İmplant

Modern diş hekimliğinin amacı, hastanın ağız bölgesinin hem fonksiyonunu hem rahatlığını hem de ağız sağlığını yeniden sağlamaktır.

Diş hekimi, ister eksik bir dişi yerine koysun ister çürük bir dişi tedavi etsin, her zaman için prensibi çene kemiğinde aşınmayı, hastalığı ve hasarı ortadan kaldırarak ideal bir restorasyonu yapmaya çalışmaktır.

Diş eksikliğinin de günümüzde en popüler tedavi yöntemi implantlardır. Bunun nedeni ise yapılan tedavilere olan  ihtiyacın gün ve gün artmasıdır. Bu artışın sebebi ise;

  • Yaşlı popülasyonun daha uzun yaşaması
  • Yaşa bağlı diş kaybı
  • Sabit protezi artık hastaların istememesi yani eksik olan dişin sağındaki solundaki dişi kestirmek istememeleri.
  • Hareketli protezlerin zaman içinde deformasyonu ve hatta yan taraftaki dişleri deforme etmesi çürütmesi.
  • Diş kaybının kişide oluşturduğu psikolojik sonuçlar
  • İmplantlı protezlerin hastalarda oluşturduğu memnuniyet
  • İmplant destekli protezlerin avantajları
  • Tamamen dişsiz hastalarda karşılaşılan problemler
  • Destek kemiği genişliğini ve yüksekliğinin zamanı içinde erimesi
  • Diş etlerinin zaman içinde deforme olması
  • Dilin zaman içinde büyüyerek ağıza sığmaması
  • Damar ve sinir ağlarının bulunduğu yerlerin açığa çıkması ve bu bölgelerde ağrı ve hassasiyet

Diş Kaybının Psikolojik Yönü

Tamamen dişsizliğin psikolojik etkileri genelde karmaşıktır. Bu etkiler psikolojik olarak değişkenlik gösterebilir. Hastalar tamamen dişsizliğin yüzlerinde yarattığı estetik kaybı reddederken protezleri taktıklarında oluşan konforsuzluktan da rahatsız olmaktadırlar.

Buna karşılık implant destekli protezlerle tedavi edilen hastaların %80’i daha önce kullandıkları geleneksel hareketli protezlerle karşılaştırıldığında psikolojik sağlıklarının iyileştiğini ve implant destekli protezlerini vücutlarının bir parçası olarak hissettiklerini bildirmişlerdir.

Bazı takıntılı hastalar ve mide bulantısı refleksi olan hastalar damak tarafının boşalmasıyla birlikte bu protez kullanımıyla oldukça rahat etmektedirler.

 Hareketli Protezlerin Sonuçları 

Takılıp çıkarılan protezler, hastalar tarafından genellikle istenmemektedir. Çünkü bu protez tipi hem yemek yerken hem de destek olduğu dokudaki oluşturduğu rahatsızlıklar nedeniyle hastalar tarafından istenmez. Zaman zaman vuruk yaparak diş etinde ağrılara neden olurlar.  Bunlara ek olarak tamamen dişsiz hastalarda kullanılan hareketli protezler yemek yerken konuşurken ağızda oynamaları sonucunda da hastalar tarafından pek de konforlu bulunmamaktadır. Özellikle alt çenede dile yakın olan kısım sürekli oynayıp hareket etmektedir.

İmplant Destekli Protezlerin Avantajları

  • İmplantların çene kemiğine konulmasının birincil amacı aynı zamanda çene kemiğinin de korunmasıdır.
  • İmplant, yivli yapısı sayesinde çene kemiği ile çiğneme yaparken küçük küçük masaj etkisi yaratır ve bu masaj etkisi çene kemiğinin kanlanmasına ve beslenmesine yardımcı olur. Özellikle kemik erimesi olan kişilerde implant çene kemiğini korur.
  • Dilin ve yanağın baskısıyla sürekli hareket eden alt protez yerine, sadece iki adet implant takıp üzerine barlı bir protez yaparak sabit protez gibi hareket etmeyen protez haline getirilebilir.
  • Çiğnemenin yeniden sağlanması için, özellikle erimiş alt çene de protezin hareketini engellediği için, implantlar, hastamızda yeniden yüz destek dokusuna yardımcı olacak protezi yapmamızı sağlar.
  • Çiğnemenin hastalarımız tarafından algılanmasını sağlar. Çünkü sabit ve çeneye yapışan yapısıyla çiğneme esnasında hastalarımız çene kemiğini algılarlar.
  • Yan taraftaki dişlerin kesilmesine engel olurlar.
  • İmplant destekli protezlere alışma ve adaptasyon diğer hareketli protezlere göre oldukça hızlıdır
  • Hareketli protezler gibi yumuşak dokuya vuruk yapma olasılığı yoktur.

