Dilinizin konuşmanıza, yemek yemenize, yutmanıza ve yemeğinizin tadına bakmanıza yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Muhtemelen dilinizin önemini ve fonksiyonunu günlük hayat içerisinde çokta önemsemiyoruz.
İLGİNÇ DİL GERÇEKLERİ
İnsan vücudundaki tüm kaslar arasında dil, boyutuna göre en güçlü olanıdır ve tek bir ucundan yapışık olan yegâne kastır. Aynı zamanda vücutta iskeletten herhangi bir destek almadan çalışan tek kastır. Ağız tipik olarak, çoğunluğu dil yüzeyinde toplanan yaklaşık 700 bakteri türüne sahiptir. Dilimiz dişlerin etrafına yapışmış olabilecek yiyecekleri denemek, kontrol etmek ve çıkarmak için yemek yedikten sonra ‘süpürmek’ için hızla işe koyulur. Bu denli önemli fonksiyonu olan bir organ bir o kadar hassas temizliği hak etmektedir. Bahsettiğimiz gibi dil bir kastır. Mukoza olarak bilinen nemli bir kaplama ile kaplıdır ve papilla adı verilen milyonlarca küçük çıkıntıya sahiptir. Bu papillalar dile kaba dokusunu verir ve bu papillaların bazıları, yiyecek ve içeceklerin tadına bakmamızı sağlayan tat tomurcukları içerir. Bu pürüzlü yüzey, yiyecek parçalarını ve tabii ki flora adı verilen milyonlarca bakteri veya mikroorganizmayı toplayabilir. Tıpkı parmak iziniz gibi dil florası da her insanda farklıdır.
Dilinizi temizlemek dil üzerindeki bakteri miktarını azaltabilir. Yapılan araştırmalar dil temizliğinin ağız tazeliğinin yanı sıra diş eti ve diş sağlığını iyileştirebileceğini öne sürüyor. Ağız kokusu şikâyeti olan hastalarda yapılan incelemelerde akciğerler, burun, ağız içi dişler ve dil dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerinden kaynaklanabileceği tespit edilmiştir. Çoğunluk hastada ise diş taşı ve profesyonel dil temizliği sonrasında şikâyetin azaldığı ya da tamamen geçtiği gözlemlenmiştir.
DİL TEMİZLİĞİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Dil temizliği de diş fırçalamak kadar önemlidir. Ancak birçok kişi tarafından ihmal edilmekte ve gerekliliği bilinmemektedir. Dil düzenli olarak temizlenmezse bazı sağlık sorunlarına neden olur. Dilin temizlenmemesi dilde biriken bakterilerin ağızdan atılmamasına ve bakterilerin zamanla çoğalmasına neden olur. Sonuç olarak, bu bakteriler dişlere yayılarak diş etlerinde iltihaplanmaya, diş kaybına, hamilelikte düşükler gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Düzenli dil temizliği yapılmaması dilin renginin solmasına neden olabilir. Çünkü dil üzerinde biriken yiyecek ve içecek parçaları temizlenmez ve dilde leke oluşumuna yol açar. Bu durum zamanla dilin koyulaşmasına ve kıllı görünmesine neden olarak estetik kaygı duymanıza neden olabilir.
DİL TEMİZLİĞİNİN FAYDALARI ŞU ŞEKİLDEDİR:
Ağız kokusuna neden olan bakterileri veya diğer sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Dil yüzeyinde biriken bakterilerin kademeli olarak büyümesini ve yayılmasını engeller. Bu sayede ağız ve dişlerdeki rahatsızlıkların önüne geçer. Aynı zamanda bazı hastalıkların oluşmasını engelleyerek genel sağlığın korunmasına yardımcı olur. Dil temizliği düzenli yapıldığında ağız ve diş hijyeni tam olarak sağlanabilir. Bu sayede sağlıklı ve uzun ömürlü dişlere ferah bir nefese sahip olabilirsiniz.
DİL TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Dilinizi temizleme hissinden hoşlanıyorsanız veya dilinizi temizlemeye karar verirseniz, çok nazik olmalısınız çünkü dil yüzeyi çok hassastır! Yumuşak bir kılı olması koşuluyla, diş fırçamız bu görev için kullanılabilir, ancak dil sıyırıcı gibi başka araçlar da kullanılabilir. Yavaşça dilin arkasından başlayın, öne doğru çekin veya fırçalayın ve işlemi yağlamak için su kullanın, böylece fırça dil yüzeyinizi tahriş etmemiş olur. Profesyonel olarak ise klinik ortamında diş hekiminiz özel vakumlu cihazlar ile belli periodlarda dil temizliğinizi yaptırmalısınız. Sonrasında ise günlük olarak diş fırçalamasına ek olarak yukarıda tarif ettiğimiz gibi dil temizliğinizi yapmalısınız.
VAKUMLU DİL TEMİZLİĞİNİN SAĞLADIKLARI;
- Dil üzerinde oluşan bakteriyel plağın vakumlanma yoluyla dilin derinlemesine temizlenmesi
- Bakteriyel dil plağının ağız boşluğundan çıkarılması
- Tedaviden sonra olağanüstü tazelik hissi
- Geleneksel yöntemlere kıyasla düşük öğürme refleksi
- Dil sıyırıcılar veya döner fırçalarda olduğu gibi dil papillalarında tahriş veya travma yaratmadan temizlik sağlar
Son olarak Tüm ağzınızı sağlıklı tutmanın temel ipuçları:
- Dişlerinizi günde iki kez florür içeren bir diş macunu ile fırçalayın,
- Diş ipi veya diş arası fırçaları ile günlük olarak dişlerinizin arasını temizleyin,
- Bolca su için,
- Sigara içmeyi bırakın,
- Şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlayın ve
- Genel diş muayenesi, diş taşı, profesyonel dil temizliği ve kişiselleştirilmiş ağız sağlığı tavsiyesi için diş hekiminizi düzenli olarak görün. Bu ipuçlarının tümü kanıta dayalıdır ve optimal ağız sağlığının korunmasında etkili olduğu kanıtlanmıştır!
Dr. Ceyda Kanlı Dursun – Periodontolog