Amalgam dolgular gümüş bakır ve kalay tozlarının civa ile ıslatılmasıyla oluşan bir karışımdır. Uzun yıllardır diş hekimliğinde dolgu materyali olarak kullanılmaktadır. Amalgam dolgular diş hekimliğinin eski dönemlerinde kolay bulunabilirliği, uygulama kolaylığı ve ucuz olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilmiştir.
Amalgam dolgular dişe mekanik olarak tutunduklarından, dişin çürüğü temizlendikten sonra ekstra genişletmeye de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu genişletme sonrasında dişe amalgam dolgu yapılır. Ancak bu genişletme sonrasında diş çok fazla madde kaybına uğradığı için çiğneme kuvvetlerine karşı direnci azalır.
Amalgam materyal gereği, çiğneme kuvvetlerini direk dişe ilettiği için dişin kendisinde de çok fazla mikro çatlağa neden olabilir. Hatta çoğu zaman hastalar, “amalgam dolgum kırıldı diye değil, dişim kırıldı” şeklinde bize başvururlar. Bu dişimizin uzun süreli çiğneme kuvvetlerini karşılayamaması ve kendi içindeki stres birikiminin bir sonucu olarak yansır.
Peki amalgam dolgu değişimi yapıldıktan sonra dişlerimize hangi restorasyonlar yapılabilir?
- Öncelikle amalgam dolgu değişiminden sonra dişlere BPA (bisfenol A ) içermeyen kompozit kullanılarak dolgusu yapılabilir. Sıklıkla dolgular, çiğneme kuvvetlerini karşılayabilmesi için fiberle güçlendirilmiş dolgu materyalleriyle de desteklenmektedir.
- Eğer amalgam dolgu değişiminden sonra kalan diş dokusu , porselen dolgu da denilen “inley, onley” dolgu yapısına uygunsa hekiminizin önerisine göre porselen dolgu seçeneği de değerlendirilebilir.
- Son olarak , amalgam dolgu değişiminden sonra kalan diş dokusu kompozit dolgu ve porselen dolgu seçeneklerine çok ta uygun değilse, madde kaybı çok fazlaysa, özellikle dişin dört duvarından üçünün kaybı söz konusuyla sıklıkla porselen kaplamalar, dişin restorasyonunda tercih edilir.
Amalgam dolgu değişimlerinden sonra uygulanacak en doğru restorasyon seçimi hekiminizin önerisiyle sizin ağız , diş ve çiğneme yapınıza en uygun seçenek olacaktır.
Sağlıklı Günler.