Çocuklarda Antibiyotik Kullanımı Nasıldır?

Çocuklarda ilaç kullanımı, özellikle antibiyotik kullanımı, oldukça sınırlı olmalı ve hekim önerisi dışında çocuklara ilaç verilmemelidir.

Her diş ağrısında antibiyotik kullanılmamalıdır. Şiddetli zonklayan tarzda var olan diş ağrısının yanında, lenf tutulumu, ateş, diş etinde şişlik, diş etinde kızarıklık olması dişten kaynaklanan bir enfeksiyon olduğunu gösterir ve ancak gerçek bir enfeksiyon varlığında hekimin reçete ettiği antibiyotik, hekimin önerileri doğrultusunda kullanılmalıdır.

Çocuklarda sıklıkla penisilin türevi antibiyotikler reçete edilmektedir. Çocuğunuzun penisilin alerjisi varsa mutlaka hekiminize bildirmelisiniz. Antibiyotikler çocuğunuzun kilosuna ve yaşına göre uygun doz hesaplanarak reçete edilmektedir ve mutlaka hekimin önerilerine uygun olarak kullanılmalıdır.

Penisilin türevi antibiyotikler kahve, meyve suyu, domates ve asitli besinlerle birlikte kullanılmamalıdır. Bu tip yiyecek ve içecekler ilaçların etkisini azaltmaktadır.

Tetrasiklin içerikli antibiyotikler dişlerde renklenmelere neden olabileceğinden 8 yaşından küçük çocuklar kesinlikle kullanmamalıdır ve süt/süt ürünleri ile birlikte alınmamalıdır. Tetrasikllin, sütteki kalsiyuma bağlanacak ve vücuttaki etkinliği azalacaktır.

Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak parasetamol ve ibuprofen türevi ilaçlar hekimin önerileri doğrultusunda kullanabilir. Diş çekimi ya da cerrahi bir işlemden sonra kanamayı arttırma riski olduğu için kesinlikle aspirin verilmemelidir.

Tablet şeklindeki ilaçlar sıklıkla 12 yaşından büyük çocuklara önerilmektedir.

Çocuk diş hekimliğinde antibiyotik kullanımı sınırlıdır. Genellikle diş çürüğünün neden olduğu abse nedeniyle antibiyotik reçete edilmektedir. Antibiyotik kullanımına başlandıktan sonra 3 gün içerisinde şişliğin inmeye başlaması gerekir, eğer gözle görülür bir değişiklik yoksa ya da şişlikte artış varsa hekime başvurulmalıdır. Bu gibi durumlarda kişinin o antibiyotiğe dirençli olduğu kabul edilir ve hekim etken maddesi daha farklı olan bir antibiyotik reçete edebilir ya da çocuk enfeksiyon bölümüne konsulte edebilir.

Çocuğun yüzünde, gözüne kadar ilerlemiş şişlik varlığında, en kısa zamanda ilaç tedavisine başlanmalı ve enfeksiyon kaynağı ortadan kaldırılmalıdır. Hekimin uygun gördüğü antibiyotik tedavisi sonrasında (veya antibiyotik tedavisi devam ederken), enfeksiyon nedeni süt dişi ise çekimi düşünülmeli; daimi diş ise akut durum ortadan kalktıktan sonra en kısa zamanda kanal tedavisine başlanmalıdır.

Penisilin alerjisi

Penisilin alerjisi 12 yaşından küçük çocuklarda sık görülmemekte ve penisilinin ağızdan alınan türlerindense (şurup/tablet), damar veya kas içine enjekte edilen (IV/IM) türlerinde daha sık görülmektedir. Penisilin alerjisi zamanla yok olabilir ya da alerjisi olmayan kişilerde ileride penisilin alerjisi ortaya çıkabilir. Penisilin alerjisi hikayesi olan kişilere kesinlikle penisilin ve sefalosporin türevi ilaçlar reçete edilmemelidir.

Kişide penisilin alerjisi olup olmadığı “Alerji ve İmmünoloji” bölümünde teşhis edilebilmektedir. Kullanılacak ilacın formuna göre yapılacak testler farklılık gösterebilmektedir.

Deri döküntüsü, deride kaşıntı, hırıltılı solunum, dudak, dil veya yüzde şişlik penisilin alerjisinin belirtileridir. Bu tip belirtiler görüldüğünde hemen ilaç kesilmeli ve hekim bilgilendirilmelidir. Eğer daha ciddi bir tablo olan anafilaktik reaksiyon gelişirse (nefes darlığı, tansiyon düşmesi, bilinç kaybı, baş dönmesi, dil ,dudak şişmesi) en kısa sürede acil servise gidilmelidir.

Doktorunuz önerdiği sürece ağrı kesici ve antibiyotiğin birlikte kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Hamilelikte hekiminizin önerisiyle penisilin (Augmentin) ve sefalosporin türevi antibiyotikler, ağrı kesici olarak parasetamol (Parol) güvenle kullanılabilir.

Emzirme döneminde hekiminizin önerisiyle, penisilin ve sefalosporin türevi antibiyotikler ve ağrı kesici olarak parasetamol (Parol), İbuprofen ve Asetil salisilik asit (aspirin) güvenle kullanılabilir.

Çocuk Diş Hekimi Cansu Uzun Önalan

Paylaş