Dental implantlar 50 yılı aşkın süredir çeşitli sebeplerle çekilmiş dişlerin yerine uygulanan hastalara en optimum konforu ve korumayı sunan yapılardır. Hastaları dişlendirirken aynı zamanda mevcut kemik ve dişeti yapısını korumayı amaçlar.
Hekimler dental implant için bir dişsiz alanı değerlendirirken; mevcut diş kaybı sebebi, hastanın hijyen alışkanlıkları, yeme içme aktivitesi, tedaviden beklentisi gibi pek çok sebebi değerlendirirler.
Bu değerlendirmelerin amacı doğal diş gibi mükemmel bir yapıyı kaybetmiş bir sistemin, telafi ve tamir ile yapılandırılan yeni yapıyı daha uzun süre kullanabilmesidir.
İmplant tedavisi yapıldıktan sonra daimi dişler yapılana kadar iyileşmenin beklendiği bir süre mevcuttur. Bu süre içerisinde hastalar zaman zaman geçici dişler ile bazen de alan ve işlemin kapsamı müsaade etmediği için dişsiz olarak bu süreyi beklemektedirler. Bu ilk iyileşme döneminde ağız bakımı, dengeli beslenme, rutin kontrollere riayet her zamandan daha büyük önem taşımaktadır.
Dikişlerin alınmasını takiben ağız bakımını hastalarımızın günlük rutinine çevirmelerini bekleriz. Sabah-akşam rutin diş fırçalama, mutlaka arayüzey temizliği (dişipi, arayüz fırçası, ağız duşu…ile), antibakteriyel gargara kullanımı (hekim önerisi doğrultusunda) bu bakımın vazgeçilmezleridir. İyileşmenin sorunsuz gerçekleşebilmesi açısından hastanın immün direncinin dengede olması gerekmektedir.
Dengeli beslenme, günlük alınması gereken mineral ve vitamin desteğinin alınması, hastanın kronik bir hastalığı var ise mutlaka kontrol altında olması, rutin ilaçlarının aksatmadan alması büyük önem taşımaktadır.
İmplant destekli daimi protezler yapıldıktan sonra ise yapılan protezin tipine ve ihtiyaca göre günlük rutin bakım planlaması yapılır ve hastalara bu öğretilir. Her hasta ve hatta aynı hastada her bölge kendine özgüdür özel bir planlama ve muamele ister. Günlük bakımın mükemmel yapıldığını gördüğümüz durumlarda bile mutlaka 6 aylık kontroller planlanmalıdır. Bu kontroller sırasında tespit edilecek küçük bir sorun büyük bir krize yol açmadan çözüme kavuşabilir.
Dr Ceyda Kanlı Dursun/ Periodontoloji Uzmanı
Site içeriğinde bulunan bilgiler web sitemizi ziyaret edenleri bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı konması yerine geçmez.