Hastalarımızın bize sıklıkla sordukları sorulardan bir tanesi de “Ağız Kokusu”dur. Hocam dişlerimi fırçalamama rağmen ağız kokum geçmiyor.” gibi söylemlerle sıklıkla karşılaşmışızdır.
Ağız kokusu bazı bakterilerin, ağız içindeki gıda artıklarıyla birleşerek oluşturduğu hoş olmayan kokudur. Bu koku sıklıkla ağız içi nedenlerden kaynaklanmakta , nadiren sistemik rahatsızlıklar veya bazı kullanılan ilaçların yan etkisi olan ağız kuruluğunun bir sonucu olarak görülmektedir. Bu koku özellikle sabah ağızda belirgin olarak hissedilir, ancak sağlıklı bireylerde, ağız bakımı yapıldıktan sonra bu durum düzelir. Ağız bakımına rağmen bu koku devam ediyorsa, ayırıcı tanı bakımından bir diş hekimine başvurmakta fayda vardır.
Ağız Kokusunun Nedenleri
- Ağız içinde iyi temizlenemeyen gıda artıklarının, ağız içindeki bakterilerle etkileşimi sonucu kötü kokulu bileşikler oluşmaktadır.
- Ağız içinde bulunan enfeksiyon odakları, iyi yapılmamış protezler, kırık veya çatlamış restorasyonlar, çürükler, diştaşları, diş eti iltihabı gibi durumlar da ağız kokusuna neden olur.
- Tükürük, ağızın temizlenmesinde ve yıkanabilmesinde çok önemli bir rol oynar. Ağızda tükürük miktarının azalması, ağızın yıkanabilmesini azaltacağından ağız kokusuna neden olur. Bu durum da sistemik rahatsızlıklardan dolayı kullanılan bazı ilaçlar (antihipertansifler, antidepresanlar…) ağız kuruluğuna neden olacağından, dolaylı yoldan ağız kokusuna da sebebiyet verebilirler.
- Yediğimiz bazı gıdalar (soğan, sarımsak, et, balık , peynir vb.) nefesin kötü kokmasına neden olur. Ağırlıklı proteinle beslenme de kötü ağız kokusuna neden olabilir. Tüketilen bu gıdalar bedenden atılana dek bu koku devam edecektir.
- Benzer şekilde tütün ürünleri ve alkol de ağız kokusuna neden olur.
- Ağız kokusunun ortaya çıkmasında az da olsa bazı hastalıklar rol oynamaktadır. Diyabet, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, sindirim sitemi bozuklukları, karaciğer ve böbrek sitemi hastalıkları bu kategoride yer alabilir. Bu hastalıklar farklı koku salgılarlar. Örneğin; şeker hastalığında ağızdaki belirgin aseton kokusu gibi…
Ağız Kokusunu Gidermek İçin Neler Yapılmalıdır?
- Öncelikle ağız kokusunun, ağız içi bir nedenden kaynaklı olup olmadığı konusunun ayırıcı tanısı bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır.
- Ağız içindeki çürükler, kanayan diş etleri, iyi yapılmamış protezler için gerekli tedaviler yapılarak diş taşları elimine edilmelidir.
- Ağız içi hijyen eğitimi verilerek, bu eğitim tam oturtulmalı, düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve arayüz bakımı yapılmalıdır.
- Ağız içindeki bakteriler, özellikle, dil üzerindeki yarıklarda girintili ve çıkıntılı alanlarda sıklıkla yaşayabilmektedir. Bakteriler, bu alanlarda biriken gıda artıklarıyla beslenerek ağız kokusuna neden olabilirler. Bu nedenle dil üzerinin fırçalanmasından ağız kokusunun giderilmesinde çok çok önemlidir. Bu konuda spesifik dil fırçaları kullanılabilir. Dil üzerinde yaşayan bakterilerin eliminasyonu için, dil üzerine uygulanan ozonterapi tedavisi de destekleyici tedavi sunar.
- Şekersiz sakız çiğnemekte tükürük akışını hızlandırdığından ağız içi yıkanma işlemine katkıda bulunur.
- Eğer tüm bu önerilere uyuluyor ancak, kişinin ağız kokusunda bir değişiklik olmuyorsa o zaman ağız kokusu gastrointestinal sistem kaynaklı olabilir, kişi bir dahiliye uzmanına yönlendirilmelidir.
Site içeriğinde bulunan bilgiler web sitemizi ziyaret edenleri bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı konması yerine geçmez.
Kaynak: http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/yayinlar/TADS_Brosur/agiz_kokusu.pdf