DİŞ HEKİMİ KORKUSU
Dişler ve diş algısı aslında acı ile bağdaşır. Nasıl dişler ilk ağızda sürdüğünde keskin yapısı ile bebeğin canını acıtarak ağıza yerleşir ki bu dönemde bebek emdiği için annenin memesini bu yeni kavuştuğu keskin organıyla ısırarak acıtır. Hiç böyle düşünmüş müydünüz? Diş algısı yani dişlerimizi acı ile algılıyoruz. Ağıza sürmesi acı ve fonksiyon görür iken acı vermesi kaçınılmazdır.
Korku hayatımızda önemli bir paya sahiptir. Korku, göstermek durumunda olduğumuz bir çeşit korunma refleksidir.
DİŞ HEKİMİ KORKUSU BİZE NE YAPTIRIR?
Devamlı diş ağrısı çekerek dolaşmamıza sebep olur. Günlük yaşamımızı da etkileyen bu diş ağrısı veya kötü görünüme sahip dişler özgüven kaybına neden olur. Mecbur olmadıkça diş hekimine gidememe ve ertelenen randevular diş problemlerini arttırır.
DİŞ HEKİMİNDEN EN ÇOK KİMLER KORKUYOR?
Yapılan araştırmalarda korku düzeyi erkek hastalarda kadın hastalara oranla daha fazladır çünkü erkekler yüz bölgeleri ile uğraşılmasına çok alışık değildir. 50 cm mesafemiz bizim mahrem alanımızdır. Bu mahrem alanına sadece annelerimiz, babalarımız, çocuklarımız ve eşlerimiz gibi özel insanları alırız. Bu neden ile kozmetik bakımlarda kadınlar başka kişilerden destek alırken erkekler başka kişiler ile bu teması kurmadığından bu alana giren diş hekimi onlar için korkutucu olacaktır. Ayrıca kadın vücudu her ay düzenli bir menstruasyon yaşar. Bu da kadın vücudunu daha dayanıklı kılar.
DİŞ HEKİMİ KORKUMU NASIL YENERİM?
Diş hekimi korkunuzun nedenini belirleyin. Sizi bu korkuya iten;
- Olumsuz bir sonucun oluşma endişesi mi?
- Kötü bir deneyim mi?
- Belirsizlik mi? (Başıma ne gelecek)
- Yapılacak tedavinin uzunca bir sürede olması mı?
- Batıcı delici aletlerin ağzınıza batacağı mı?
- Dokunma duyunuz yoğun olduğundan aniden canınızın acıyacağından korkmanız mı?
- Aletlerin sesleri mi?
- Ortamın kokusu mu? (İlaç kokusu gibi)
Bize korkunuzu tanımlayınız.
DİŞ HEKİMİ KORKUMU DİŞ HEKİMİNE NASIL ANLATIRIM?
Bunun için mutlaka bu korkunuzu anlayacak bir hekime ulaşmaya çalışın. Önceden pozitif deneyimi olan arkadaşlarınıza danışabilirsiniz. Kendinizi güvende hissedin. Unutmayın ki diş hekimleri sizin korkunuzu anlayıp size özel yöntemler geliştirecektir.
DİŞ HEKİMİ KORKUMU NASIL YENERİM?
Bunu diş hekimlerinizle paylaştıktan sonra bu konuda profesyonel olan hekiminize teslim olun. Tüm korku sebeplerinizi anlatın. Çünkü günümüz dünyasında artık diş tedavi yöntemleri gelişmiş anesteziler ile oldukça konforlu geçmektedir. Birçok diş tedavi yöntemi yüzde yapılan basit bir epilasyondan çok daha az acılıdır. Diş algısı ve diş hekimi korkusunun ön yargı ile size fayda sağlayacak tedavinin yapılmasını engellemesine izin vermeyin.
BASİT TEDAVİLER İLE BAŞLAYIN
ÖN YARGINIZI SİLMEYE İSTEKLİ OLUN
ÖN YARGINIZI ORTADAN KALDIRIN