D Vitamini ve Ağız Sağlığı

D Vitamini Ve 20 Yaş Diş Çekimleri Arasındaki İlişki

Bugüne kadar, mandibular üçüncü molar gömülü hastalarda D vitamini düzeylerini araştıran hiçbir çalışma yapılmamıştır. Sadece Oteri ve ark. 20 yaş dişinin çekilmesindeki zorluk derecesini ve ilgili komplikasyonları D vitamini dozajlarıyla ilişkilendirdiler. Alt üçüncü molarların cerrahi olarak çıkarılmasından dört gün önce 300.000 IU kolekalsiferol uygulanmasıyla, daha olumlu bir klinik seyir sağlayan cerrahi sonrası ödemde ve inflamatuar yanıtlarda önemli bir azalma bildirilmiştir.

D Vitamini Diş Çürüğü Diş Kaybı İlişkisi

D vitamini ve/veya k2 vitamini eksikliğinin göstergesidir.
Diş kaybı normalde D vitamini eksikliğinin göstergesidir.Diş sağlığı için kan D vitamini seviyesi 50ng/ml üzerinde olmalıdır.Eğer D vitamini normal ise K2 vitamini eksikliği ile açıklanabilir.
D vitaminin emilimi için mutlaka k2 vitamini ile birlikte alınması gerekir.

D vitamini takviyesinin hem çürük riskini azalttığı hem de antimikrobiyal peptit (katelisidin ve defensinler) üretimini etkileyerek periodontal hastalıkları iyileştirdiği, gram-negatif, gram-pozitif bakterilere ve Candida albicans’a karşı etkili olduğu gösterilmiştir.

Süt ve daimi diş oluşumu dönemlerinde yetersiz beslenme ve D vitamini eksikliği , dişlerin oluşumunda, mine-dentin dizisini etkileyerek, dişlerde doğumsal defektlerin oluşmasına neden olabilir.
Yetersiz D vitamini konsantrasyonları periodontal hastalık, hamilelik sırasında daha yüksek diş ve ağız kemiği kaybı, tükürük bezlerinin atrofisi ile ilişkilendirilmiştir.

Paylaş