Gelişen teknolojiler günümüzde her türlü ihtiyaca yönelik farklı çözümler sunmaktadır. Güzellik algısı yüzyıllardır kişiden kişiye değişiklik gösterdiği gibi dönemsel olarak da farklılıklara uğramıştır ve uğrayacaktır. Konu objektif olduğunda sürprizlerle dolu bir denizde yüzmeye başlamış oluyoruz. Başarı ise öngörülebilirlik ve standardizasyonun devamında gelmektedir.
Diş hekimliğinde de estetik çalışmalarda benzer durum söz konusudur. Acaba hekimin beyaz algısı ile hastanın beyaz algısı bir mi? Peki ya doğallık, büyüklük, uzunluk, yuvarlaklık? Aynı kelimeler herkesin gözünde aynı şeyi mi canlandırır, aynı şeyi mi düşündürür?
Ne güzel ki herkesin hayal gücü bir değil, güzellik algısı bir değil de dünya üzerinde bu kadar çeşitlilik ve renk mevcut! Geçmişte bu durum tedavide zorluklar yaşanmasına ortam hazırlarken günümüzde teknoloji bu konuda da imdadımıza yetişti ve hayatımıza Dijital Gülüş Tasarımı programları girdi.
Peki Dijital Gülüş Tasarımı Nedir?
Aslında bu programlara temelde Dental Photoshop programları diyebiliriz. Bu programları hastadan alınan fotoğraf üzerinde belirli diş şekillerini ve yüzey yapılarını deneyerek daha protez aşamasına geçmeden sonuçta ne istediğimizi kararlaştırmak için kullanıyoruz. Böylelikle hekim, hastanın “küçük dişler” derken ne istediğini görmüş, fotoğrafı teknisyene ileterek hastanın istediği “küçük dişler”i teknisyenin de anlamasını sağlamış oluyor.
Bazen hastanın hiç aklında olmayan diş modellerini program üzerinde saniyeler üzerinde deneyebildiğimiz için farklı bir bakış açısı ile inceleme yapılmasını sağlamış oluyoruz. Kim bilir, belki de dijital gülüş tasarımı programları sayesinde yüzünüze yakışacağını düşündüğünüz dişlerin size uygun olmadığını, hiç aklınızda olmayan bir modelin ise tarzınızı mükemmel şekilde tamamladığını fark edersiniz!
İşte bu öngörülebilirlik, baştan kurulan iletişim tedavi sonucunda sürprizlerle karşılaşmamızı önlemekte, hem hastalarımızı ek seanslarla yorulmasını, umutsuzluğa kapılmasını hem de hekim ve teknisyenin aslında yanlış hedef doğrultusunda boş yere yorulmasının önüne geçmemizi sağlamaktadır. Çünkü önceden bu net planın hasta ve hekimin birlikte yapmaması sonucu istenen estetiği sağlamak adına yaşanan ekstra seanslar hem hastalarda umutsuzluk ve yorgunluğa hem de estetik diş hekimlerinin en sevdiği iş olan gülüş tasarımı işleminden yorgunluk ve bıkkınlık duymasına sebep olabilmektedir.
Dijital gülüş tasarım programları sayesinde hasta hekime tedaviden beklentisini rahatlıkla anlatabilmekte ve anlaşılmanın rahatlığını yaşayabilmektedir. Tek seferde tedavinin heyecanını yaşamak hem hastayı istediği estetiğe ulaştırarak hem hekim ve teknisyenimi mesleki tatmini yaşatarak tatmine ulaştırmaktadır.
Dijital Gülüş Tasarımının Aşamaları Nelerdir?
- Estetik muayene yapılıp ağzın ihtiyaçlarının belirlenmesidir. Gülüş tasarımı açısından uygunluğuna karar verilir.
- Teknik fotoğraflar alınır. Fotoğraf açısı hiç bozulmadan hem dudak ekartörü ile ağız içi fotoğraf hem de maksimum gülümseme fotoğrafı çekilir.
- Teknik fotoğraflar gülüş tasarımı programına yüklenir.
- Gülümseme hattı program üzerinde işaretlenir ve yapay zekaya tanıtılır.
- Dişlerin konumları ve boyutları belirlenir.
- Kare, üçgen, oval gibi diş şekilleri verilir.
- Dişin yüzeyinin yapısı ve rengi seçilir.
- Öncesi ve sonrası fotoğraflar yan yana koyulur.
- Hasta ile yapılan dijital tasarım değerlendirilir, istekleri dinlenir ve taslak üzerinden yeni bir planlama yapılır.
- Hastanın ve hekimin ortak olarak beğendiği ve onayladıkları tasarım teknisyene yollanır.
Dijital Gülüş Tasarımı Sonrası Süreç Nasıldır?
Dişlerin şekil, yapı ve renklerine karar verdikten sonra ise beğenilen bu gülüşü ağıza adapte ederken gereklilikler değerlendirilmeye başlanır. “Bu gülüşe ulaşmak için en ideal yöntem porselen lamine mi, emax kronlar mı veya zirkonya destekli bir protez mi?” Sorularına cevap aranır. Hasta maddi, manevi olarak hazırsa ve ekibe güveni oluşmuşsa geriye kalan hekim ve teknisyenin teknik detayları konuşması, ağız içi hazırlıklar, ölçüler ve provalar oluyor. Yani çorap söküğü diyebilir miyiz?
Dt. İrem Sena Divanlıoğlu