Dişlerimizde mevcut olan kapanışımızın ve kapanışımızın belirlediği pozisyonlar iskelet sistemimizi de birebir etkiler. İdeal olan diş kapanışımız da üst çenemiz biraz ileride alt çenemiz ise üst dişlerimizin hemen altında ve alt çenemiz üst çenemiz ile birebir temasta olduğu yapıdır.
İskelet sistemimiz bizim duruş postürümüzü belirleyen en önemli unsurdur. Dişlerimizin kapanışı ise yüzümüzü görüntüsünü etkiler. Eğer tek taraflı bir diş eksikliğimiz var ise yüzümüzde de otomatik olarak bir asimetri olur. Kişiler bunu aslında hisseder ve görürler derler ki yüzüm sağa doğru kayıyor ya da çenem yamuk.
YÜZÜMÜZ NEDEN YAMUK GÖZÜKÜR?
Çünkü her diş bir kas sistemi tarafından üretimi işlemi için kullanılır yani bir makine gibi düşünün kaslar dişi hareket ettirerek çiğneme işlemini gerçekleştirirler. Çalışan kas tarafı daha belirgin çalışmayan kas tarafı ise daha çökük olur. Buda otomatikmen yüzün simetrisini etkiler. Bu etkilenme sonucunda çene yamuk ya da yüz bir tarafa kayıyormuş gibi gözükür. Bu asimetri yaş ilerledikçe özellikle 35 yaş sonrasında yani kolajen yapımızın yeniden yerine konulması ile ilgili yaşın geçmesi ile derin kırışıklıklara ve asimetrilere neden olur. Kişi asimetrik bir yüze sahip ise muhakkak diş yapısını da gözden geçirmelidir.
ASİMETRİK YÜZ YAPISI OLAN KİŞİLERİN BAŞ BOYUN VE BEL BÖLGELERİNDE DE ASİMETRİ OLUR MU?
Yapılacak bir röntgen tetkiki ile ve el muayenesi ile bunu anlamak ve tespit etmek mümkündür. Günümüzde sporun ve sporla birlikte vücut yapısının da şekillenebileceği anlaşıldığından özellikle postur bozuklukları kişi tarafından çözümlenmesi gereken rahatsızlık gözü ile görülmektedir.
Bu neden ile tedavi edilmesi gereken bu rahatsızlık tüm iskelet sisteminin de gözden geçirilmesi ve çözümlenmesi ile düzene girebileceğini bilmek gerekir. Yani bu problem bir diş hekimi ile de ele alınmalıdır.
TEK DİŞ EKSİKLİĞİNDE İSKELETİMİZ DE EĞİLİR Mİ?
Tek taraflı diş eksikliği olduğu zaman o dişin bulunduğu bölge ile çiğneme yapılmadığında çiğnemenin vücuda olan katkısı ortadan kalkacaktır.
Şöyle ki çiğneme esnasında dişlerin birbiriyle teması beyine impuls gönderir. Ve bu impuls sonucunda örneğin sağ tarafta çiğneme yaparken beynin bu lobu çalışır sol tarafta çiğneme yaparken değil aynı şekilde bu lob çalışır.
Bu çalışma esnasında sağ beyin ve sol beyin arasında bir denge olur yani biz iki tarafta çiğneme yaptığımızda dişlerimizin teması da ideal konumunda ise beynimizi dengeli bir impuls gönderilir.
Tek taraflı çiğneme bu dengeyi bozan bir unsurdur. ARTIK BİRÇOK FİZYOTERAPİST bu problemi tespit edip çözümlemektedir.
Bu neden ile dişlerin kapanışı birbirleri ile konumu her zaman estetik bir sorun değil aynı zamanda postürü de ilgilendiren iskeletsel bir sorun olmaktadır. Ve bu anlamda eğer iskeletsel bir sorun var ise bütünsel ele alınmalıdır.
Dt. Güzin Kırsaçlıoğlu