Diş Beyazlatma (Bleaching)
Diş beyazlatma, diş hekimliğinde uzun zamandır kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem; ‘Diş ağartma’ ve ‘Bleaching’ olarak da adlandırılır.
Diş beyazlatma, ikiye ayrılır:
- Fiziksel Beyazlatma
- Kimyasal Beyazlatma
Fiziksel Beyazlatma
Fiziksel beyazlatma, dişlerimizde oluşan dışsal renklenmelerin (çay, kahve, sigara, vs.) polütür denilen işlemle, yani diş hekiminin kullandığı döner aletlerle uyumlu fırçanın renklenmeleri pat yardımıyla temizlenmesi işlemidir. Bu işlemde dişin ana renginde herhangi bir değişiklik yaratmaz, sadece dışsal renklenmeler temizlenir.
Kimyasal Beyazlatma
Bu beyazlatma işlemi dişe rengini veren dentin tabakasına yapılan, dişin üzerine sürülen jellerle yapılan beyazlatma işlemidir. Genellikle ana maddesi karbamid peroksit ve/veya hidrojen peroksit olan beyazlatma ürünleriyle bu işlemler yapılır.
Kimyasal beyazlatma işlemi de ikiye ayrılır;
Ev Tipi Beyazlatma
Ev tipi beyazlatma: Bu beyazlatma sisteminde kişinin ağız içi ölçüsü alınarak, kişiye özel plaklar hazırlanır. Bu plaklar ve beyazlatma jeli hastaya verilir ve kullanımı anlatır, istenilen gün sayısında hastaya bu işlemi uygulaması gerektiği anlatılır ve kontrol randevusu ayarlanır. Kontrol randevusunda beyazlatma seviyesi kontrol edilerek , gerekiyorsa plak ve jele devam etmesi, gerekmiyorsa da tedaviyi sonlandırması söylenir.
Ofis Tipi Beyazlatma
Ofis tipi beyazlatma: Bu beyazlatma sistemi, hekim tarafından klinik ortamında uygulanır. Hekim tarafından diş yüzeyine uygulanan beyazlatma jeli, lazer sistemi uygulanarak aktiflenir. Bu beyazlatma sistemi yaklaşık 45 dakika sürer, hekim, belirli aralıklarla beyazlatma jelini değiştirir ve beyazlatma jelinin daha uzun süre etki etmesini sağlar.
Eskiden (5-10 sene önce) dişlerde beyazlatmanın hızlı olması için yüksek konsantrasyonlarda hidrojen peroksit veya karbamid peroksitli jeller kullanılıyordu, ancak bu durum hastalarda yüksek hassasiyetlere sebebiyet verdiğinden günümüzde hidrojen peroksit konsantrasyonları azaltılarak ,diş minesini onaran hidroksiapatitli ürünler kullanılmaktadır. Bu ürünler sayesinde hem kişilerdeki beyazlatma sonrası hassasiyetler azalmış, hem de beyazlatma süresi uzamıştır.
Beyazlatma İşlemi Kimlere Uygulanmaz?
- 18 yaşından küçüklere beyazlatma işlemini çok önermiyoruz, ilgili literatürlerde de dişlerin gelişimi tamamlanmadığından 18 yaş altına beyazlatma işlemi önerilmemektedir.
- Diş minesinde çatlak ve kırıkları olanlar; Bu durum kişide aşırı hassasiyet yaratacağı için beyazlatma işlemi önerilmez, Mutlaka hekim muayenesinden sonra gerekli tedavi yönlendirmesi yapılmaktadır.
- Sigara kullananlar; beyazlatma işlemi sonrasında çok kısa sürede dönüş olacağından, önerilmemektedir.
Diş Beyazlatmanın Ömrü Ne Kadardır?
Düzenli ağız bakımı ve kontrollerle 1,5-2 yıl kadar rahatlıkla kullanılabilir.
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Sıklıkta Uygulanabilir?
1,5-2 senede bir yapılması uygundur.
Gülüş tasarımı isteğiyle diş hekimine başvuran hastalarımızın çoğunlukla kavuşmak istediği bir gülümseme, düzeltilmesini istediği dişleri işe ilgili problemleri vardır. Bazen de amaç yeni bir imajdır ve hatta yüzlerinde yeni bir keşif ifadedir.
İyi bir gülüş tasarımı için detaylı bir muayene şarttır. İlk adımımız olarak gülüş analizi için bir dizi fotoğraf alınır. Fotoğraflar üzerinden dişlerdeki problemler ve yapılabilecek tedavi alternatifleri hakkında hastalarımıza bilgi verilmesi şarttır.
Bir çok analiz yöntemi ve ulaşılacak sonuç kişiye özeldir. Dudaklar, diş eti, yüz hatları ve çene ucu gibi kriterler göz önünde bulundurarak ve hastalarımızın beklentisi doğrultusunda hekimler tedaviyi planlar.
Ardından planlanan tasarımın hastanın kendi dişleri üzerinde görmesi sağlanır. İşte bu aşama hem hastaların hem de hekimlerin ortak bir görüntüde yapılanı görmelerini sağlar.