Bruksizm, çiğneme ve öğütme gibi fonksiyonel bir amaç olmaksızın, dişlerde sıkma veya gıcırdatma ile karakterize parafonksiyonel bir aktivitedir.
Oluşumunda, morfolojik, psikolojik ve parafonksiyonel faktörler etkilidir.
Bruksizm, uyku esnasında veya uyanıkken gerçekleşebilir.
Bruksizm dişlerde fraktür ve aşınmalar , periodontal dokulara destek kaybı ve mobilite, çiğneme sisteminde ve orofasiyal bölgede ağrı ile temperomandibular eklem disfonksiyonu gibi problemlere yol açabilmektedir.
Bu noktada aklımıza “tetik nokta” gelir. Tetik nokta (trigger point) kaslar üzerinde genellikle gergin bantlar zemininde gelişen ağrılı ve hassas noktalardır. Hatta bu hassas noktalar halk arasında “Kulunç” olarakta adlandırılır. Tetik noktalar, ağrı, hassasiyet yanında tutukluğa ve hareket kısıtlılığına neden olarak yaşam kalitesini düşürür.
Tetik nokta, bruksizm sonucunda oluşur ya da tetik nokta bruksizme neden olabilir. Çiğneme kaslarında tetik noktalar sonucunda kaslar rahat edemez ve hep rahat ettikleri kapanış pozisyonunda (oklüzyonda) kapanmak isterler. Tetik noktaların mevcudiyeti nedeniyle bu kişide bruksizm alışkanlığı olarak yansır.
Bruksizm sonucunda kişilerde sabah uyandıklarında çenede ağrı, dişlerde aşınma ve hassasiyetler çene eklemi bölgesinde ağrı, kulak önü ve arkasında ağrı,baş ağrısı gibi durumlar gözlenebilir. Hatta migreni bile tetikleyebilir.
Tetik nokta tedavisinde uygulanan nöralterapi, kaslardaki tetik noktaların serbestlenmesini sağlayarak çiğneme kaslarının rahat konumda pozisyonlanmasını sağlayarak diş sıkma durumunu azaltır.
Hekim, hastanın ön muayenesini yaptıktan sonra kaç seans nöralterapi işlemine gerek olacağını hastayla paylaşır.
Bütünsel diş hekimliği bakış açısında, hekim, hastasına belirli beslenme takviyelerinde de bulunarak rahatlayan bruksizm durumunun da idamesinde hastalarını destekler.
Örneğin, son yapılan çalışmalarda bruksizmi olan hastalarda D vitamini değerinin normalden düşük ve kalsiyum emiliminin de vücutta az olduğu bulunmuş.
Hekim bu tarz düzenlemeler ve tavsiyelerle hastanın iyilik halinin devamlılığında rehber olur.