Coronavirüs döneminde ağız ve diş sağlığımız için neler yapmalıyız?
Dünya zor günlerden geçiyor. Bir salgın ile karşı karşıyayız. Yaşanılan salgın bizim için yeni olmasına rağmen dünya da her zaman salgınlar olmuş. Aklın ve bilimin ışığında bu salgın da bir gün ortadan kalkacak ve duracak.
Vücut direncimizi bu dönemde yüksek tutmalıyız.
Dr Mehmet Öz, virüs önlemlerini ise şöyle sıraladı: Yeterli uyku uyuyun, düzenli egzersiz yapın, soluduğunuz havayı nemlendirin, el sıkışmayın, yüzünüze dokunmayın. C vitamini ve Çinko kullanın. Bütün bu tavsiyeler ağız diş sağlığı içinde faydalı…
Bu viruse ve bu virusün etkilerine bir anda yakalandık. Biz her zaman hastalarımızı uyarırız. Gebelik dönemine girmeden ağız ve diş sağlığını kontrol ettirin . Diş eti kanamalarınız olmasın . Şayet diş eti probleminiz var ise avuç içi kadar alanın direkt enfeksiyon alanı olduğunu bilin deriz. Şeker hastalarını da uyarırız. Diş eti sağlığınız yerinde ise bilinki şekerinizin kontrolü daha kolay deriz. Ağzınızda çürük var ise bu direkt mikroorganizmalar için besin yeridir. Mikroorganizma burada yani çürük alanında barınır ve o alanda üremeye devam eder. Bu aynı şekilde virus içinde geçerlidir.
Böyle bir salgının geleceğini bilsek elbette öncesinde ağız ve diş sağlığımızda ihmal ettiğimiz problemler ile bir çözüm üretirdik ama tedbirsiz yakalanmış olabiliriz. Bu neden ile ELİNİZİ AĞZINIZA götürmeyin derken AĞIZINIZIN SAĞLIĞIDA önemli unutmayalım.
Bu neden ile rutin ağız bakımımızı ihmal etmeyelim. Şayet diş etimizde kanama var ise bu kanamanın sebebi diş taşı ise diş taşlarını karantina süreci biter birmez temizletin. Ama karantina süresinde en iyi yapacağınız tedavi düzenli diş fırçalamadır. Bastıra bastıra fırçalamanın , ya da kanata kanata fırçalamanın hiç gereği yoktur. Diş etinden dişe doğru düzenli fırçalamak gerekir. Kullandığınız macun mümkün olduğu kadar diş eti sağlığına iyi gelen macunlardan olmasına dikkat edin. Nane, okaliptüs, meyan kökü ve karanfil gibi doğal tazeleyiciler içeren diş macunlarını tercih edin. Dişlerin arasını diş ipi ile temizleme , dil ve yanak içini fırçalamakta yapılması gerekenler rutin temizleme yöntemleri arasındadır.
AĞIZ GARGARASI OLARAK corona virüse karşı yapacağınız etkin ağız gargarası %1 hidrojen peroksit veya % 0.2 povidon iodine içeren gargaralardır. Bu gargara ADA ve TDB ( Türk Diş Hekimliği Birliği) tarafından tavsiye edilen diş tedavisi öncesi ağız dezenfeksiyonu için diş hekiminize önerilen ven kullanılan gargaradır. %1 lik hidrojen peroksiti eczanelerde satılan OKSİJENLİ SUYUN normal su ile karıştırarak elde edebilirsiniz. Şöyleki bir kapak oksijenli suyu 2 kapak normal içme su ile karıştırarak ağız gargarası olarak kullanabilirsiniz.
BİTKİSEL ÇAYLARIN TÜKETİMİ bu dönemde ağız diş sağlığınıza faydası vardır. ADA ÇAYI, YEŞİL ÇAY antioksidan ve antienflamatuvardır. Yeşil çay içerisinde bulunan kateşinler, kuvvetli antioksidan özellikte, olup antienflamatuvar etki de göstermektedirler. Normal çay gibi tüketildiği gibi aynı zamanda doğal ağız gargarası üretiminde de kullanılabilir.
Adaçayı ve deniz tuzuyla yapılan doğal ağız gargaraları diş eti rahatsızlıklarını yatıştırır. Adaçayı ve deniz tuzu gargarası antiseptiktir, bu nedenle yaralar daha çabuk iyileşir. Ağızda antisepti sağlar.
* 1 bardak kaynar su
* 2 tatlı kaşığı adaçayı (kuru)
* 1 çay kaşığı kaya tuzu
Kaynamış suyu yavaş yavaş bir kavanozun içine attığınız adaçayı ve tuzun üzerine dökün ve kapağını kapatıp arada çalkalayın. 10 dakika kadar bekletip süzün ve soğuduktan sonra, fırçalama işleminizi gerçekleştirdikten sonra ağız bakım gargarası olarak kullanabilirsiniz. İçerik bir günden fazla bekletilmemelidir. Taze taze sabahtan hazırlar iseniz gün boyu kullanabilirsiniz.