Dişler çekilir çekilmez yerleştirilen implantlar çene kemiğinin mevcut boyutunu korur.

İmplant Fiyatı Ne Kadar?

Diş implantları bir yatırımdır. Özellikle tek diş eksikliği olan bireylerde implant tedavisi uzun ömürlü kullanılan bir tedavi olduğundan diş sağlığınız açısından uzun dönemli bir yatırımdır.Buna rağmen diş implantları, özellikle diğer diş yapım yöntemlerine göre pahalı bir yöntem olabilir. .  Bununla birlikte, iki alternatif olan protezler ve köprüler tipik olarak her 5 ila 10 yılda bir onarılmalı veya değiştirilmelidir.  Bu düzenli bakımın maliyeti, bir ömür boyu sürebilen (onlara düzgün bir şekilde baktığınız sürece) basitçe implantlara geçmenin maliyetlerini çabucak aşılabilir.  Ayrıca implantlatın çene kemiğini koruduğunu düşünenler — takma dişler ve köprüler bunu yapamaz.

Çeneniz bozulduğunda yüz şekliniz de değişecektir.  Daha yaşlı görünmeye başlayacaksınız. Üstelik mevcut dişleriniz gevşemeye başlayacaktır.  Çene kemiği, dişlerinizin köklerini yerinde tutan yapıyı sağlar.  Bir kez gittiğinde, diğer dişlerinizi de kaybedeceksiniz.  Dişlerinin geri kalanını ağzında tutmak aslında her biri birer maliyete neden olacak tedavilerden sizi korur.

Bu nedenle, diş implantlarını bir masraf olarak değil, bir yatırım olarak düşünmenizi öneririz.

İmplantların maliyetini fiyatını belirleyen bir unsurda implant markasıdır.

İmplant Markaları

Dental implantlar, farklı nedenlerle diş kaybı yaşayan hastalarda diş kökü görevi gören titanyumdan yapılmış vidalardır.

Uygun kemik kalitesi ve kalınlığındaki hastalarda lokal anestezi altında çene kemiği üzerinde belirlenen noktalara implantlar herhangi bir rahatsızlık duyulmadan yerleştirilir. Burada implant markası tercihi hasta ve hekim tarafından yapılır

İmplant markaları çene kemiği tipine göre yapılacak protez tipine göre implant üretimi yaparlar. implantın yüzeyi tasarımı kemik ile tutunma yapısı markanın kendini ifade etme şeklidir bu nedenle implant markası tercihi hastanın kemiğine  yapılacak proteze göre değişir.

Çene kemiği üzerine yerleştirilen implantlar, hastanın diş eksikliğini ortadan kaldırarak kemik ve doku harabiyetini önlerken eksiksiz ve estetik bir gülüş sağlar. Burada da markanın önemi vardır. Her implant markası ile estetik gülüş tasarımı yapmak mümkün olmayabilir.

Kliniğimize gelen hastalarımıza panoramik röntgen ve 3 boyutlu bilgisayar destekli tomografi ile görüntülendikten sonra hekim kontrolünden geçirmek gerelir.Bu aşamada hastamızın  ağız muayenesi ile kemiğin değerlendirilmesi ile planlama yapılır.  Kemik yapısı ve implant kalitesi tedavisine uygun olan hastalara en uygun implant seçilir.

En iyi dental implant markasını seçmek 

Ağzınıza hangi implant sisteminin takılı olduğu neden önemli olsun?  Hastalarımız neden implant markasını bu kadar önemsiyor ve araştırıyorlar.

