Neden İmplant Yapıyoruz?
Günümüzde ne yazık ki çürük, çarpma, kaza gibi çeşitli sebeplerle diş kayıpları yaşayabiliyoruz. Bu kayıpların sonucunda estetik gibi görsel ve çiğneme gibi fonksiyonel eksiklikler ortaya çıkarak hem genel sağlık durumumuzda hem de sosyal hayatımızda sıkıntılar meydana gelebiliyor.
İmplant uygulamalarından önce bu kayıpları iki çeşit protezle tedavi edilirdi.
Bunların ilki ‘’köprü’’ diye adlandırdığımız sağlam dişlerin küçültülerek destek olarak kullanıldığı, sabit (sürekli ağzımızda kalan, hastalarımız tarafından takılıp çıkarılamayan) protezler iken, diğeri hareketli (hastalarımız tarafından ağızdan uzaklaştırılabilen, genelde damak protezler olarak da bilinen) protezlerdi.
Şimdilerde hala kullandığımız bu protezlerden sabit olanları, ağızda kalan dişlerden destek alacak şekilde hazırlarken hareketli olanları dişlerden ve damaklardan destek alacak şekilde hazırlıyoruz.
Kayıp dişlerin tedavi sürecine implantların dahil olmasıyla, bu protezlerde ufak değişiklikler yaparak daha koruyucu ve daha konforlu tedaviler yapmamız mümkün oldu.
Ayrıca implant sayesinde diş desteği yetersiz olduğu için takıp çıkarmalı protezler yerine, sabit protezler yapma şansı yakaladık.
İmplant üstü protezleri de geleneksel protezlerde olduğu gibi;
–İmplant Üstü Sabit Protezler ve
–İmplant Üstü Hareketli Protezler olarak iki sınıfa ayırabiliriz.
İmplant Üstü Sabit Protezler
Sabit protezler adından da anlaşılacağı üzere hekim tarafından uygulamaları tamamlandıktan sonra kendi dişlerimiz gibi sürekli ağzımızda bulunan, hastalarımız tarafından temizleme vs. sebeplerle ağız ortamından çıkarılamayan protezlerdir.
İmplant uygulamalarından önce diş eksikliklerini sabit protezlerle gidermek için kaybedilen dişe komşu dişlerin küçültülerek bu dişlerden destek almaktan başka bir seçeneğimiz yoktu. Hala çeşitli sebeplerle implant uygulanması uygun olmayan hastalarımızda bu yöntemle hazırladığımız köprü protezleri tercih edebiliyoruz.
Fakat implant uygulamaları sayesinde kaybedilen bölgeye yerleştirilen implantlardan destek alan sabit protezler hazırlayabilmekteyiz.
İmplant Destekli Sabit Protezlerin Avantajları Nelerdir?
Hazırladığımız implant destekli sabit protezlerin en önemli avantajı, bu protezler sayesinde sağlam diş dokusuna zarar vermememizdir. Örneğin; tek bir dişin kaybedildiği durumlara boşluğu kapatabilmek için dişin önündeki ve arkasındaki dişleri küçültmek yerine, eksik bölgeye yerleştirilen bir implant ve üzerine hazırlanacak tek bir diş ile sağlam dişlere hiç zarar vermeden eksikliği gidermemiz mümkün olmaktadır.
Ayrıca, implant üstü sabit protezler, implant yardımıyla çiğneme kuvvetlerinin çene kemiğine iletilmesini sağladıkları için kemik yapısını uyararak kemik yıkımının önüne geçerler.
Bu protezler sayesinde, diş eksikliğine bağlı olarak komşu dişlerde meydana gelebilecek hareketlerin önüne geçerek, dişlerin boşluğa doğru devrilmesi, dişler arasında boşluklar oluşması gibi hem estetik hem de fonksiyonel olarak problem oluşturabilecek durumların önüne geçebiliriz.
Ayrıca diş eksikliğine bağlı olarak oluşabilecek dengesiz çiğneme, yetersiz çiğneme, gibi hem çene eklemimizde hem de mide, bağırsaklar gibi sindirim sistemimizde oluşabilecek problemlerin önüne geçeriz.
İmplant Üstü Sabit Protezler Ne Kadar Sürede Yapılır?
Burada en önemli kriter dişsizlikten sonra kalan kemiğin miktarıdır.
