Çoğunlukla dişlerimizde siyah leke şeklinde görülen oyuklar ve yumuşak alanlar çürük olarak adlandırılır.
Gizli çürük dediğimiz arayüz çürükleri de ilk bakışta dişlerde görülmeyen, ancak hekim muayenesi ve radyografik filmle teşhisi konulabilen çürüklerdir. Sıklıkla tatlı yendiğinde hassasiyet şeklinde de kendisini belli eder.
Diş çürükleri nasıl oluşur?
Dişlerimizin de bulunduğu ağız içi ortamımızı koruyan, (diş eti, çene kemiği ve yumuşak dokular) ağız içi bakterilerimiz için yaşama ortamı sağlayan, ağız içinin yıkanmasını sağlayan tükürüğümüzün rutin Ph değeri 7-7,2 civarında yani nötrdür. Unlu ve şekerli gıdaların tüketimi ile tükürük Ph’ı 5,5 seviyesine düşerek asidik bir ortam oluşturur. Asidik ortamda çürük yapıcı bakteriler baskın olur. Uzun süre asidik ortama maruz kalan diş minesi, çürük yapıcı bakterilerinde etkisiyle yıkıma uğrar ve diş çürüğü oluşur.
Diş çürüğü enfeksiyoz bir hastalık olduğu için bir dişte varsa diğer dişlere de bulaşır.
Diş çürüklerinin önlenmesi için var olan çürükler elimine edilmeli ve kişinin var olan beslenme alışkanlıkları sorgulanmalı, mümkünse değiştirilmelidir. Aynı zamanda ağız ortamının asidik olmasına sebebiyet veren sistemik hastalıkları sorgulanmalıdır.
Kişide mide rahatsızlığı, bulimia nevroza, gibi rahatsızlıklar varsa mide asidinin ağıza gelmesi nedeniyle, diyabet, antidepresan kullanımı gibi rahatsızlıkları varsa ağız kuruluğu nedeniyle de diş çürükleri oluşuyor olabilir.
Ağız solunumu da özellikle gece ağzı açık uyumaya neden olduğu için diş çürüklerinin oluşumuna zemin hazırlar.
Dt. Betül Saylar