Dolgu Nedir?
Dolgu; çürük nedeniyle zarar görmüş ya da travma nedeniyle madde kaybına uğramış, kırılmış dişlerin yeniden restore edilmesi için uygulanan en temel tedavi yöntemidir. Günümüzde dolgu yapımı için çok farklı materyaller kullanılmaktadır.
Kompozit Dolgular
Yaygın olarak ışınlı dolgu ya da beyaz dolgu isimleriyle anılan kompozit dolgu içerisinde silikon dioksit parçacıkları bulunan bir çeşit plastik karışımıdır. Çürük temizlenip kavite dediğimiz diş boşluğu hazırlanır. Kompozit dolgunun dişe bağlanması için adeziv sistem(bonding) dediğimiz özel bir yöntem kullanılır. Led ışık ya da halojen ışık cihazlarıyla kompozit malzemesinin dişe kimyasal bağlanması gerçekleşir.
Dişten ekstra aşındırma yapılmasına gerek duyulmadan sadece çürüğün temizlenmesi yeterlidir. Kalan diş dokuları desteklendiği için son derece dayanıklıdır. Diş ile bütünleşir, düşmesi söz konusu değildir. Renk seçeneklerinin olması her bölgede kullanım kolaylığı ve yüksek estetik sonuç sağlar. Uygulama konusunda hassasiyet gösterildiği takdirde uzun yıllar ağızda kullanılabilir.
Madde kaybı miktarına bağlı olarak tercih edilen fiber ile güçlendirilmiş kompozit dolgular ve seramik içerikli kompozit dolgular gelişmekte olan kompozit teknolojileridir. Dayanıklılık açısından avantajlıdırlar.
Porselen Dolgular (Inley –Onley)
Ciddi madde kaybına uğramış ancak kaplama yapılmasına gerek duyulmayan dişlerin porselen dolgularla restore edilmesi mümkündür.
İlk seansta çürük temizlenip gerekli düzenlemeler yapılır. Ardından ölçü alınıp diş geçici dolgu ile kapatılır. Laboratuvar ortamında porselen dolgu hazırlanır ve ikinci seansta dolgunun diş ile uyumu, yüksekliği rengi kontrol edilerek ve dişe yapıştırılır. Yüksek cilalanabilme özelliği sayesinde plak tutulumu çok azdır.
Cad cam teknolojileri sayesinde dijital ölçü ve bilgisayar destekli üretim iki seans arasındaki süreyi en aza indirir. Hata payı sıfıra yakındır. Estetik uyum mükemmeldir doğala en yakın restorasyonlar üretilir.
Cam İyonomer Dolgular
Kolay uygulanabilmeleri ve dişi çürüklere karşı koruyan florür içermeleri nedeniyle çocukların süt dişlerinde kullanılır. Yetişkinlerdeyse uzun süreli geçici dolgu maddesi olarak kullanılır. Geleneksel cam iyonomer dolgular; kompozit dolgulara göre zayıftır. Estetik açıdansa doğal diş rengine göre daha opak ve mat görünür.
Amalgam Dolgular
Amalgam, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir metal olan civa ile katı halde bulunan gümüş, kalay, bakır, çinko gibi diğer metal tozlarının karıştırılmasıyla elde edilen özel bir alaşımdır , kolay uygulanabilme, düşük maliyet gibi özelliklerinden dolayı uzun yıllar kullanılmıştır. Estetik olmaması, diş ile sadece fiziksel bağlantı kurması, basınç ve ısı farkında deformasyona uğraması gibi nedenlerden dolayı kliniğimizde uygulanmamaktadır.