Ramazanda Ağız ve Diş Bakımı

Sıcak günlerin yaşandığı ramazan ayında beslenme kadar ağız ve diş sağlığının da oldukça önemi var. Çünkü beslenme ağız ve dişlerde başlar. Sağlıklı bir ağız olmadan sağlıklı bir beslenme olmaz.

Dişlerimiz diş fırçalamanın yanı sıra tükürük tarafından da korunur. Gün içerisinde dişler fırçalanmadığından ve sıvı tüketimi olmadığından diş plağı dediğimiz yapının oluşmasına neden olan tükürük mineralleri ve gıda artıkları diş yüzeyine kolayca çökerler. Bu nedenle sahurda dişlerin fırçalanması oldukça önemlidir.

Sahurda özellikle uyku ortasında yapılan beslenmenin ardından dişleri fırçalamak eziyetli gelse de oldukça önemlidir. Unutmamak gerekir ki sahurda yapacağınız diş temizliği dişlerinizde bütün gün koruma sağlayacaktır. Bu nedenle özellikle dilin pütürlü yüzeyindeki gıdaların fırçalanması gerekir.

Dil mümkün olduğu kadar öne doğru çıkarılarak diş fırçası ya da bu iş için üretilmiş dil fırçası ile iyice temizlenmelidir. Dişlerin tamamının temizliğinin yanı sıra diş aralarının temizliği de oldukça önemlidir.

Diş aralarının temizliğinde diş ipleri, diş ara yüz duşları kullanılabilir. Elektronik aletlerin kullanımından hoşlananlar, elektrikli fırça ve ağız duşları ile de ağız bakımlarını yapabilirler.

AĞIZ GARGARALARI: Ağız bakımının olmazsa olmazları arasında yer alan ağız gargaraları dişlerin etrafında antibakterial alan oluşturarak “AĞIZ KOKUSUNUN” oluşmasını engeller. Ramazan ayında “AĞIZ KOKUSU” fizyolojik olarak ortaya çıkar, çünkü açlık onu tetikler. Bu doğaldır ama diş taşlarından ya da diş çürüğünden kaynaklanan ağız kokusu oldukça yoğun ve rahatsız edicidir. Bu nedenle çevreye karşı sıkıntı yaşamamak adına yoğun yaşanan ağız kokusu mutlaka bir diş hekimine danışılarak çözümlenmelidir. Çünkü ağız kokusu bir çürük ya da dişeti probleminin habercisi olabildiğinden ihmal edilmemelidir.

Sahurdaki yapılan öğünün son bitiminde bir parça maydanoz bir parça nane sindirime yardımcı olur iken aynı zamanda nefesi de rahatlatır.

Antibakterial etkisiyle yeşil çay iftar ile sahur arasında tüketilebilir. “AĞIZ KURULUĞU” var ise sahurdan sonra ağız bakımını yapıp yatmadan önce özel enzimler içeren suni “Tükürük destekleme jeli” nden kullanmak gerekir. Bu jeller ağız kuruluğunu rahatlatır iken aynı zamanda dişlerin ve dişeti dokusunun üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur.

Koruyucu tabakanın gün boyu devamını sağlamak için gün içerisinde de uygulanabilir.

Unutmamak gerekir ki ibadetimizi yerine getirirken bir ömür boyu ağızda hizmet etmesi gerekirken dişlerimizin korunmasında ihmal etmemeli ve “AĞIZ KOKUSU İLE” çevremize zarar vermemeliyiz.

Paylaş