Diş hekimliğinde yapılan uygulamaları ağız içinde anında uyguladığımız dolgu, kanal tedavisi gibi direkt uygulamalar ve kaplamalar, gece plakları gibi indirekt uygulamalar olarak iki sınıfa ayırabiliriz.
Direkt ağız içinde tamamlayamayacağımız uygulamaları yapabilmek için çeşitli yöntemler kullanılarak ağız ortamını kopyalayabilmek amacıyla diş hekimliğinde ölçü alıyoruz.
Geleneksel yöntemlerle alınan ölçülerde akışkan kıvamdaki ölçü maddeleri özel kaşıklarla ağız içine yerleştirilir. Bu ölçü maddeleri ağız ortamında bir süre içinde sertleştikten sonra ağızdan çıkarılır ve elde edilen negatif kopyanın içine alçı dökülerek model elde edilir. Daha sonra bu model taranarak bilgisayar ortamına aktarılarak tasarım ve üretim aşamalarına başlanır.
Dijital ölçü işleminin hayatımıza girmesiyle bu prosedür değişmiş ve süreç fazlasıyla kısalmıştır.
Dijital Ölçü Nasıl Alınır?
Dijital Ölçü İşlemi Ne Kadar Sürer?
Geleneksel ölçü işleminde ölçü maddesinin hazırlanması, ağıza yerleştirilmesi, sertleşip çıkarılması, alçı dökülüp işlenmeye hazır hale gelmesi için minimum 1 saate yakın bir zamana gereksinim vardır.
Dijital ölçü işlemlerine ise kullanılan cihaz, yazılım ve hekimin bu konudaki tecrübesi gibi faktörlere göre değişkenlik görülebilse de süre saniyelerle ifade edilecek kadar kısadır. Gelişen cihazlar ve hızlanan yazılımlar sayesinde tek çene için taramanın alınıp dijital modelin hazır hale gelmesi ortalama 1 dakika kadar sürmektedir.
Dijital Ölçü İşlemi Sırasında Ağrı Olur Mu?
Dijital ölçü alınırken hastalarımız hiçbir şekilde ağrı sızı hissetmezler. İşlemi kabaca küçük bir kamerayla dişlerinizin fotoğrafını çekmek olarak düşünebilirsiniz.
Dijital Ölçü Esnasında Radyasyona Maruz Kalınır Mı?
Günümüzde kullanılan ağız içi tarama cihazları kamera şeklinde çalışarak, kişiyi ya da ortamı hiçbir şekilde radyasyona maruz bırakmazlar.
Dijital Ölçü ile Hangi İşlemleri Yapabiliyoruz?
- Gülüş tasarımı uygulamaları,
- Tam seramik kronlar
- Zirkonyum kronlar
- Metal destekli porselen kronlar
- Şeffaf ortodonti plaklar
- Lamina restorasyonlar
- İmplant üstü protezler
- İmplant operasyonlarında kullanılan cerrahi plaklar
- İnlay/Onlay restorasyonlar
Dijital Ölçünün Geleneksel Yöntemlere Göre Avantajları Nelerdir?
- Ölçü alış süresi oldukça kısalır.
- Yapay zekanın kullanılması sayesinde mikron hassasiyetinde ölçüler alınarak restorasyonlar üretilebilir
- Bulantı refleksi olan hastalarda konforlu bir şekilde ölçü almamıza olanak sağlar
- Ara aşamaları ortadan kaldırarak çok kısa sürede tedavinin tamamlanmasına olanak sağlar
- Ölçüler bilgisayarda kayıt altında tutulabilir ve gerekli görüldüğü hallerde yeniden incelenebilir.
- Ölçü maddeleri yerine dijital ölçü yönteminin kullanılması ile oluşacak kimyasal artıkların önüne geçilir. Bu yüzden çevre dostu bir uygulamadır.
Uzm. Dt. İlkay Gül
Protetik Diş Tedavi Uzmanı