Kullanılan implant tipi, restorasyonunuzun uzun ömürlülüğünü, dayanıklılığını ve diğer birçok faktörü önemli ölçüde etkileyebilir.  Tüm dental implantlar aynı olmadığından, bazı sistemlerin temel farklılıklarını bilmek çok önemlidir.

Sizin için doğru dental implant markasını düşünürken göz ardı edilemeyecek bir faktör diş hekiminizin kullandığı faktördür.  Ameliyat tarihinden önce diş hekiminizle çene kemiğinize hangi implantların takılacağını ve neden ofis içinde sunduklarını piyasadaki diğerlerine göre tercih ettiklerini tartışın.  Sizin için en iyi implant markası nedir?Bu, ameliyatın yanı sıra bekleyebileceğiniz sonuçlar konusunda kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

Dental implant pazarında 100 lerce implant şirketi bulunmaktadır.  Bu anlamda oldukça rekabetçi bir piyasada rakiplerini geçme isteğinde olan implant markaları elbette kendilerinin en iyisi olduklarını savunmaktadır.

Bu anlamda tercih hem hekimin hem de hastanın incelemeleri sonucunda belirlenir

İmplant Tedavisinden Önce Yapılacak İncelemeler

Radyografik Değerlendirme;

Hem üç boyutlu tomografiler hem de kemik bölgesinden alınan peri apikal ve panoramik filmler ile çene kemiğinin boyutu hesaplanır.

Bu esnada implantın etrafındaki doku da incelenir, yani yan taraftaki dişlerle bu dişlerin herhangi bir iltihabik duruma sahip olup olmadığının, ayrıca diş eti çekilmelerinin çene kemiğinin tamamında olup olmadığının, değerlendirilmesi yapılır.

İmplant takılacak alana komşu olan kemik ve sinir dokusu, detaylı bir şekilde incelenir. Çene kemiğindeki kemik boşlukları, implant takılacak alanın kemik kalınlığı, bütün boyutları ile incelenir.

İlerleyen tomografi teknikleri ile kemik kalitesini de ölç- mek mümkündür. Yani, kemiğin nerede daha sert olduğunu ölçmek ve bu sert olan kısımlara implantı yerleştirmek için özel cerrahi stentler hazırlamak mümkündür.

Cerrahi Stent Hazırlığı;

Çene kemiğinin incelenmesi sonucu en sert en uzun bölge tespit edildikten sonra implant ameliyatı esnasında bu bölgenin maksimum kullanımını sağlayan özel cerrahi stentler hazırlanabilir.

Günümüz dijital dünyasında bu stent hazırlanması üç boyutlu tarayıcılarla alınan görüntünün Aynı zamanda Tomografi görüntü ile çakıştırılarak implantın takılır takılmaz üstüne geçici protezin yapılmasına da olanak sağlamaktadır.

Dijital dişe kimliğinin en çok kullanıldığı alanlardan bir tanesi implanttır implant uygulamalarında tomografi sonuçlarının değerlendirilmesi ve aynı zamanda üç boyutlu tarayıcılarla çene kemiğinin çakıştırılması hekime güvenli bir uygulama sağlar.

Yumuşak Dokunun İncelenmesi;

İmplant tedavilerinin sonrasında başarısızlığın en büyük nedenlerinden birisi yeteri kadar diş eti dokusunun olmamasıdır. Keratinisi diş eti dediğimiz yani daha sert bir diş eti dokusu yapısının implant takılan bölgede olmaması ileride diş eti problemleri yaşaması adına riski arttırır. Ayrıca, dişin etrafında keratinize dokunun bulunmamasının uzun dönemde implant etrafının sağlığının devamlılığını etkileyebilir. İmplant ameliyatı esnasında yapılacak diş etine yönelik eklemeler ile implant bu yöndeki risklerden kurtarılabilir.

