Gelişen teknolojilerin yaşantımızın her alanına dahil olup alışkanlıklarımızı değiştirdiği bir çağda yaşıyoruz. Bu gelişmeler gün geçtikçe daha da hızlanmakta ve dönüşümler daha sık yaşanmaktadır. Böyle bir dönemde teknolojinin sağladığı imkanlardan yararlanabilenler geleceği tatmakta ve 1 adım önde yaşamaktadırlar.
Her alanda olduğu gibi sağlık alanı da çok hızlı bir gelişim göstermektedir. Buna bağlı olarak bu gelişmeler eskiden ölümcül veya çaresiz hastalıkların tedavileri mümkün olmuş ve insan ömründeki artışa etki etmiştir. Tüm sektörlerdeki yeni ürünler ilk çıktıklarında piyasanın çok üzerinde fiyatlara sahip oldukları için kullanımları yıllar sonrasını bulmaktadır. Ancak konu sağlık olduğunda insanlar yeni nesil tedavilere ulaşmak için dünyanın başka yerlerine bile gitmektedirler.
Diş hekimliği de her geçen gün yeni cihazların kliniklere entegre edilmesiyle günümüzde dijital bir dönüşüm içerisindedir. Eski usul hamur kıvamında ölçü almak yerine ağız içi kameralarla 3 boyutlu modeller üretilmekte, diş teknisyenlerinin yaptığı işleri cihazlardan el değmeden elde edebilmekteyiz. Bunların yanında günümüzdeki en etkili cihazlardan biri operasyon mikroskoplarıdır. Mikroskoplar, görüşteki ayrıntının artmasının çok daha başarılı işlere imza attırdığının fark edilmesiyle sağlık sektörüne giriş yapmıştır. Tıp alanında doktorların yıllar önce daha büyük ve ayrıntılı bir görüşle çok daha minimum cerrahilerle ameliyatlarda kullanmaya başladıkları cihazlar artık ağız içerisindeki karanlık alanda ve küçücük dişler üzerinde çalışan diş hekimliğinin yeni trendleri arasına girmiştir.
Mikroskoplar, doktorları insanın sınırlarının ötesine taşıyarak çıplak gözle görülmesi imkansız ayrıntıların x10, x16 hatta x40 büyütme altında görülmesini sağlarlar. Böylelikle normalde fark edilip müdahale edilemeyen ayrıntıların görünür hale gelmesiyle doktorların, tüm bu yeni bilgiler ışığında daha ayrıntılı, hastaların sağlığını maksimumda koruyarak işlemler yapabilmeleri mümkün hale getirirler. Mikroskopla yapılan tüm operasyonlar daha minimum zararla tamamlandıkları için operasyon sonrası hasta konforunu arttırmaktadırlar.
Diş hekimliğinde uzun yıllarca baskın olan görüş “Extension For Prevention” olmuştur. Yani korumak için genişletmek, daha iyi görüş alanı sağlamak, eski dolgu malzemelerinin dişe tutunabilmesi vs gibi sebeplerden ötürü sağlıklı diş dokusundan kaldırmak önerilmiştir. Günümüzde dolgu ve diğer malzemelerdeki gelişmeler bize “Artık dişe tutunabilmemiz için ekstra sağlıklı doku kaldırmanıza gerek yok!” derken daha az doku kaldırmak için bir engel daha mevcuttu: Hala aynı şeyi görüyorduk. Sonrasında yeni araştırma ve geliştirmeler bu konu üzerine yoğunlaştı ve bize işlem sırasında kullanabileceğimiz büyütme cihazları verdiler. Gözümüze gözlük gibi takıp x2.5-x3.5 kat dişi büyüterek ayrıntılı görüş sağlayan Dental Loupe’lar bizim tedaviye hakimiyetimizi arttırırken, Dental Mikroskop’lar ile x40 kata kadar dişi büyüterek işlemler yapmak diş hekimliğinde yepyeni bir sayfa açmıştır. Dental mikroskoplarla birlikte slogan “Prevention Of Extension” olarak değiştirilmiştir. Bu yaklaşımla birlikte artık dişleri genişletmekten yani fazladan sağlıklı doku kaldırmaktan korumaya başladık. Bu yeni stile de Minimal İnvaziv Diş Hekimliği adını verdik.
Peki işlem sırasında dişlere bu kadar hassas ve küçük dokunuşlar yapmak bize ne gibi faydalar sağlıyor?
Bu sorunun cevabını Mikroskop Destekli Diş Hekimliği Akademisi (AMED) kurucusu David Clark’ın sözü çok güzel açıklamakta: “Dişlerin uzun süreli ağızda tutunabilmesinin en büyük göstergesi, tedavi sonunda kalan sağlıklı ve doğal diş dokusunun hacmidir.” Yani tedavi görmüş bir diş ne kadar az doku kaybına uğramışsa ağzınızda o kadar uzun süre kalması mümkün demektir. Özetle artık mikroskoplar diş hekimliğinde de yaygınlaşmaya başlayan cihazlardır. Kullanılma sebebi ise küçük ve hassas yapıdaki dişlerin tedavisinin de yüksek hassasiyet altında yapılmasının gerekliliğidir. Hekimler, ne kadar ayrıntılı görüş alanına sahipse, hekim becerisine de bağlı olarak, o kadar hassas tedaviler yapabilir, diş dokusundan minimum kaldırarak dişlerinizin uzun süre ağızda kalmasına yardımcı olabilirler.
DT. İREM SENA DİVANLIOĞLU