Lip Repositioning
Dişlerin gülerken aşırı derecede görünmesi estetik anlamda kişide mutsuzluk yaratabilir. Bu mutsuzluk oranı kadın ve erkeğe göre farklı noktalarda olsa da diş etlerinin yoğunca gözükmesi istenilmeyen bir görüntüdür. Bu görüntünün giderilmesinde botoks gibi yöntemler kullanılsa da kalıcı çözümler için dudağın yeniden şekillendirilmesi gerekebilir. Problemin derecesine göre diş etlerinin fazla gözükmesi (gummy smile) probleminde bazen diş eti seviyelerinin ayarlanması yeterli gelebilmektedir.
Diğer kozmetik diş hekimliği uygulamalarında yapıldığı gibi mock up yöntemiyle diş etlerindeki değişim hastamıza gösterilebilir. Bu işlem kişi için yeterli olduğunda diş eti düzenlemesi yeterli gelecektir ,fakat diş eti gözükmesinin ileri boyutlarda olduğu durumlarda hastalarımızda dudağın yeniden şekillenmesi cerrahisi uygulanabilir.
Tedavi Planlama Aşaması
Cerrahiye Karar Vermeden Önce
Diş etlerinin bu kadar fazla gözükmesinin nedeninin dudağın yetersizliğinden mi yoksa dişlerin çok fazla önde olmasından mı kaynaklandığı tam anlamıyla tespit edilmelidir. Üstelik bu probleme sahip olan kişiler dudaklarını örterek gülmeye çok alışmışlardır, yani problemin miktarı aslında hastalar tarafından da kamufle edilmiş olabilir. Bu nedenle teşhis çok önemlidir, yani gülerken diş etlerinin görünme miktarı ne kadardır, bu bir fotoğraf aracılığıyla tam anlamıyla tespit edilmeli ve sonucun ne olacağı hastalarımıza mutlaka önden anlatılmalıdır.
Lip Repositioning Cerrahisi Nedir?
Dudağın yeniden konumlandırma ameliyatı, bir kişi gülümsediğinde dudağın yukarı çıkma miktarını azaltarak diş etleriyle dudağın bir uyum halinde olmasının sağlanmasıdır. Birkaç farklı isimle alınan dudak yeniden konumlandırma ameliyatını duymuş olabilirsiniz. Hepsi aynı anlama geliyor: diğer bazı isimler, dudak küçültme ameliyatı ya da REVERSE VESTİBULOPLASTY veya GUMMY TUCK gibi isimler de kullanılmaktadır.
Lip Repositioning Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Dudağı yeniden konumlandırma ameliyatı basit bir teknikle, gülümsediğinizde dudağınızı aşağı indirir. Dudak altından küçük bir bant diş eti dokusu çıkarılır, daha sonra diş eti dokusu daha düşük bir pozisyona dikilir. Hepsi bundan ibarettir. Bölge iyileştiğinde iz kalmaz. Gülümsediğinizde yüzün dış kısmında herhangi bir değişiklik olmaz. Tek fark gülümsediğinizde dudağınızın o kadar yukarı çekilmemesidir. Bazen ameliyatın daha kalıcı olması adına botoks uygulaması da ya ameliyat öncesinde ya da esnasında yapılır.
Dudağın Yeniden Konumlandırma Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Gülümsediği zaman dudağın çok yukarı çıktığı durumlarda hastalarımıza uygulama yapılabilir. Gülümsediğiniz zaman dişlerinizin diş eti ile birleştiği hatta oldukça yukarıda sonuçlanan dudak bitimi, bu işleme sizin de bir aday olabileceğinizi gösterir. Tabi ki bu gülümseme sizi rahatsız ediyorsa…
Genel anlamda şöyle bir sınıflandırma yapılabilir
- 1-2 mm diş eti sınırının üstünde dudağın konumlanması (gülümser iken)
- 3-6 mm
- 7+
Dudağı Yeniden Konumlandırma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Bir dudak yeniden konumlandırma prosedürü basit ve öngörülebilir bir cerrahi tekniktir. Prosedürün tamamlanması yaklaşık 45 dakika sürer. Hastalarımızın korku ve endişelerine göre bu süreyi biraz daha artırarak daha fazla hizaya getirmek adına 1 saate kadar da uzatabiliriz .Dudak konumlandırma ameliyatında genellikle lokal anestezi kullanılır. Çoğu hasta için lokal anestezi yeterlidir, fakat çok korkan hastalarda daha öncesinde hastalarımıza pasiflora gibi sedatifler vererek ameliyatın daha rahat geçmesi sağlanabilir.
Dudağı Yeniden Şekillendirme Ameliyatında İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Dudağı yeniden konumlandırma ameliyatı için iyileşme genellikle üç ile dört gündür. Bu süre zarfında tipik ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağrı orta derecelidir ve genellikle 3-4 gün sonra hastalar tamamen normal günlük hayatına dönebilirler. Yara iyileşmesi için hastalarımıza ozon terapi uygulaması yapıp yara iyileşmesinin daha hızlı olmasını sağlayabiliriz.
Uygulama sonrasında hastalarımıza yorucu egzersizler önerilmemektedir. Çok sıcak suyla duş almak ve sauna gibi yüzün şişmesine neden olacak uygulamalardan kaçınması da tavsiye edilir. Bu esnada gülümserken fazlaca ağzı açmamak da tavsiye edilir. Hastalarımız gülümseme esnasında bir farklılık hissedebilirler. Bu farklılık zaman içerisinde doğal bir hale gelecektir. Dikişlerin varlığı esnasında gülümsemekten kaçınılması oldukça normaldir. Bir hafta sonra dikişler rahatlıkla alınabilir.
Dudağı Yeniden Konumlandırma Ameliyatının Etkisi Ne Kadar Sürer?
İlk dört haftalık iyileşmeden sonra ilk altı ay gülümserken dudağın yerleşiminde ve konumlandırmasında hastalarımız zorluk çekebilir. Fakat altı ay sonrasında dudağın yeniden konumlandırma ameliyatı kalıcı olacaktır.