Dişlerde oluşan çapraşıklıklar birkaç nedenden oluşabilir:
-Genetik aktarım
-Parafonksiyonel alışkanlıklar
-Erken süt dişi ve/ veya daimî diş çekimi
Genetik aktarım
Bazı durumlarda kişi, anneden küçük çene, babadan büyük diş alır. Bunun tam tersi de olabilir. Böyle durumlarda kişi de dişlerde çapraşıklık görülür.
Parafonksiyonel alışkanlıklar
Özellikle karışık dişlenme döneminde veya öncesinde geliştirilen parmak emme, tırnak yeme, kalem ucu ısırma vb. gibi alışkanlıklar diş ve çene gelişimini bozarak dişlerde çapraşıklık ve kapanış bozukluğu yaratır.
Erken süt dişi çekimi
Süt dişleri, altlarından gelen daimî dişlere rehberlik yaparak, daimi dişlerin olması gereken konumda yer almalarını sağlar.
Zamanından önce çekilen süt dişleri, eğer yer tutucu da yapılmamışsa, daimi dişlerin geliş pozisyonlarını bozarak, farklı konumlarını sağlar. Bu da dişlerde çapraşıklık ve kapanış bozukluğu yaratır.
Daimi diş çekimi
Özellikle süt dişi zannedilen ve 6 yaşında çıkan ilk büyük azı dişimizin çürük veya başka nedenlerle kaybına sıklıkla rastlıyoruz. Çekilen daimi dişlerin yeri implant veya köprü gibi tedavilerle tamamlanmadığında , dişler boşluğu kapatma eğiliminde olduklarından , boşluğa doğru hareket ederler ve bu durumda dişlerde çapraşıklığa neden olur.
Dt. Hatice Betül Saylar