Gelişen teknolojiler tüm alanlarda olduğu gibi diş hekimliğinde de sistemi bambaşka bir boyuta taşımaya başladı. Sübjektif iletişimden kaynaklı veya insan eli değmesine bağlı olan hata paylarını minimuma indirerek hastaların daha üst düzey tedavilere ulaşabilmesine olanak sağladı. Muayene ve tesisten ölçü almaya, protezlerin tasarlamasından üretme her aşamada dijital sistemler artık çok büyük gelişmeler göstermektedir. Bu yazımızda biz, dijital iş akışındaki dijital ölçü aşamasını açıklamayı ve anlaşılır hale getirmeyi hedefliyoruz.
Dijital ölçü nedir?
Dijital ölçü dediğimiz kavram akıllı ağız içi tarayıcılarla ağız ve dişlerin sisteme tanıtılarak üç boyutlu bir model oluşturma işlemidir. Bu işlem ağız içi tarayıcılarımızın ucundaki ufak kamera yardımı ile yüzlerce, hatta binlerce birbirini takip eden fotoğrafların çekilmesi ile başlar. İki boyutlu fotoğraflar yapay zeka ile birleştirilip üç boyutlu model haline getirilir. Bu üç boyutlu modelde ağzınızdaki tüm dişlerin yapılarını, formlarını, boyutlarını ve dizilişlerini ekrana baktığınızda her açıdan görebilirsiniz. Biz de muayene esnasında alınan tarama üzerinden hem size ağzınızın durumunu göstererek anlatabilir hem de arşivimizde saklayarak ağzın ilk halini, tedavi bitimindeki veya yıllar sonraki durumu ile kıyaslayabiliriz.
Dijital ölçülerin kullanım alanları
- Muayene sırasında dişlerin birbirleriyle olan ilişkilerini sadece dıştan değil aynı zamanda iç taraftan(dil tarafından) da bakar gibi değerlendirmek.
- Yapay zekanın algoritması sayesinde hangi dişlerin çiğneme esnasında daha fazla yük taşıdığını hangi noktalardan karşı dışa temas ettiklerini görebilmek.
- Hastanın ağız içini görmesi sayesinde tedaviyi daha iyi anlamasını ve aklına takılan soruları sorabilmesini sağlamak.
- Porselen dolgular (inlay, onley), full zirkonyum veya emax protezler, porselen laminalar, implantüstü protezler, implant cerrahisi için cerrahi plaklar (cerrahi guide) gibi dijital 3 boyutlu sistemlerle üretim yapılması için az iç ölçüler almak.
- Hastanın ağız durumunu dijital ortamda bozulmadan arşivlemek ve arşivdeki eski ölçüsü ile güncel ölçüsünü karşılaştırıp yıllar içerisinde ağzındaki değişimini saptamak
Dijital ölçü aşamaları nelerdir
- Ağız içi tarayıcısı açılır ve sistem kullanıma hazır hale getirilir.
- Hasta dosyası oluşturulur ve diğer ölçüler ile karışmaması için kayıt açılır.
- Hasta kol ta alınır ve ölçüye uygunluk açısından ağız içi muayenesi yapılır.
- Muayeneden sonra taramaya başlamadan önce görüntü daha net olsun diye dişler kurutulur. Sonrasında kullanılan dijital sisteme göre sırasıyla altı üst çene taranır. Tarama sırasında sistematik bir yöntemle dişlerin arka ve çiğneme yüzeyleri cihaza tanıtılır.
- Alt ve üst çenenin doğru yöntemle taranmasını ardından kapanış ölçüsü için hastadan arka dişleri ile sıkıca ısırması ve hiç hareket ettirmemesi istenir. Doğru kapanışta sabitlendikten sonra sağ ve sol tarafın diş ilişkileri (kapanış) ayrı ayrı taranır.
- Taramalar bittikten sonra ağız içi ile 3 boyutlu modelin uyumu kontrol edilip son işlem yapılır. Böylelikle tüm tarama verileri teknisyene yollayabilecek ve üzerinde 3 boyutlu tasarımlar yapılabilecek forma dönüşür.
Dijital ölçünün avantajları nelerdir?
Bu başlığın altına biraz fazlaca dolduracağımızı düşünüyorum. Çünkü bir cihazı sadece ham haliyle kullanmak değil kullandığımız cihazların özelliklerini bilip klinik vizyonumuzla birleştirmek bize başka bir pencere açıyor. Dijital ölçünün en büyük avantajlarından biri ZAMAN. Zamanın kıymetli olduğu ve hızlı aktığı bir dönemde bu zaman kaybı insanlar için üretkenlik kaybıdır. Hem tedavi ve randevu süresini kısaltması hem de üretim sürecinin hızlandırması dijital sistemlerimize sunduğu çok değerli bir avantajdır. Diğer bir avantaj olan hata payının minimuma inmesi seans sayısını azaltarak zaman avantajını desteklemektedir.
Yapay zekanın uyarı veren sistemi tüm süreçte olduğu gibi ölçü aşamasında da hata payımızı oldukça düşürüyor. Muayene sırasında 3 boyutlu modeller üzerinde sunum yapmak hastamıza problemli bölgeyi net bir şekilde göstermek hastanın kafasındaki soru işaretlerini silip tedavisini daha iyi anlamasını, sorular sormasını ve hekimine olan güvenini artırıyor.
Böylelikle aklında soru işaretleri ile tedavi görmenin stresini ortadan kaldırıyor. Eskiden bunu geleneksel yöntem ile ölçü alıp alçı model üzerinde hastaya anlatarak sağlıyorduk. Ancak dijital yöntem sayesinde alçı model oluşturmak için geçen bekleme süresini ortadan kaldırmış oluyoruz. Bunun yanı sıra hastaları hamur benzeri ölçü maddesi ile ölçü alırken hastalarda oluşan mide bulantısı, boğulma hissi ve konforsuzluk problemlerinden kurtarmış oluyoruz.
Son olarak arşivlemedeki kolaylık ve korunaklı alçı modellerin saklanmasındaki zorluğu, kırılma, kaybolma riskini ortadan kaldırıyor. Böylece hastalarımız yıllar sonra geldiğinde eski taraması ile güncel taramasını karşılaştırıp değişimleri daha net inceleyebiliyoruz. Özellikle diş sıkma (bruksizm) problemi olan hastalarda karşılaştırma yapma ve eski tarama verilerini kullanarak aşınmış dişleri yıllar önceki boyutlarına getirebilecek tasarım ve ardından buna uygun protez yapma olanağı sağlamaktadır. Siz de ağız içi tarayıcılar ile muayene olmak veya dijital sistemlerin hassasiyeti ile tedavi görmek istiyorsanız kliniğimizden randevu almayı unutmayın. Sağlıklı günler dileriz!