Komşu Dişlerin Yapısının İncelenmesi;

Genel anlamda dişlerin şekli ve kök yapısı ayrıca kole dediğimiz boyun kısımlarının yapısı, implant komşuluğu açısından önemlidir. Boynu ince olan yani kole bölgesi ince olan diş yapısının yanına gelecek implantta, hastamız sü- rekli gıda kaçma sorunu yaşayabilir. Bu anlamda özellikle tek diş implant yaptığımız uygulamalarda yan taraftaki   dişlerin yapısı, üzerindeki restorasyonlar oldukça önem- lidir. İmplant tedavisinin uzun dönemde başarısı için komşu dişlerin yapıları da incelenmelidir.

Hastalarımızın Çiğneme ve Buna Bağlı Kuvvetler Konusunda Değerlendirilmesi

Genel anlamda dişlerin şekli ve kök yapısı ayrıca kole dediğimiz boyun kısımlarının yapısı, implant komşuluğu açısından önemlidir. Boynu ince olan yani kole bölgesi ince olan diş yapısının yanına gelecek implantta, hastamız sürekli gıda kaçma sorunu yaşayabilir. Bu anlamda özellikle tek diş implant yaptığımız uygulamalarda yan taraftaki dişlerin yapısı, üzerindeki restorasyonlar oldukça önemlidir. İmplant tedavisinin uzun dönemde başarısı için komşu dişlerin yapıları da incelenmelidir.

Hastalarımızın Çiğneme ve Buna Bağlı Kuvvetler Konusunda Değerlendirilmesi;

Hastalarımız çiğneme yaparken ısırma esnasında eskiye ait dişlerinin alışkanlıklarını devam ettirmektedirler. Bu nedenle çiğneme dinamikleri mutlaka değerlendirilmelidir. Özellikle köpek dişleri varsa bunların ucunda aşınmalar var mı, hastalarımızın ağzında diş gıcırdatma belirtileri var mı, bütün bunlar değerlendirilerek diş ona göre konulmalıdır.

İmplantın Yapısı, Şekli, Uzunluğu ve Kalınlığının Hastamızın Kemik Yapısı ve Üzerine Yapılacak Proteze Göre Seçimi

Genellikle hastalarımızın en sık sordukları sorulardan birisi de hangi marka implant kullanıldığıdır. Her markada çeşit çeşit implant vardır. Burada hekimin tercihini belirleyen en önemli kriterlerden birisi, implantın uzun dönemde başarısının akademik olarak ispat edilmiş olmasıdır. Üzerinde akademik olarak inceleme yapılmamış ve uzun dönem başarısı takip edilmemiş implantların hasta ağ- zında kullanımı hekim açısından da risk oluşturur.

Bu nedenle implantın yapısı, implantın yüzeyi, yapısı, kemik ile uyumu açısından tercih edilen   implantın kalitesinin dünya standardında olması şarttır.

İmplantın şekli, uzunluğu, yapılacak bölgeye göre belirlenir. Örneğin sinüse yakın bir bölgede kullanılacak implantın boyun ve kök yapısı ile alt çene de kullanılacak bar yapmaya yönelik implantın yapısı ve şekli birbirinden farklı olabilir. Mesela Sinuse yaklaşık 4-5 milim bir kemik mesafesi olan üst çene de kısa ve geniş bir implant kullanımı tercih edilir; yani tüm röntgen görüntüleri ve üzerine yapılacak proteze göre İmplantın uzunluğu ve genişliği önden planlanır.

 Yapılacak Protezin Planlanması 

Hastalarımıza yapacağımız proteze göre implant tedavisinin alt kısmı ile üst kısmının uyumlu olması gerekir. İmplantlar iki parçalıdır; birisi çene kemiğinin içerisinde olan kısım, diğeri ise çene kemiğinin dışında olan kısımdır.

Bu kısımların kök de kalan kısmının seçimi kadar dışarıda kalan kısmının seçimi de önemlidir. Yani yapılacak protez tipine göre üst yapı seçenekleri de önden planlanır.

İmplant Diş Hekimliğinde Protez Seçenekleri 

Maliyetin elbette ki önemli olduğu implant üstü protezlerde seçim yaparken, yapılacak protezin hastalar tarafından öngörülür bir ekonomik yapıya sahip olması gerekir.

Metal destekli ya da metal desteksiz porselen dişlerin avantaj ve dezavantajları değerlendirilirken estetik elbette önemli bir kriterdir.