Tuzlu su ağız içi yaralarınıza iyi gelir. 1 çay bardağı ılık suya yarım tatlı kaşığı kaya tuzu koyulup günde 3 kez gargara yapılmalıdır. Hipertansiyon ve böbrek hastaları bu uygulamayı yapmamalıdır. Onlar gargara yerine yara olan noktalara pamuk yardımıyla tuzlu suyu sürmeli 5 dakika sonra duru suyla gargara yapmaları daha doğru olacaktır. Bu da evde kendi kendinize yapacağınız bir tedavi yöntemidir. Belki karantina öncesinde diş çektirdiniz ya da implant taktırdınız. Bu bölgedeki yara iyileşmesine tuzlu su ile gargara yardımcı olur.
ÇAY AĞACI YAĞI
Günlük olarak diş ipi kullanmak, ağzınızı sağlıklı tutmanın en iyi yoludur. Bir adım ileri gitmek isteyenlerin, diş ipine biraz çay ağacı yağı eklemesi faydalı olur. Yağ, bakterileri azaltan doğal bir dezenfektan görevi görür. Günlük diş ipinize çay ağacı yağı eklenmesi, diş eti kanamalarınıza iyi gelecektir. Aktarlardan bulabilirsiniz.
SU TÜKETİMİNİZİ arttırabilirsiniz . Bu aynı zamanda detox etkiside yapar.
STRESS AĞIZDA AFT çıkmasını tetikler. Bu neden ile stresin hat safaya çıktığı bu dönemde ağızda aft çıkar ise önce yiyecek ve içecek alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Özellikle, asidik yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. (et, turunçgiller, domates, ananas, sirke gibi)şu dönemde herkes neredeyse sirke ile ağız gargarasını birbirine önerirken sirkenin AFT oluşumunu arttırdığını bilin. Karbonatlı su ile ağız gargarası yaparak asidik ağız ortamını bazik hale getirebilirsiniz.
ORAL PROBİOTİKLER
Probiyotikler, ağız sağlığımız için yararlıdır ve günlük olarak kullanabileceğiniz oral probiyotikler mevcuttur. Probiyotikler, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Ağzınızda ne kadar iyi bakteri birikirse, kötü bakterilere karşı savunmanız o kadar iyi olur. Ağız yapınız güçlü bir bariyer haline dönüşür.
ZEYTİNYAĞI İLE AĞIZ GARGARASI yapabilirizsiniz. Özellikle dışarıya çıkarken zeytinyağı ağızda izolasyon yapar. Mikrop ve virus tutunmasını engeller.
DİŞ FIRÇANIZIN TEMİZLİĞİNDEN EMİN OLUN. Diş fırçanızı kullanım sonrasında detaylı bir biçimde durulayın: Her kullanımdan önce ve sonra diş fırçanızı 10 saniye kadar sudan geçirin – tabii bu işlemi yapmadan önce ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Yani ellerinizin öncesinde 20 saniye kuralıyla özenli bir şekilde yıkayın. Diş fırçanızın temiz ve yeterince duru olmasına dikkat edin.
DİŞ FIRÇANIZI UYGUN BİR ŞEKİLDE DEPOLAYIN: Diş fırçanızı bir başkasınınkiyle birlikte muhafaza etmeyin yani aynı bardağa koymayın. Koyarsanız fırça başlarının birbirine değmemesine özen gösterin. Ayrıca diş fırçanızı hava almayan kapalı bir dolapta bir tutmayın, çünkü nemli ortamlar bakterilerin ve virüslerin çoğalmasını sağlar. Bunun yanında, fırçanızı klozetten olabildiğince uzakta muhafaza edin. Bu rutin uymanız gereken bir kuraldır. Sifonu her çekişte mikroplar etrafa saçılır. Sifon çekerken klozet kapağı kapalı kalsın.
Fırçanızın yeterince temiz olmasından emin olmak için 5 dakika kaynar suda bekletebilirsiniz. Ayrıca ağız gargarası olarak kullandığınız % 1 lik hidrojenperoksiti sprey formunda fırçaya sıkabiliriz. Evde kolayca hazırlayacağınız doğal diş fırçası dezenfaktanını şu şekilde hazırlaya bilirsiniz.
-2 yemek kaşığı üzüm veya elma sirkesi
-2çay kaşığı karbonat.
Bir bardağa sirkeyi koyup hemen ardından karbonatı ilave ettiğiniz karışıma diş fırçasını sokup karıştırın. Sirke ile karbonat birbiri ile reaksiyona girdiğinde çıkan köpükler diş fırçasının kıllarının arasınıda temizler. Daha sonra fırçanızı durulayıp kaldırabilirsiniz. Bu size doğal yol ile dezenfeksiyon sağlar
Bu dönemde virus yayılımı için diş hekimine acil durumlar dışında gitmeniz tavsiye edilmiyor. Bu demekki acil durumlar için diş hekimine mutlaka gidin. Acil durumları TDB şöyle belirlemiştir.
- Şiddetli diş ağrısı
- Gözde, boyunda, diş etlerinde şişlik
- Ağızda durmayan kanama
- Enfeksiyon riski olan bireylerin ağız ve diş problemleri ve travma ( yani çarpma kırılma gibi durumlar
Bu durumda olan hastaların diş tedavilerini yaptırmaları gerekiyor. Yazının başında belirttiğim gibi her salgın bir gün bitecek.Sağlıklı günler dilerim.