Dişlerimiz yemek yerken veya durup dururken sızlıyor ise tedaviye ihtiyacı olabilir. Ya da bu sızlamaların altında başka neden vardır ve bu neden ortadan kaldırıldığında problem otomatik olarak ortadan kalkar.
DİŞLERDEKİ SIZLAMANIN NEDENİ DİŞ ÇÜRÜĞÜ OLABİLİR?
Bakterilerin neden olduğu diş çürüğü dişlerimizde kahverengi ve beyaz lekelenmeler oluşmasına neden olur. Zamanla bu lekeler ilerleyerek dişte küçük deliklere dönüşür. Bu delikler dahada ilerleyerek dişlerin sinirlerine kadar ulaşır.
Dişlerin rutin röntgen kontrolünde bu küçük delikler tespit edilerek dolgular yapılır. Hatta küçük delikler oluşmadan oluk koruyucular ile tedavi edilebilir.
Diş koruyucuları dişlerin başlangıç çürüklerini onarabilir ve sızlama ortadan kalkar.
ÇATLAK VE KIRIK DİŞ SIZLAR MI?
Bir diş çatlar veya kırılırsa dişinizin siniri açığa çıkabilir. Bazen siz oradaki çatlağı göremezsiniz ve ağrının daha doğrusu sızlamanın nereden geldiğini anlamazsınız. Karşı dişten ya da yan dişten şüphelenirsiniz. Buna yansıyan ağrı denir. Ve yansımanın olduğu ya da bir renk değişimi ya da kaplama varsa ağrının nereden geldiğini düşünürsünüz.
YANSIYAN DİŞ AĞRISINDA RÖNTGEN KONTROLÜ İLE DİŞ HEKİMİ MUAYENESİ ŞARTTIR.
Çatlak veya kırık dişin tedavisinde gece plağı kullanımı da gerekebilir.
DİŞ HASSASİYETİ DİŞİN SIZLAMASINA NEDEN OLUR.
Dentin aşırı duyarlılığı olarak adlandırılan diş hassasiyeti dişlerin soğuk ve sıcakla hatta tatlıda hassasiyeti ile kendini gösterir. Genellikle sıcak bir şey tüketiminin ardından soğuk tüketimi ile belirgin olan diş hassasiyetinin esas nedeni dişi saran mine tabakasının olmadığı dentin tabakasının açığa çıkması ile olur.
Dişin üstündeki mine tabakası asitli gıdaların yoğun tüketimi ile açığa çıktığı gibi diş gıcırdatma, reflü gibi etkenler dişin dentin tabakasının görünür olmasına neden olur.
Ayrıca diş etlerinin çekilmesi hatalı fırçalama sonucu dişlerin boyundaki aşınmada dentin hassasiyetini oluşturur. Bu yaşlanmanın da bir sonucu olarakta açığa çıkar. Reflü, yeme bozuklukları veya blumia da dentinin açığa çıkma sebebidir.
Dişlerimizin minesini korumak en iyi tedavi metodudur. Dişin minesi vücudun en sert organı olmasına rağmen aşınabilirdir. Gece plağı kullanımı bu aşınmayı azaltır, kullanılması önerilir.
DİŞ HASSASİYETİNİ GİDERMEDE ÖZEL MACUN KULLANIMI ETKİN MİDİR?
Özel macun kullanımı özellikle minenin inceldiği alanda onarıcı etkisi vardır. Ayrıca minenin olmadığı alanlarda da koruyucu etkisi vardır. Spor veya yoga hayatımızın bir parçası olmalı. Bu sporları yaparken koruyucular takmamız dişlerimizin aşınma ve çatlamasına karşı dişlerimizi korur.
Dişlerimizi günde iki kez fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmamız gerek. Diş gıcırdatmaları varsa botoks ve koruyucu kullanımı tavsiye edilir.
Ağız sağlığı kontrolü ve temizliği için düzenli diş hekimi kontrolü gereklidir.
Dt. Güzin Kırsaçlıoğlu