Önceden geleneksel hareketli bir protezi olan, şimdi sabit proteze sahip hastalarımız için sabit protezler yeterince avantaj sağlarken, estetik üstünlük istenildiğinde metal desteksiz porselenlerde implant üstü kaplama ve protezlerde kullanılabilir.

Hastalarımız yüksek gülme hattına sahip ise, yani diş etleri çekilmiş, kemikleri erimişse ve dudaklar dişsizliği kapatamıyorsa, bu taktirde yapılacak implant üstü sabit protezlerde diş eti görünümünü de vermek gerekir. Bu anlamda yapılacak protezlere hibrit protez denilir.

Stres ve Genel Sağlığın Tedavi Planlaması Üzerindeki Etkisi

Hastamızın genel sağlık durumu, özellikle şeker hastalığı ve sigara kullanımı implant planlamasında oldukça önem arz etmektedir. Şöyle ki sigara kullanan bir hastada çoklu implant yapımı, kemik eklemelerinin yapılması ve benzeri şeylerde yara iyileşmesi açısından risklidir. Aynı şekilde, kontrol altına alınmamış bir şeker hastalığında da ileri cerrahilerden kaçınmak gerekir. Bütün bu tedavilerin yapılabilmesi adına sigara kullanımının azaltılması, şekerin düzenlenmesi, ayrıca hastaların eğer diş eti   problemleri varsa bütünsel tıp yaklaşımı ile bağırsak florasının da yeniden gözden geçirilmesi implant başarısını yükseltir.

Ayrıca stresli bir yapıya sahip kişide yara iyileşmesinin bozuk olacağı da unutulmamalıdır. Çok stresli kişinin ileride diş gıcırdatması olacağını göze alarak, yapılacak implant ve implant üstü kaplamaların sert bir yapıya sahip olması açısından hastamızın bu protezleri kırabileceği faktörü de düşünülmeli, materyal seçimi ve implant seçimi ona göre yapılmalıdır.

Stres faktörü nedeniyle implant kaybı yaşanabilir, implantın ara parçası gevşeyebilir, ayrıca implantın karşıtı olan dişte kırılmalar olabilir. Ara parça gevşemesinin en büyük nedenlerinden birisi de diş gıcırdatmadır.

İmplant Tedavisi Aşamaları Nelerdir? 

İmplant tedavisi günümüzün en popüler tedavilerinden birisidir. İmplant tedavisini popüler kılan konu hastaların tedaviden memnuniyeti ve tedavinin kalıcılığıdır. Fakat implant tedavileri için yanlış bir inanış vardır.

İmplant tedavisinin aylarca sürdüğünü dair bu yanlış inanış aslında implant tedavisinin aşamalarını tam olarak bilinmemesinden kaynaklanır. Şöyle ki çene kemiğinin yeterli olduğu durumlarda implant tedavisi iki aşamadan oluşur.

  • implantın yerleştirilmesi
  • implant üstü kaplamanın yapılması,

Bu çene kemiğinin yeterli olduğu durumlarda mümkündür. İmplant tedavisinin yetersiz kemikte ya da estetik bir bölgede tedavi aşaması diğerlerinden farklıdır. Şöyle ki yetersiz kemik olduğu durumlarda öncelikli kemik oluşturmak yani o bölgede kemik miktarını artırmak gerekir. O zaman implant tedavisinin aşamalarına kemik oluşturmak eklenir. Estetik bir uygulama gerektiren implant tedavisinde kemik oluşturmaya ek olarak diş eti oluşturmak da gerekir, o zaman implant tedavisinin öncesinde ya da implant takıldıktan sonra hastamızda muhakkak diş eti ekleme tedavisi ile bir aşama gerekmektedir. Özetlemek gerekirse kemiğin yeterli olmadığı implant tedavilerinde tedavi aşaması önce kemik oluşturulması, sonra implantın takılması, daha sonra implant üstü kaplamanın yapılması şeklinde üç basamaklı olur. Estetik bir bölgede kemiğin olmadığı durumda dördüncü bir basamak yani implant etrafında diş eti düzenlemesi gerekir. İmplantın çene kemiğine yerleştirilme aşamasından sonra bir ara aşama vardır. Bu aşama ise hekimin tercih ettiği metoda göre iyileşme başlığı aşamasıdır. İyileşme başlığı implantın boyun kısmının şekillenmesi için takılan geçici diş etini şekil veren bir kapaktır. Bu kapak daha sonrasında ebatment denilen yani dişin yapılacağı üst yapı ile değiştirilir. İmplant tedavisi aşamaları implant markalarına implantın takılacağı alanın sağlığına göre değişse de genel anlamda yukarıda bahsettiğimiz şekilde aşamalar içerir.

