Diş Taşı Nedir?
Diş taşı; ağızdaki özellikle gıdaların tüketiminden, yeme içmeden sonra oluşan , dental plağın uzaklaştırılamaması sonucu oluşan , sıklıkla dişlerin arka yüzeyinde, hem organik hem de inorganik içerikli, mikroorganizmalardan zengin eklentilerdir. Özellikle tükürük bezlerinin ağıza açıldığı alanlarda (alt ön dişlerin arka yüzeyleri, üst birinci molar dişin yanak tarafına bakan yüzeyi gibi.) diş taşı birikimi görülmektedir.
Diş Taşları Neden Oluşur?
- Ağız hijyeninin iyi olmaması
- Tükürük miktarının asiditesi
- Beslenme (kahve, çay, aşırı şekerli gıdaların tüketimi)
- Sigara kullanımı
- Genetik (Ailesel yatkınlık) gibi durumlardan etkilenerek ağız içinde varlığını gösterir.
Diş taşlarının oluşumunu ağız içindeki kötü yapılmış restorasyonlar, kırık dolgular vb.gibi tutunma yüzeyi gösteren alanlar artırır. Sigara kullanımı, aşırı tatlı ve şekere dönen gıdaların sık tüketimi , diş taşı oluşumunu artıran nedenler arasındadır.
Diş Taşı Tipleri
İki tip diş taşı vardır:
Bunlardan birincisi “Supragingival “dediğimiz , dişin görünen yüzeyinde oluşan , beyaz, kahverengi eklentilerdir.
İkincisiyse diş etinin altında oluşan” Subgingival “dediğimiz diş taşlarıdır. Diş taşlarının fazlalığı, diş eti hastalığının belirtisidir ve diş eti çekilmelerine de sebebiyet verir. Bu nedenle altı aylık diş hekimi kontrolleri ve gerekliyse , diş eti hastalıkları ve cerrahisi uzmanı (periodontolog) tarafından takibinin yapılması çok önemlidir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliğinde dişler üzerindeki eklentiler, özel el aletlerle diş hekimi tarafından temizlenir. Kullanılan aletler diş ve diş eti dokusuna zarar vermeyen aletlerdir. Günümüzde, titreşimli, diş taşlarını dişten uzaklaştıran aletler de pratikte de kullanılmaya başlanmıştır. Bu aletlerin hiçbiri dişte herhangi bir aşınma, çizilme gibi durumlara neden olmaz.
6 Ayda Bir Diş Taşı Temizliği Mutlaka Yapılmalı Mıdır?
6 ayda bir diş hekimi kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Eğer mevcut diş taşlarınız varsa, diş taşı temizliği yapılabilir. Eğer diş taşı yoksa temizlik işlemine gerek yoktur.
Diş Taşı Temizliği Yapılmazsa Ne Olur?
Diş taşı mikroorganizmalardan oluşan bir yapı olduğu için, temizlenmediği taktirde; diş etlerinde kanama, diş eti çekilmesi, ağız kokusu ve diş çürüğü gibi durumlara neden olur.