolay kolay oradan uzaklaştırılamaz. bu nedenle yapıştırma seansı oldukça dikkat ve özen gerektirir.
Tek tek yapıştırmalar gerçekleştirildikten sonra yapıştırıcı artıkları özenli bir şekilde temizlenir, dişler arayüz temizliği için hazırlanır, yapıştırma seansı bittiğinde porselen Laminaler tamamen dişlere adapte edilmiş olur. hastamıza daha uzun kullanım süresi tanımak adına bir gece plağı ölçüsü hemen ardından alınır.
Porselen Laminalar Yapıştırıldıktan Sonra Hastalarımız Nelere Dikkat Etmelidir?
- Yapıştırılmanın yapıldığı günden itibaren 24 saat kadar çay, kahve, kola ve sigara tüketmemek gerekir çünkü yapıştırıcının tam adaptasyonu esnasında bu tür maddeler yapıştırıcıyı boyar.
- Isırma kontrolü yapılsa dahi bir sonraki kontrole kadar ısırmamaya özen göstermek gerekir.
- Diş aralarında kalan yapıştırıcı artıkları küçük küçük kıymık tarzında ağıza düşebilir Bu durumda hastalarımızın panik yapmaması gerekir.
- İlk andan itibaren diş etinden dişe doğru fırçalama özenli bir şekilde başlamalıdır.
- Gece Plağının hemen kullanımına başlanılmalıdır.
Porselen Laminalarımı Nasıl Uzun Süre Kullanabilirim?
Bütün restorasyonlarda kontrol randevularını ihmal etmemek oldukça önemlidir. Elbette tüm tedavilerde olduğu gibi ağız bakımını düzenli yapmakta restorasyonun ömrünü arttırır.
Gece plağını düzenli kullanmak ısırırken dikkatli olmak, özellikle çok sert şeyleri çekiştirerek ısırmamak, porselen laminaların uzun ömürlü kullanımı açısından gereklidir. Sert kabuklu şeyleri hiçbir zaman için ön dişlerimizi kullanarak kırmamamız gerekir. Bunun dışında yumuşak tost ekmeği gibi şeyleri ısırarak tüketebiliriz.
Site içeriğinde bulunan bilgiler web sitemizi ziyaret edenleri bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı konması yerine geçmez.