Diş Ölçüsü Nasıl Alınır? 

Diş tedavisinin bir parçası yani diş yapısının üzerine bir kaplama ya da bir lamina, inley-onley gibi bir restorasyon yapılacağı zaman dişlerin ve dişlerin bulunduğu çene kemiğinin ölçüsünün alınması gerekir. Diş ölçüsü almak için ölçü kaşıkları kullanılır ölçü kaşıkları kişinin ağzının büyüklüğüne göre alt ve üst çeneye göre boyutları sahiptir. Genellikle 1.-2 ve 3 numaralar olmak üzere üç boyutta ölçü kaşığı vardır. Alt çene için ayrı üst çene için ayrı yapıda üretilmiş ölçü kaşıkları ile ağızdan ölçü almak mümkündür.

Diş ölçüsü alınacağı zaman dişte yapılacak tedaviye göre ölçü maddesi de seçilir. Detay ölçü alınması gerektiği durumda iki sistemli ölçü maddeleri kullanılır. İki sistemini ölçü maddelerinde ilk önce ağzın genel ölçüsünü alan bir ölçü maddesi ile ölçü alınır. Silikon ölçü maddesi denilen bu ikili sistemde birinci ölçü alınımından sonra ikinci ölçü yani daha cıvık kıvamda ve daha detaylı ölçü alabilen ölçü  maddesi birinci ölçünün içerisine yerleştirilir. Yaklaşık olarak 5-10 dakika içerisinde hemen tüm çenenin hem de restorasyon yapılan bölgenin ölçüsü net bir şekilde alınır. Bu ölçü alınımını en sık kullanılan yöntemlerinden biridir. Diğer bir yöntem ise günümüzde gelişen teknoloji ile dijital ölçü tekniğidir. Dijital ölçü tekniğinde üç boyutlu tarayıcılar ile ağzın genel olarak ölçüsü alınır. Burada herhangi bir ölçü maddesi yoktur. Üç boyutlu tarayıcı ağzın tüm detayının ölçüsünü alarak bir mail aracılığıyla laboratuvara ulaştırılmasını sağlar.

Diğer metotta yani silikon ya da tek aşamalı olan aljinat ile alınan ölçü de ölçü maddesinin içerisine alçı dökülerek model elde edilir. Dijital ölçüde model printer vazifesi gören özel cihazlar ile plastik maddenin bir şekilde dökülüp kazılması ile elde edilir. Her iki metotta da ölçü alınımı herhangi bir acı ya da konforsuzluk içermez.

İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler 

İmplant Diş Maliyeti Nedir?

Hastalarımız ofislerimizi aradıklarında genellikle bize sorulan ilk soru, “diş implantlarının maliyeti nedir?”

Maliyetle ilgili sorular, ameliyat sonrası ağrı veya hatta işlem başarı oranları hakkındaki sorulardan daha sıktır!

Ebetteki ekonomi ve ekonomik durumların değişkenliğini kabul etmek mümkün

Anlıyoruz.  Ayrıca hastalarımızın masraflarını karşılamaları gereken aileler var ve tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz.  Bununla birlikte, diş implantları düşündüğünüzden daha uygun fiyatlı olabilir.  Rakamlara geçmeden önce, diş implantlarının maliyetine bir masraf yerine bir yatırım olarak bakmanızı tavsiye etmek istiyoruz.

Bu neden ile aslında en iyi implantın orjinal dişlerimiz olduğunun bilinci ile önce dişlerimizin sağlığını korumak ağızda dişlerimizi mümkün olduğu kadar tutmak için dişleri çekmeden tedaviler yapıp dişleri ağızda tutmaya çalışıyoruz

Bu anlamda koruyucu hekimlik uygulamaları yani dişleri ağızda ömür boyu tutmanın yollarını hastalarımıza mutlaka anlatıyoruz,

En iyi implantın sağlıklı dişlerimiz olduğunu unutmamak gerekir.