Eğer yeterli kemik dokusu varsa implant yerleştirdiğimiz gün dişleri takmamız mümkün olabilmektedir.
Kemiğin yeterli sertliğe sahip olmadığı durumlarda ortalama 2,5 ay implant kemik kaynaşmasını bekleyip iyileşme tamamlandıktan sonra dişimizi hazırlamaya başlıyoruz.
Kemik dokusunun yetersiz olduğu durumlarda kemik tozu gibi uygulamalar yapmak zorunda kalırsak bu süreç uygulanan işlemin çeşidine göre daha da artabiliyor.
İmplant Üstü Protezler Nasıl Yapıştırılır?
İmpant üstü protezleri ağzımızdaki implantlara iki şekilde sabitleyebiliyoruz.
Bunların ilki siman adını verdiğimiz protezleri yapıştırmak için kullanılan özel yapıştırıcılar aracılığıyla kurduğumuz bağlantıdır.
Diğeri protezin bir vida yardımıyla implanta bağlandığı, herhangi bir yapıştırıcı kullanmadığımız bağlantı türüdür.
Her iki yöntemin birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Tedavilerimizde hangi yöntemi seçeceğimize kayıp dişlerin ve ağız içindeki implantların durumuna bakarak planlama aşamasında karar verip, kullanacağımız parçaları ve uygulayacağımız ölçü tekniğini ona göre belirleriz.
İmplant Üstü Harketli Protezler
Hareketli protezler ağız içine uygulanan implant parçalarından destek alan, hastalarımızın çeşitli sebeplerle ağızdan çıkarmalarına imkan veren protezlerdir.
İmplant Üstü Protezleri Ne Zaman Sabit, Ne Zaman Hareketli Hazırlıyoruz?
Sadece dişlerin kaybedildiği, kalan kemik miktarının yeterli olduğu ve kaybedilen doku miktarının az olduğu durumlarda implant üstü sabit protezler en iyi tedavi seçeneği olarak birinci sırada karşımıza çıkıyor.
Ancak diş kaybıyla beraber kemik ve çevre dokuların yıkımının fazla olduğu durumlarda sabit Protez yapmaya yerli sayıda implant yerleştiremediğimiz durumlarda, daha az implant yerleştirerek bunlardan destek alan implant üstü hareketli protezleri uyguluyoruz.
İmplant Üstü Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir?
İmplant üstü hareketli top başlı tutuculu ve barlı protezlerdir.
Top başlı tutucularda implant protez bağlantısı direk implantın üzerine takılan küçük parçalarla yapılmaktadır.
Barlı protezlerde protez implant bağlantısı implantları birbirine bağlayan, metal bir bar aracılığıyla sağlanmaktadır.
Hangi türde bir hareketli protez hazırlayacağımız tüm implant üstü protezlerde olduğu gibi kalan kemik miktarı ve kaybedilen doku miktarına göre belirlenmektedir.
En İyi Protez Diş Hangisidir?
Hastalarımızdan sıkça duyduğumuz bu sorunun ne yazık ki doğru bir cevabı yok J.
Bir protezin hastalarımız tarafından iyi olarak tanımlanması kişiden kişiye çok değişiklik gösteren bir konu. Örneğin hareketli protezler çok sevilmiyormuş gibi anlatılsa da; tam dişsizlik durumunda kullanılan damak protezini artık kendi dişi gibi olduğu için hiçbir şekilde sabit bir protezle değiştirmeyi istemeyen hasta sayımızın, düşünülenin çok üzerinde olması ‘’En İyi’’ kavramının kişiden kişiye nasıl değişkenlik gösterdiğinin güzel bir kanıtı sayılabilir.
Dişsizliğin tedavisi için bize başvuran her hastamızda ağız içi ve dışı çok sayıda faktörü değerlendirip her bireye özgü protez çeşidi ve tasarımına hekim-hasta iletişimi sonucu ortak karar verdiğimiz protez, kişiye özel en doğru protez diştir diyebiliriz.
Aslında en iyi protez diş hiç yapmak zorunda kalmadığımız protez diştir. O yüzden ağzımızdaki her dişe gerekli bakım ve özeni göstermeyi ihmal etmeyelim.
Uzm. Dt. İlkay Gül
Protetik Diş Tedavi Uzmanı