Mısırlılar döneminden beri diş hekimlerinin, “Teşhis koyan” tanımları mevcuttur. O dönemde bile hiyeroglif yazı tipinde, diş hekimi ve tıp hekimini ayrı ayrı temsil etmişlerdir. Diş hekimlerinin genel sağlıktaki önemini bu tanımlamalardan da kolaylıkla anlayabilmekteyiz.
“Ağız tüm vücudun aynasıdır.” sözünü hepimiz sıklıkla duymuşuzdur.
Bazen herhangi bir diş probleminiz için diş hekimine gittiğinizde , aslında vücudunuzun sağlığıyla ilgili de çok fazla bilgiye sahip olabileceğinizi biliyor muydunuz?
Biz diş hekimleri , İbn’i Sina’nın da dediği gibi “Hastalık yoktur, hasta vardır.” bakış açısında, ve ağızın da bedendeki önemini bildiğimiz için, farklı hasta deneyimleri yaşayarak bedenin bir bütün olup, ağız ortamının bize haberci olduğunu görüyoruz.
Örneğin; Kaplamalarınız değiştirildi, ve ağız içindeki lokal bir bölgenizde , normal iyileşme süreci aşılmasına rağmen geçmeyen kızarıklık ve kanama var. Bu bize sizin bedeninizde alerjik problemlerin olduğuna işaret edebilir.
Genel diş tedavileriniz yapıldı ve beklenen ortalama iyileşme süreci geçmesine rağmen geçmeyen ağrılarınız varsa, sizde fibromiyalji problemi olabilir.
Özellikle tüm çene kapanış problemi yaşayan hastalarımızın yüzde sekseninde omurga da da problem olduğunu sıklıkla görüyoruz. Bu durum tek veya çift taraflı diş eksikliğinin omurga problemine neden olması şeklinde de seyredebiliyor.
Cerrahi işlemlerden sonra (20 yaş diş çekimi, implant cerrahisi…) gözlenen iyileşme sürecindeki gecikme veya anormal olarak gözlediğimiz doku iyileşmeleri, hastalarımızda,
- D vitamini eksikliği
- K vitamini eksikliği
- Diyabet şüphesi veya iyileşme faktörlerinde bir problem olduğunu bize düşündürür.
Bu tarz hastalarımızda mutlaka partner hekimlerimizle birlikte çalışmayı tercih ediyoruz.
Geçmeyen diş ağrısı şikayetiyle bize başvuran bazı hastalarımız oluyor. Bu hastalar birkaç diş hekimine muayene olmuş ve dişlerinde herhangi bir problem bulunamamış veya hastanın ağrı şikayetiyle yönlendirdiği dişlerine kanal tedavisi yapılmış ancak yine de ağrısı geçmemiş olabiliyor. Bu tarz hastalarımızda da ayrıntılı bir hasta geçmişi (anamnez) alınarak migren, fibromiyalji, romatoid artrit gibi durumlar mutlaka sorgulandıktan sonra partner çalıştığımız hekim arkadaşlarımıza yönlendiriyoruz.
Beden bize her konuda bilgi veriyor; bazen bir yirmi yaş diş ağrısı gibi görünen bir durum, kulak iltihabı olabiliyor.
O nedenle doğru teşhis ve planlama hastalarımızın iyilik halini gözlemlemekte çok önemlidir.
Beden bir bütündür ve tüm bedeni birlikte değerlendirmek bu anlamda çok önemlidir.
Hayata Gülümse…