Doktor Sandra Tai ‘nin yazdığı ‘ŞEFFAF PLAKLAR TEKNİĞİ’ kitabında; ‘şeffaf plaklar ortodontinin geleceğidir’ demiştir. Hızla değişen gelişmeler nedeniyle dijital ortodonti alanında şeffaf ortodonti gerçekten geleceğin ortodontisi gözüyle görülmektedir.
Burada hastalarımızın da kafasına takılan,”Bu şeffaf plaklar dişlerin hareketini nasıl sağlıyorlar” konusudur.
Klasik ortodonti de yani braketlerin dişlere yapıştırılıp onlara çekme hareketi yapması mantık olarak hastalarımızca kolay anlaşılmaktadır. Şeffaf ortodontide de mantık benzerdir. Gerek dişlerin üzerine yapıştırılan butonların dişlere yaptığı itme hareketi gerekse plakların uyguladığı basıncın oluşturduğu itme kuvveti ile dişler bir yerden bir yere hareket eder.
Şeffaf plakların dişin tamamını sarmasıyla dişlere bir şekilde bağlanır bir diş ne kadar fazla plak malzemesi ile sarılırsa bağlanma o kadar iyi olur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar yemek yemenin dışındaki tüm zamanlarda plağın düzenli takılması bu itme hareketinin istenilen şekilde olmasını sağlayacaktır.
Şeffaf plak tedavilerinde dişi takılacak butonun yerinin önceden belirlenip tedavinin farklı aşamalarında bu buton yerleri değiştirilebilir bu bağlamda şeffaf plaklar son derece iyi bir itme hareketi sağlarlar aynı şekilde dişi itme hareketi için kullanılan butonlar zaman zaman hareketsiz hale getirilebilirler.
Bu bağlamda şeffaf plaklar dişlerin çene kemiğinden bir miktar çıkartılması çene kemiğini bir miktar gömülmesi işlemleri olan ( ekstrüzyon, intrüzyon) tedavilerde grup halinde hareket ettirme kabiliyetine sahiptir.
Tel yani braket ile yapılan ortodonti de bir dişe bir hareket verirken destek alınan diğer dişleri bir hareket söz konusudur. Yani bir diş gömülürken diğer dişler uzayabilir. Şeffaf ortodontide ise dişler grup halinde hareket ettirilebilir.
Dişlerin birbiriyle olan uyumsuzluklarını gidermek için dişlerin mine yapısında bir miktar törpüleme işlemi yaparak özellikle orta attın oturması sağlanabilir.
IPR Denilen yöntem ile dişlerin minelerindeki düzensizlik de düzeltilerek dişler konum olarak istenilen pozisyonuna getirilir.
Diş boyutlarının uyumsuzluğu daha şeffaf ortodonti tedavisinde planlamanın bir parçası olarak önden düzeltilerek tedavi esnasında boyut düzelsizliği de giderilir.
Şeffaf plak tekniği proaktif disiplini bir yaklaşım gerektirir bu yaklaşım hekimin yaklaşımı ile başlar hastanın kullanım esnasındaki uyumu ve disiplini ile devam eder.