Şeffaf Plak Uygulamasında Vaka Seçimi

Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavilerin başarısında uygun vaka seçimi en önemli faktörlerden biridir.
Ortodontik tedavinin amacı hastalarımızın ağzındaki diş dizimi bozukluklarının yanı sıra çeneler arası ilişkinin bozukluğunu da ele alır.
Bir çok zaman fark edilmesine rağmen dişler geçici organlar değildir; ömür boyu ağızda kalması gereken organlardır.
Bu nedenle dişlerin ömür boyu ağızda kalması için mutlaka diziminin düzgün olması ve dişlerin birbiri ile kontaklarının yani okluzal temaslarının düzgün olması gerekir.
Bu ne demektir? Çiğneme esnasında dişler birbirine düzenli temas etmelidir.

Dişteki çapraşıklık kategorize edilir ise;
HAFİF-ORTA-ŞİDDETLİ şeklinde üç kategoride değerlendirilir.

Günümüzde gelişen yazılımlar ile ortodontik tedavi şeffaf ortodonti ile genel diş hekiminin yapacağı hale geldiyse de hekimin deneyimi ve tecrübesi de vaka seçiminde oldukça önemlidir.
Şiddetli vakalarda diş çekimi gibi bazı varyasyonlar ,hatta braketli uygulamalarda olduğu gibi mini vida ve lastik uygulamaları gerekmektedir.
Vakanın zorluğunu değerlendirilirken ana problemlerin listesini de çeşitli boyutlarda formülize etmek gerekmektedir.
* DİŞLERİN MEVCUT KONUMUNDA DÜZENSİZLİK
* DİŞLERİN DÜZGÜN OLUP ÇENELERİN BİRBİRİ İLE UYUMSUZLUĞU YANİ ÇENENİN AÇIK YADA ÇOK KAPALI OLMA DURUMU(Derin kapanış ve Ön açık kapanış)
* DİŞLERİN VE ÇENELERİN BİRBİRİ İLE UYUMSUZLUĞU

Burada vaka seçiminde bir diğer kriter,
* Büyüme ve gelişim tamamlanmış
* Büyüme ve gelişim henüz tamamlanmamış
MALOKLÜZYON’dur.

Dişlerin birbiri ile kapanışlarında bozukluk olan vakalarda bozukluğun miktarı oldukça önemlidir ;çok deneyimli bir diş hekimi karmaşık ve şiddetli olan maloklüzyon tedavilerinde şeffaf ortodonti plaklarını bir aşama olarak da kullanabilir.

Vaka seçimimiz de hasta hekim ilişkisi de oldukça önemlidir ,çünkü bazen bu tedaviler hizalama dediğimiz yani hastalarımızın dişlerini bir sonraki protetik aşamaya taşımak amaçlı da yapılabilir. Yani kesimsiz bir porselen lamina çalışacak isek bu porselen lamina uygulamasının öncesinde dişlerin aralarını açmak ya da dişlerin arasındaki mevcut olan aralığı simetrik hale getirmek amaçlı da şeffaf ortodonti uygulaması yapılır.
Yada çok güzel bir porselen lamine uygulamasının altında çapraşık ön dişleri görmek istemediğimiz de bu çapraşıklığı düzeltmek amaçlı da şeffaf ortodonti yapılabilir.
Bütün bunlar da hastalarımıza tedavi bitimini simülasyon ile gösterebilme şansı veren dijital ortodonti sayesinde bizi tedavi sonrası süprizlerden korur.
Tabii ki şeffaf ortodontide vaka seçimimizde hastamızın ağız bakımını iyi bir şekilde yapacağına da ikna olmalıyız.
Bu çok önemlidir,çünkü şeffaf ortodonti de vaka seçiminde ağzına iyi bakacağına ve düzenli olarak plaklarını kullanacağına ikna olduğumuz hastalarımıza uygulama yapmalıyız.
Tüm tedaviler ekip işidir ve hastalarımızda ekibimizin en kıymetli parçalarından biridir.

Paylaş