Bu sorunun cevabının doğru anlaşılabilmesi için öncelikle diş taşının nasıl oluştuğu öğrenilmelidir. Dişler fırçalandıktan hemen sonra üzerinde besin artıkları ve ağız ortamında var olan bakterilerin oluşturduğu yapışkan bir tabaka oluşmaya başlar. Fırçalama ile yeterince uzaklaştırılamayan plak tükürükteki minerallerin etkisiyle sertleşerek diş yüzeyinde katı bir diş taşı (tartar) tabakasına dönüşür. Bu aşamada artık fırçalama yardımı ile diş yüzeyinden uzaklaştırılamaz ve profesyonel diş taşı temizliği gerektirir.
Diş taşı yoğun bakteri içeren ve dişeti sağlığını kötü etkilediği araştırmalarla çokça kez kanıtlanmış bir yapıdır. Diş taşı oluşum süreci kişiden kişiye değişmesi ile birlikte genellikle aylar sürer. Zamanla ve yavaş yavaş oluşan bu durum dişlerin doğal formlarından dolayı aralarında var olan doğal boşlukların dolması ile sonuçlanır. Fakat bu süreç zamanla olduğundan dilimiz bu dolgunluğu hissetmez.
Diş taşları temizlenerek, dişlerin yüzeyleri diş taşlarından tamamen arındırıldığında bu doğal boşluklar yeniden ortaya çıkar. Dişler arası doğal boşluklar aniden yeniden ortaya çıktığı için dilimiz alışık olmadığı bu yeni boşluklara girerek sanki dişlerin arası açılmış gibi hisseder. Halbuki dişler eski sağlıklı formlarına geri dönmüştür. Özellikle diş taşı yoğun olan bireylerde bu his daha fazla hissedilir. Kişiye hafif rahatsızlık verebilecek bu his tamamen geçicidir ve birkaç gün içinde dilimiz bu boşluklara alıştığında kaybolur.
Eğer düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri yapılmazsa diş taşı birikimi gitgide artar. Artan diş taşı birikimi dişeti iltihabına, ağız kokusuna ve dişleri destekleyen dokuların yıkımına yol açabilir. Dişler desteklerini kaybettiklerinde çiğneme kuvvetlerinin etkisiyle hareket etme eğilimi gösterirler. Bu durum dişlerin arasında zamanla bu kez gerçekten boşluk açılmasına neden olmaktadır. Fakat aradaki boşluklar diş taşı ile kaplı olduğundan kişi bu boşlukları hissedemez.
Diş taşı temizliği bu kez yapıldığında zamanla aralanmış olan dişlerin doğal formu yeniden ortaya çıkar ve zamanla oluşmuş olan boşluklar gözle görülmeye ve dille hissedilmeye başlanır. Bu nedenle kişilerde diş taşı birikiminin bu boşluklara neden olduğuna yönelik yanlış(?) bir algı oluşmuştur. Fakat bilinmelidir ki; diş taşı temizliği diş yüzeyine hasar vermeyen ve diş yüzeyine tutunmuş orada bulunmaması gereken tabakaların uzaklaştırıldığı dişeti sağlığı için kritik öneme sahip bir tedavidir.