Diş eti, altındaki dokuları örmekle görevli koruyucu bir dokudur. Zaman zaman bu dokularda oluşan sıkıntıların sinyallerini erken dönemde bize ileterek tedavide gecikmememizi sağlar. Dişler ağzımıza sürdüğü andan itibaren diş etleri ile birlikte çiğneme, konuşma ve gülümseme alanlarında hiç dinlenmeden bize hizmet sunan organlarımızdır. Gıdalar, fonksiyon dışı alışkanlıklar (diş sıkma, tırnak yeme, kalem ısırma), sert diş fırçalama ve diş eti rahatsızlıkları gibi durumlar sebebiyle hayat boyu travmaya maruz kalan diş etlerimizde çekilmeler görebilmekteyiz.
Bir dişin bir ya da birkaç bölgesinde diş eti çekilmesi oluştuysa o alanda dişi destekleyen kemik dokuda da erime olmuş demektir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavi Edilmeli Midir?
Dişlerimiz ağıza sürdüğünde fizyolojisi ve fonksiyonları gereği kron denilen kısımları diş eti üzerinde, kök kısımları ise kemik ve diş eti altında yerleşimlidirler.
Daha önce bahsedilen sebepler ile diş eti çekilmesi oluşmuş kök açığa çıkmış ise hastalar hassasiyet, ağrı veya estetik problemler ile karşılaşabilirler. Kapalı olması gereken kök yüzeyi soğuk ve sıcağı, tadı keskin yiyecekleri daha çok hissedecek ve rahatsızlık bildirecektir. Dokunmaya karşı daha duyarlı olan kök yüzeyi zamanla aşınacak ve hatta çürüyecektir. Kök yüzeyinden başlayan çürükler diğer bölge çürüklerine göre daha hızlı ilerleyecektir.
Diş eti çekilmesi oluşan dişler komşularına oranla daha uzun görünür. Estetik olarak kötü görünüme sebep olur. Oluşmuş olan diş eti çekilmesi durdurulmaz veya tedavi edilmez ise dişi çekime götüren bir süreç başlamış demektir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Var Mıdır? Varsa Nedir?
Pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi diş eti çekilmesi de erken tanıda daha yüksek oranda başarıya sahiptir. Mevcut çekilme değerlendirilerek çekilmeyi durduran ve geriye döndüren tedavi seçenekleri mevcuttur.
Serbest diş eti grefti ve bağ dokusu grefti operasyonları ile hastalarımızın kendi dokularını kullanarak çekilmeleri durdurup açık kök yüzeylerini kapatıp dişlerin ağızda kalış süreleri uzatılabilmektedir.