İmplant Tedavilerinin Ömrü Ne Kadardır? 

Yapılan tedavilerin ömrü orjinal dişle mukayese edildiğinde hemen hemen orijinal dişlerle aynıdır. Yani ağıza yerleştirildikten sonra sağlıklı bir kemik, sağlıklı bir diş eti dokusuna sahip bir implant, hastanın orijinal dişleri ile aynı ömre sahiptir. İyi bakıldıklarında implantlar ömür boyu kullanılırlar. İmplant üstü kaplamalar zaman zaman değişim ihtiyacı duyabilirler.

İmplant Uygulaması Acılı Bir Tedavi Midir? 

İmplant üstü tedaviler ve implant tedavilerinin uygulaması esnasında ağrılı bir süreci hastalarımızın yaşamaması adına lokal anestezi maddeleri kullanılır. Yani bu tedaviler yapılırken ihtiyaç duyulduğunda anestezi ile uyuşturma sağlanır Buda tedavilerin acısız olmasını sağlar.

İmplant Tedavilerinin Uygulaması Esnasında Dikkat Edilecek Şeyler Nelerdir? 

İmplant tedavilerin uygulaması esnasında doktorunuzun size söylediği ağrı kesici ve antibiyotikleri eksiksiz kullanmanız gerekir. Ayrıca bakım önerilerini de ihmal etmeden yapmanız gerekir. Diş fırçalama, ağız bakımı, sigara kullanımı, genel sağlık durumunun gözden geçirilmesi ve bütün bunların iyileştirilmesi implant tedavilerinin başarısını yükseltir.

İmplant Tedavisi Sonrası Oluşacak Kompleksler ve Dikkat Edilecek Hususlar

İmplant enfeksiyonu yani peri implantitis nedir? 

Diş etlerinin sağlığı her zaman dişin ömrünü belirleyen önemli bir kriterdir. Dişler, diş eti problemi nedeniyle kaybedildiğinde; yerine yapılacak implant tedavileri içinde diş eti sağlığı oldukça önemlidir. Diş hangi neden ile kaybedilirse kaybedilsin implant takıldıktan sonra implant tedavilerinin ömrünü belirleyen en önemli kriterlerden bir tanesi etraf dokunun ve komşu dişlerin sağlığıdır. Enfeksiyon içeren bir ağızda implant sağlığından söz etmek mümkün değildir. Genel anlamda implant enfeksiyonu yani peri implantitis implant etrafı dokularının enfeksiyonlu olması durumudur. İmplant etrafı doku iki kısımdan oluşur.

  • Diş eti
  • Çene kemiği

İmplant etrafında diş etinde enfeksiyon başladığında diş etinde kanama koku en önemli belirtilerden biridir. Şayet böyle bir kanama söz konusu ise düzgün fırçalama ve bakımın yeterli yapıldığından emin olmak gerekir. Ağız bakımının yeterli yapılmadığı durumlarda diş eti enfeksiyonu daha sonra kemik  enfeksiyonuna doğru ilerler. Bu ilerlemenin sonucunda implant etrafında kemik kaybı söz konusu olur. Eğer implant etrafında kemik kaybı ileri düzeye ulaşır ise implantı sallanarak dökülmesi hiç de zor değildir. Bu neden ile implant etrafında kanama var ise ciddiye alınmalı ve implantı takan doktora muhakkak görünerek bu bölgenin muayenesi talep edilmelidir. Diş hekiminiz bu bölgeden bir röntgen alarak kemik kaybının olup olmadığını tespit edebilir. İmplant bölgesinde bir enfeksiyon tespit edildi ise bu enfeksiyonu kaynağı muhakkak ortadan kaldırılmalıdır. Enfeksiyonun kaynağı bazen implant   üstü kaplamanın yapıştırılması esnasında yapıştırıcının diş eti dokusuna taşmasıdır. Bütün bunların tespitinde tedavi planı da çıkarılmış olur. Henüz başlangıç düzeyinde olan implant etraf dokunun en- feksiyonu kolaylıkla tedavi edilebilir. Bu nedenle problemin giderilmesinde erken teşhis önemlidir. İmplant etraf dokusunda meydana gelen diş eti kanaması bu anlamda dikkate alınıp diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerekir. Diş eti kanaması ortadan kalktığında enfeksiyonunda ortadan kalktığı kolaylıkla gözlemlenebilir.

