Sallanan Diş Tedavisi

Aniden sallanan her diş çekilmeli mi? Dişlerin aniden sallanıp dökülmesi söz konusu olabilir. Bu problemin ana kaynağı (AgP) Agresif Periodontitistir. Dış destek dokunun yani dişin etrafındaki kemik ve et dokunun iltihaplanarak yıkımı ve kaybı dişlerin aniden kaybına sebep olur.

Agresif Periodontitis ne sıklıkla görülür? Avrupa popülasyonunda %0,1 ile %0,5 arasında olduğu bildirilen diş eti hastalığı genellikle genç hastalarda görülen bir diş eti iltihabıdır. Bu iltihap genellikle azı dişlerini ve ön keser dişleri tutmaktadır. Diş aralarında kemik kaybı oluşması ve bu bölgelerde gıda artıklarının kaçmasıyla diş eti iltihabı görülmektedir.

ANİ DİŞLERİN SALLANMASI DİŞ KAYIPLARINA NASIL SEBEP OLUR?

Dişlerin sallanmasının yanı sıra diş eti iltihabının gelişmesi aynı dişlerin çürük nedeniyle iltihaplanarak apse yapması kadar ağrı oluşturur. Bu ağrı dayanılmaz olduğunda sallanan bir dişin elbette ki direkt olarak çekimi düşünülebileceği gibi bu dönem ortaya çıkan ağrı ve iltihap ile baş edilerek dişler kurtarılabilir.

ANİDEN SALLANAN DİŞ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Bu dişlerin aniden sallanmasının nedeni Agresif Periodontitis ise yani diş etinin iltihabı ise kemik kaybı da mevcut ise önce diş yanlara bağlanarak sabitlenebilir. Sabitlenme işi sallanmanın durdurulması mevcut problemi geçici olarak çözse bile dişin tedavisi için zaman kazandırır. Bazen bu iltihabın nedeni tespit edilerek ona dair tedavileri de tedavi protokolüne dahil edebiliriz.

ANİDEN DİŞLERİN SALLANMASININ NEDENİ NEDİR?

  • Kötü ağız hijyeni en sebeplerdendir.
  • Depresyon ve anksiyete hikayesi
  • Alkolizm
  • Uyuşturucu kullanımı
  • İmmün sistem bozuklukları
  • Anne, baba, büyükanne veya büyükbabada benzer problemlerin olması
  • Dişlerin birbiri ile kapanışında bozukluklar
  • Sistemik hastalıklar ve stres en önemli sebeplerdendir.

DİŞLERİN ANİ SALLANMASININ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Bu konuda hastamızın yaşı ve istekliliği önemlidir. Dişlerin kaybına yönelik umutsuz olan hastamızda umut uyandırmak ve motivasyon sağlamak gerekmektedir. Motivasyon sonucu şayet hastamızda bir değişim olur ise yani ağız ve vücut bakımında bir iyileşme olursa iler düzey tedavilere geçebilir. Bunun için motivasyon ve ağız bakımının gözlenmesi ilk aşamadır.

Kötü ağız hijyeninin iyileştirilmesinde probiyotik kullanımı ve macun fırça seçimi konusunda yönlendirmeler varsa şeker hastalığı gibi problemli durumların iyileştirilmesi kontrol altına alınması gerekir. Bu tedavinin en önemli aşamasıdır. Daha sonra kemik miktarının geri döndürülmesi için o bölgenin kürete edilmesi yeni kemik oluşumunun sağlanmasına yönelik tedaviler yapılır.

Paylaş