Dişlerde kapanış sorununun belirtileri nelerdir?
Baş ağrısı
Tek taraflı ya da gözün arkasına vuran migren vari baş ağrıları genellikle diş kapanış bozukluğuna eşlik eder.
Yansıyan ağrıda dediğiniz dişlerin birbiriyle temasındaki dengesizliğin yani Malokluzyonun yüzde yarattığı en büyük etki baş ağrılarıdır.
Baş ağrıları ağrı kesici almaya rağmen geçmediği durumlar ortaya çıkar ayrıca tetik noktaları dediğimiz yüzün üzerinde mevcutta bulunan kaslarda biriken kalsifiye alanlar soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama geçildiğinde ya da tam tersi sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama geçildiğinde yüzde aniden başlayan ağrılara neden olur.
Baş ağrısı ile diş ağrısının karıştırılması
Bu durum çoklukla dişte de problemin olduğu ve baş ağrısını tetikleyen dişin esasen diş kapanış sorununa neden olan dişinde aynı zamanda çürük çatlak benzeri bir probleme sahip olması ile karmaşık bir durum oluştur.
Çürükte oluşan ağrı soğuk sıcak ağrısı tarzında iken kapanış nedeniyle oluşan ağrı kronik küt bir ağrıdır. Bu neden ile diş kaynaklı ağrının sadece dolgu yapılarak düzeltilmesi yeterli olmaz. Çünkü kaynağı aynı zamanda kastaki problemden kaynaklanır.
Bazen dişin çekimine kadar giden bu sıkıntılı süreç hem hekim hem de hasta açısından karmaşık bir durum oluşturur.
Yüz stresi ve kas gerginliği
Yüzde asimetri ile belirginleşen diş kapanış sorunu yüzün o bölgesinde kaslarda gerginliği neden olur.
Yüzdeki asimetri 35 yaş altında çok belirgin değildir çünkü yüz kolejenleri bunu ortadan kaldıracak şekilde yüzü toparlarlar fakat 35 yaş sonrasında yüzde asimetri belirginleşir ve kasın gerginliği artar.
Çenenizde sertlik veya ağrı
Dişlerin kapanış sorunları çeneyi de etkiler. Şöyle düşünün bir ayağınız daha topuklu ayakkabı diğer ayağınızda düz bir ayakkabı ile dolaştığınızda belirli bir süre sonra diz kapaklarınızda sorun çıkar.
Aynı şekilde diş kapanış sorunu nedeniyle çene eklemlerinde de problem olmaya başlar bu problemin fiziken görüntüsü çene kemiğinde sertlik ve ağrıdır.
Bu aslında çene kemiğini hareket ettiren kasların sertleşmesi ve ağrıması sebebiyle ortaya çıkar.
Çenenizi hareket ettirdiğinizde eklemimizin ağrıması
Bir önceki başlıkta anlattığımız gibi yemek yerken çiğnerken çenemizi hareket ettirdiğimizde eklem bölgemizde ağrılar ortaya çıkar bu ağrılar artık problemin daha da ilerlediği yani tedavi edilmeyip öncül kontakların olduğu durumlarda belirgin olur.
Diş kapanış sorunu ve aşınmış dişler
Diş kapanış sorunları kapanış sorununa neden olan dişin zaman içerisinde aşınmasına sebep olur bu aşımı sonucunda dişte soğuk sıcak hassasiyeti meydana gelir.
İlerleyen durumlarda bazen dişin kanal tedavisine gitme durumu ortaya çıkabilir.
Diş kapanış sorunu olan dişlerde gece ağrısı olur mu?
Diş kapanış sorunu olan dişlerdeki hassasiyet durumu kapanış sorunu giderilmediğinde daha da ilerleyip dişin canlı kısmının etkilenmesi sonucunda gece ağrısı yapmaya başlar.
Gece ağrısının sebebi dişin canlı kısmının artık mevcut durumdan etkilenip kanal tedavisine ihtiyaç hissetmesidir.
Dişlerde kapanış sorunu yüzde çökmeye neden olur mu?
Yüzdeki deformasyon özellikle 35 yaş sonrası en sık görülen diş kapanış sorunu belirtisidir.
Yüzlerdeki asimetri dişlerin hatalı konumlanması sonucunda yüz kaslarının bu hatalı konumlamayı tolere edememesi sonucunda deforme olur.
Horlama ve uykusuzluk
Diş kapanış sorunu nefes alan organı da Etkilediğinde yani ağızda taşıyıcı sistem olan yani ağzın iskeleti olan dişlerin uyumsuzluğu, hatta eksikliği nefes alan sisteme destek olmadığından kişi de horlama sorunu ortaya çıkar.
Aynı zamanda rahat nefes alınamadığı için özellikle akşam yatarken nefesin alınamadığı durumlarda uykusuzluk da ortaya çıkar.
Uykudan uyanıldığında bir dinçlik söz konusu olmaz.
Diş gıcırdatma (Bruksizm)
Dişler birbiriyle temas ederken aslında birbirleri ile haberleşirler.
Kapanış sorunu olan bireylerde bu haberleşmede bir düzensizlik olur ve bu düzensizlik sonucunda dişler daha çok birbirlerine temas ederek birbirlerini sürterek dengeli basmak isterler.
Bu dengeyi sağlamak için de normalden fazla temas ederek dişlerde aşınma ortaya çıkar.
Bu yaşıma daha sonrasında daha da gıcırdatma ya neden olur yani bir şekilde sürekli olarak gıcırdatma ardından aşınma, aşınmanın ardından gıcırdatma, işte bu tam bir çözümsüzlük olur hastalar için. Bu nedenle kapanış sorunu ortaya çıkmadan çözmek kapanış sorunu varsa gidermek gerekir.
Kapanış sorunu çözümlenmeyecek ise mutlaka geceleyin takılacak gece koruyucu ile en azından problemi durdurma gerekir.