Çürük ya da travma nedeniyle pulpa dediğimiz dişin damar sinir paketi etkilenir ve diş canlılığını kaybetmeye başlar. Çoğunlukla ağrının eşlik ettiği bu durum kronikleşme halinde hiç belirti vermeden de gerçekleşebilir.
Pulpaya ulaşan bakteriler dişin kök kanalından ilerler ve ilerleyen aşamalarda dişin kök ucunda bir enfeksiyon odağı yaratırlar. İlerleyen aşamalarda diş apsesine dönüşerek kök etrafında kemik yıkımına neden olurlar ve çevre dokuları tehdit ederler. Yüzde şişlik ateş belirtiler arasında yer almaktadır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu durumda dişe kanal tedavisi uygulanması gerekmektedir. Enfekte olan pulpa özel aletler yardımıyla dişten uzaklaştırılır. Kök kanalları anatomiye uygun olarak şekillendirilir ve dezenfekte edilir. Ardından sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem gelişen teknolojiler sayesinde tek seansta yapılabildiği gibi dişin durumuna ve enfeksiyon miktarına bağlı olarak birkaç seans da gerektirebilir. Özellikle döner aletlerin kullanımı ve lazer uygulamaları günümüzde kanal tedavisini kolaylaştırmış ve başarı oranını yükseltmiştir. Yeni teknolojilerin gelişimi; dişin ağızda tutulabilmesi açısından büyük önem taşır. Tedavide geç kalınması halinde diş kaybı söz konusu olabilir.
Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra üst restorasyona geçilir. Madde kaybı miktarına göre dolgu , endokron ya da kaplama tercih edilebilir.
Kanal tedavisi sonrası bir miktar ağrı olabilir. Dişin bulgularına göre antibiyotik desteği gerekebilir. Kanal tedavisi sonrasında, çiğnerken hissedilen ağrı, kök ucu ve çevre dokuların iyileşmesi ile zamanla azalacaktır.