İmplant alerji yapar mı?

İmplant tedavisi sonrasında implant metaryeline karşı alerjik bir reaksiyon gözlenmemiştir. İmplant tedavisinde kullanılan malzeme titanium, doku dostu bir materyaldir. Zaten bu nedenle kemik tarafından orijinal dişmiş gibi kabul edilip üzeri kemikle örtülür.

İmplant diş takıldıktan sonra ne zaman yemek yemeye başlanabilir? 

Dişler takıldıktan sonra hemen yemek yemeye geçmek ve rahat rahat yemek yemek elbette ki birçok hastamızın temennisidir. Dişler takıldığında ağızda bir süre yadırganabilir bu oldukça normaldir. İmplant üstü kaplamamız takıldığında kullanılan yapıştırıcıya göre değişse de genellikle 2 saat sonra yemek yenilenebilir. Fakat rahat çiğneme ve çiğneme esnasında dilin ve yanağın koordinasyonu biraz zaman alır. Şöyle ki uzun süreli diş kayıplarında dil boşluk alanına girmeyi alışmıştır. Bu nedenle ilk  başlangıçta implant üstü kaplamalar ya da implant diş hastaların dilleri ve yanakları taraf yadırganacaktır. Bu yadırgamanın en büyük sebebi dilin o bölgede yayvanlaşıp şimdi gelen dişi yadırgamasıdır. Bu neden ile dil bir süre bir tarayıcı gibi implant dişi yoklar. Bu genellikle ilk 48 saattir. 48 saatin sonunda alışma başlar.

İmplant diş ile yemek yemeyi kolaylaştırıcı yöntemler var mıdır?

İmplant diş üzerinde yemek yemeğe başlamak için önce o bölgede alıştırma yapmak hatta yanak kaslarına egzersiz yaparak hazırlamak faydalıdır. Genellikle implant diş ile yemek yemek herhangi bir acı herhangi bir rahatsızlık vermez hastalarımız kolaylıkla adapte olabilirler. Bu adaptasyon esnasında karşı dişin bir süre yükseklik varmış gibi hissetmesi ya da tak tak ses çıkarıyor muş gibi rahatsızlık vermesi oldukça normaldir. Çünkü implant dişin çene kemiğini tutunma mekanizması normal dişten  farklıdır. Muhakkak çene kemiği kısa sürede bu duruma adapte olacak yemek yeme konforu kısa sürede sağlanacaktır. Bu esnada sabırlı olmak ve dişte herhangi bir yükseklik var ise diş hekimine giderek düzelttirmek gerekir. Ayrıca bu yüksekliğin olup olmadığını uzun süreli kullanım sonrasında da ara ara kontrol ettirmek gerekir.

İmplant tedavileri kanser yapar mı? 

Bu çok sık rastlanılan bir soru olmasına rağmen implant tedavisi yaptırdıktan sonra kanser olan herhangi bir kişiye rastlanmamıştır. Literatürde bununla ilgili bir bilgi, bir doküman yoktur.

İmplant Diş ve Kontroller

Altı ayda bir yükseklik kontrolünün yapılması bu neden ile önemlidir. İmplant diş normal dişten farklı olarak aşınmaz normal diş zaman içerisinde bir miktar aşınma gösterir. Bu minenin aşınabilme özelliğinden kaynaklanır ama implant diş aşınmadığında bu ağızda ileriki dönemlerde yemek yeme esnasında yükseklik hissedilmesine neden olur. Diğer dişlerin aşınıp implant dişin aşınmamasının sonucunda olan bu yükseklik muhakkak kontrollerde hekim tarafından bir miktar aşındırmaya yapılarak düzenlenmelidir.

Paylaş