Dental implant tedavileri diş hekimliğinde pek çok tedavi protokolünü değiştirerek hastalarımız ve bizim için çok daha estetik ve konforlu tedavi seçenekleri ortaya çıkarmıştır. İmplant tedavilerinin başarısı, planlama ve tedavinin uygulanması süresince hekimin bu konudaki bilgi ve becerisine, tedavi sonrasında başarı ve uzun ömürlülüğü ise, hastalarımızın ağız bakımlarını doğru bir şekilde uygulanmasına bağlıdır. Bu yazıda, implant tedavileri sonrasında doğru ağız bakımının önemi hakıında biraz bilgi vereceğim.
Dental implantlar çene kemiğine yerleştirilen, diş kökünü taklit eden çeşitli materyallerden üretilen küçük vidalardır. İmplant çevresindeki diş etlerinin sağlıklı olması, implantların doğru şekilde kemikle kaynaşmasını uyumlu bir görünüme sahip olmasını sağlar. Doğru bir ağız bakımının yapılması yapılması, diş etlerini korur ve implantların çevresinde sağlıklı bir doku bulunmasını sağlar.
Hepimizin ağzında çok sayıda ve farklı türde pek çok bakteri bulunr. Yaptığımız tüm tedaviler gibi implant edavilerinde de yerleştirdiğimiz implantlar ve üzerine hazırladığımız dişler çok sayıda bakteriye maruz kalır. Ağız bakımımızı doğru bir şekilde uygulanmazsak, bu bakteriler implant çevresindeki dokularda çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir. İmplant etrafındaki diş etinin sağlıklı ve temiz olması, bu riski önemli ölçüde azaltır. Doğru bir ağız bakımıyla diş etlerinin sağlığını korumamız, implant tedavimizin uzun dönemde başarılı olmasını sağlar.
Bununla beraber, yediğimiz ve içtiğimiz besinlerdeki ve tükürüğümüzün yapısında bulunan mineral ve çeşitli besin artıkları dişlerimizin üzerinde ve implantlarımızın çevresinde plak oluşumu ve uzun dönemde diş taşı birikimine sebep olur. İçerisinde bakterileri de kolonize bir biçimde barındırabilen plak, diş etinde iltihaplanmalara ve implantların etrafındaki dokularda hasar oluşmasına yol açabilir. Düzenli diş fırçalama, günde en az bir kez diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri, plak ve diş taşlarının birikmesini engeller ve implantlarımızı uzun yıllar sağlıkla kullanmamızı sağlar.
Sonuç olarak dental implant tedavilerinde doğru ağız bakımı, implantların uzun ömürlü ve başarılı olmasını sağlayan en önemli faktördür. Ağız hijyeni, implant çevresindeki dokularda iltihapları azaltır, plak ve diş taşı birikimini önler, diş eti sağlığını korur. Bu sebeple, hem dişlerimizi hem de implantlarımızı korumanın en kolay yolu, düzenli olarak ağız bakımlarını ihmal etmemektir. Unutulmaması gereken konu tüm tedavilerde hekim ve hastanın bir takım olarak hareket etmesi başarının hayat boyu sürmesini sağlar. Bu takım oyununda hekimler olarak bizlerin sorumluluğu bilimin ışığında en doğru tanı ve tedavi protokolünü uygulayacak donanıma sahip olmak, hastalarımızın sorumluluğu ise bizlerin yönlendirmeleri ve tavsiyelerine güvenip, onları doğru bir şekilde uygulamaktır.
Hayata gülümseyin.